REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 aprilie 2020)

Încă o instituție sanitară municipală este pregătită să trateze bolnavi de coronavirus

Instituția medico-sanitară publică „Constructorul” din municipiul Chișinău este pregătită să trateze pacienții de COVID-19. Aici vor putea fi primiți cel mult 120 de pacienți. Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, municipalitatea a alocat 500 mii de lei pentru amenajarea spațiilor necesare și va dona 3500 de costume de protecție pentru medici, 1000 de perechi de bahile, 600 halate, 1000 de viziere, 50 de seturi de lenjerie de pat, 80 de termometre, dezinfectant. În prezent, sînt activate 27 de spitale care tratează bolnavii de COVID-19.

 

Unii veterani de război ar putea primi ajutoare sociale

Veteranii invalizi de război ar putea primi ajutoare sociale. Propunerea a fost făcută la o întrevedere cu șeful statului de Victor Gaiciuc, președintele Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, consilier pe probleme de apărare și securitate națională, secretarul Consiliului Suprem de Securitate. De ajutoare ar putea beneficia veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, războiului din Afganistan și ai conflictului militar de pe Nistru din anul 1992. Șeful statului a salutat această inițiativă, subliniind că veteranii-invalizi de război, care s-au jertfit pentru țară, merită atenția și suportul autorităților, mai ales în situația de criză în care ne aflăm.

 

ANSA a instituit un post provizoriu de inspecție la frontiera cu Ucraina

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a instituit un post provizoriu de inspecție la frontiera cu Ucraina. Astfel, începînd cu data de 7 aprilie, inspecția loturilor de mărfuri supuse controlului la import este efectuată de către inspectorii ANSA la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene Otaci - Moghiliov-Podolsk, dat fiind că activitatea postului vamal Mămăliga - Criva este sistată. Transportatorii de mărfuri vor putea traversa frontiera în intervalul 23:00-05:00, restricția fiind valabilă doar pe sensul de ieșire din Ucraina (intrare în Republica Moldova).

 

118 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 118 de noi cazuri de coronavirus, după ce au fost prelevate 629 de probe. În total, pînă în prezent sînt confirmate 1174 de cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit oficialului, din cele 118 cazuri noi, două sînt de import. Șeful de la sănătate a informat și despre decesul a trei persoane. Este vorba despre un bărbat de 80 ani din Glodeni și un bărbat de 80 ani din Soroca, care au fost internați în stare gravă. La fel, a fost înregistrat un deces în stînga Nistrului, un bărbat de 66 ani.

 

Fostul premier Valeriu Muravschi s-a stins din viață

Cel de-al doilea prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, s-a stins din viață. Muravschi a ocupat funcţia de viceprim-ministru, ministru al finanţelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). De la 28 mai 1991 pînă la 1 iulie 1992, Valeriu Muravschi a fost prim-ministru al Republicii Moldova. În 1998 a fost ales deputat în Parlament.

 

Ambasada SUA a donat tehnică Centrului de triere COVID-19

Ambasada SUA în Republica Moldova a donat 25 de computere Centrului de triere COVID-19 de la Moldexpo. Tehnica va fi folosită pentru stocarea în regim operativ a datelor pacienților și va oferi posibilitatea realizării unei conexiuni rapide cu alte instituții medicale din Chișinău pentru a putea repartiza rapid pacienții. Centrul de triere COVID-19 va permite autorităților sanitare din Republica Moldova să evite supra-aglomerarea spitalelor și să aplice strategia medicală adoptată în Uniunea Europeană, potrivit căreia persoanele cu forme ușoare vor primi tratament la domiciliu, iar cei în stare gravă vor fi internați.

 

Două puncte de trecere a frontierei își reiau activitatea

Activitatea punctelor de trecere a frontierei „Ocnița - Sokireanî” și „Larga - Kelmențî” va fi restabilită începînd cu ziua de vineri, 10 aprilie curent, ora 08:00. Traficul prin cele două posturi vamale va fi reluat în condiții normale, atît pentru călători, cît și pentru transportatorii de mărfuri.

 

14 șoferi au fost depistați conducînd în stare de ebrietate

14 conducători auto au fost prinși băuți la volan. 12 dintre aceștia erau în stare de ebrietate avansată. Încălcările au fost depistate de ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare pe teritoriul raioanelor Orhei, Telenești, Hîncești, Strășeni, Anenii-Noi, Ialoveni și municipiul Chișinău. Toți conducătorii auto au rămas fără permis de conducere. Conform legislației, starea de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege se pedepsește cu amendă de pînă la 25.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.