REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (10 august 2018)

SFS a depistat 13 cazuri de activitate ilicită în rîndul taximetriștilor

Serviciul Fiscal de Stat de comun cu angajații Inspectoratului Național de Patrulare au desfășurat în Chişinău o operațiune ordinară de verificare a transportatorilor de pasageri în regim taxi. Astfel, din 13 mașini de taxi verificate, la toate 13 inspectorii fiscali au constatat că șoferii acestora nu dețin acte necesare care ar permite desfășurarea acestui gen de activitate. Drept rezultat, angajații SFS au întocmit 13 procese verbale și au stabilit amenzi în valoare de 45 500 lei.

 

În R. Moldova urmează să fie elaborat un e-instrument pentru promovarea sănătății

În Republica Moldova urmează să fie elaborat un e-instrument pentru promovarea sănătății. Inițial portalul se va axa pe următoarele domenii: fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică și regimul alimentar nesănătos. Aceștia sînt printre factorii de risc comportamentali principali, care contribuie la răspîndirea bolilor netransmisibile. Potrivit specialiștilor, portalul pentru promovarea sănătății este un e-instrument de profilaxie a sănătății, care va avea o rată înaltă a rentabilității investiției și va contribui la diminuarea presiunii asupra sistemului de sănătate publică.

 

La Giurgiuleşti a fost instalat un sistem mobil de dezinfecție, pentru prevenirea răspîndirii pestei porcine

Pentru eradicarea focarului de pestă porcină africană, la intrarea în satul Giurgiuleşti din Cahul, din parţile Ucrainei și României, a fost instalat un sistem mobil de dezinfecție automat, cu capacitatea de dezinfectare a tuturor tipurilor mijloacelor de transport. Instalația este utilizată în premieră în Republica Moldova, iar procurarea acesteia a fost finanțată de Uniunea Europeană.

 

Ministerul Economiei va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naționale

Ministerul Economiei și Infrastructurii va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naționale, conform calculelor efectuate de Centrul Național de Expertize Juridice în anul 2012. Potrivit raportului de expertiză, tariful pentru transporturile auto de călători prin servicii regulate ar trebui să fie în mărime de 0,58 lei pentru un kilometru.

 

Guvernul va contribui la construcția apeductului Leova-Iargara și la reabilitarea drumului Ciocîlteni-Clișova

20 de mii de locuitori din sudul țării vor avea acces la servicii de alimentare cu apă și canalizare în urma construcției apeductului magistral Leova-Iargara. Pentru lucrările care urmează să fie încheiate în luna octombrie curent, din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) au fost alocate 4 milioane de lei. Alte 7 milioane de lei din FNDR au fost alocate pentru reabilitarea porțiunii de drum de 4,5 kilometri, care leagă localitățile Ciocîlteni și Clișova.

 

Premierul solicită măsuri urgente pentru evitarea extinderii focarului de rujeolă

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă confirmat pe teritoriul Republicii Moldova și a evita extinderea bolii. Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni. În total, au fost implicați 20 de copii: 8 din localitatea Beșghioz, cîte 4 din satele Copciac și Cazaclia din raionul Ciadîr-Lunga, un caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

 

Companiile de taxi vor fi obligate să aibă în dotare automobile adaptate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea importa mai ușor mijloace de transport. Acestea vor avea dreptul să importe un mijloc de transport o dată la 7 ani, fără a achita taxe fiscale și vamale. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul grupului de lucru instituit la indicația prim-ministrului Pavel Filip, în urma mai multor sesizări din partea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Grupul de lucru a solicitat, de asemenea, Agenției Naționale de Transport Auto să oblige companiile de taxi să aibă în dotare mașini adaptate pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

 

Ministerul Educaţiei a condamnat orice formă de violenţă asupra copiilor, după incidentul de la Vadul lui Vodă

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării regretă incidentul de la Tabăra „Trandafirul” din Vadul lui Vodă, unde au fost agresaţi fizic mai mulţi copii, și condamnă orice formă de violență asupra copilului. Secretarul de stat în domeniul educației, Angela Cutasevici, a vizitat în după-amiaza zilei de ieri Tabăra „Trandafirul”. La fața locului, secretarul de stat a inspectat încăperile, bucătăria, blocurile sanitare, cabinele de duș, care s-au dovedit a fi insalubre și într-o stare deplorabilă. Reieșind doar din aceste considerente, activitatea instituției trebuia sistată înainte de producerea incidentului din noaptea de 7 spre 8 august, cînd au fost agresaţi copii.