REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 ianuarie 2020)

Anul 2020 vine cu ninsori pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă cer variabil cu maxime de pînă la 6 grade Celsius. În nordul ţării, pe alocuri, unde va fi mai frig, sînt anunţate precipitaţii, formă de lapoviţă şi ninsoare. La Briceni, Soroca şi Edineţ termometrele vor arăta cel mult un grad. La Bălţi va fi cu un grad mai mult, iar la Orhei şi Ungheni – 3 grade Celsius. La Chişinău vom avea 4 grade, iar la Tiraspol şi Leova vor fi cel mult 5 grade. La Sud, la Ceadîr – Lunga şi Cahul temperature aerului se va ridica pînă la 6 grade. În următoarele zile vremea rămîne rece.

 

O angajată a procuraturii Anticorupție a fost violată

O angajată a Procuraturii Anticorupție a fost violată după o petrecere corporativă. În noaptea de 27 spre 28 decembrie 2019, după o petrecere corporativă a colectivului PA, într-un local din capitală, unii angajați, după miezul nopții, au continuat petrecerea într-un alt local. După ce ar fi consumat mai multe băuturi alcoolice, aceștia au făcut cunoștință cu alți bărbați, care se aflau în local. Ulterior, doi dintre bărbații din afara colectivului PA ar fi profitat de starea de ebrietate a uneia dintre angajatele PA și ar fi urcat-o într-o mașină și au dus-o într-un apartament, unde au violat-o.

 

Preşedintele a sesizat CC cu privire la modificarea Legii cu privire la CSM

Preşedintele Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită instanţei să se pronunţe cu privire la controlul constituţionalităţii Legii din 20 decembrie 2019 pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Şeful statului solicită Curţii să se pronunţe dacă este necesar votul majorităţii calificate în Parlament pentru alegerea membrilor CSM din rîndul profesorilor de drept. De asemenea, în sesizare Curţii i se solicite să se pronunţe dacă suportă caracter constituţional instituirea obligaţiei alegerii preşedintelui CSM exclusiv din rîndul membrilor judecători ai Consiliului.

 

Circa 6400 de pacienți au solicitat ambulanța în ultimele zile

Un număr de 6442 pacienți au solicitat asistență medicală urgentă în ultimele două zile. Printre persoanele care au avut nevoie de intervenția ambulanței se numără și 627 de copii. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în ultimele 72 de ore, echipele de asistență medicală urgentă au acordat ajutor medical calificat la 45 persoane rănite în urma accidentelor rutiere care s-au produs pe traseele ţării. Ulterior, 35 persoane au fost transportate la spital pentru tratament corespunzător.

 

În Transnistria va fi creat un centru unic de licitații pentru achiziții publice

În Transnistria va apărea noua „instituţie de stat”, „Centrul unic de licitaţii”. Aceasta instituție este instituită printr o hotărîre a guvernului regiunii, potrivit căreia Ministerul dezvoltării economice urmează să instituie noua structură în decurs de două săptămîni. Scopul creării instituției și tipul principal de activitate a acesteia este desfăşurarea licitațiilor pe teritoriul Transnistriei.

 

 Achizițiile pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățămînt vor fi verificate

Achizițiile publice privind alimentația copiilor în instituțiile de învățămînt din capitală vor fi verificate de către un grup de lucru creat prin dispoziția primarului Ion Ceban. „În acest domeniu este dezastru. Eu nu înțeleg de ce pînă acum de achizițiile publice în domeniul alimentației copiilor se ocupă Direcția generală educație, tineret și sport a capitalei. Toate observațiile și sugestiile în acest sens vor fi luate în calcul și analizate”, a menționat Ion Ceban.

 

Circa 100 de femei din R. Moldova vor beneficia de granturi în valoare de peste 12 mln lei

Un număr de 97 de femei din R. Moldova vor beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 12,35 mln de lei. Granturile vor fi acordate în cadrul programului „Femei în afaceri”. Proiectele investiționale au fost aprobate spre finanțare de către Comitetul de supraveghere al Programului. Potrivit estimărilor Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), finanțarea celor 97 de companii gestionate de femei va stimula investiții de circa 18 mln de lei în economia națională, va crea circa 230 noi locuri de muncă și va menține alți 158 de salariați.

 

R. Moldova va avea o nouă lege privind securitatea aeronautică

Decretul de promulgare şi legea privind securitatea aeronautică au fost publicate, marţi, 31 decembrie, în Monitorul Oficial. Documentul a fost promulgat după ce a fost reexaminat în legislativ la solicitarea şefului statului Igor Dodon. Președintele R. Moldova a solicitat reexaminarea documentul adoptat la 23 noiembrie 2018, pe motiv că redacția remisă spre promulgare nu a atins scopul implementării reglementărilor europene din Acordul privind spațiul aerian comun dintre R. Moldova și Uniunea Europeană și statele membre. Șeful statului a specificat că documentul aprobat anterior de deputaţi denaturează competențele Poliției de Frontieră.

 

Pînă la 1 octombrie 2020, toate autobuzele care transportă călători vor fi clasificate pe categorii de confort

Pînă la 1 octombrie 2020, toate autobuzele care transportă călători pe rute raionale și interraionale vor fi supuse unei testări în urma căreia vor fi clasificate pe categorii de confort. Acest lucru este stipulat într-un ordin al ministrului economiei care a fost publicat marți, 31 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului, testările vor începe la 1 februarie și se vor încheia la 1 octombrie 2020.

 

A început înscrierea pentru etapa naţională Eurovision 2020

Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova” a dat startul etapei naţionale a concursului internaţional Eurovision Song Contest 2020. Cei care doresc să ne reprezinte ţara la a 65-a ediție a celui mai prestigios concurs european de muzică pot depune dosarele. Producătorul postului de Televiziune Moldova 1, Vitalie Cojocaru, a menționat că pentru înscrierea în concurs, candidaţii urmează să depună cererea de înregistrare, descrierea proiectului, materialele audio pe suport digital şi lista materialelor - în strictă conformitate cu Regulamentul prestabilit, pînă în data de 17 ianuarie 2020. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42