REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 iulie 2020)

Alte șapte persoane au fost răpuse de COVID-19

Alte șapte persoane au fost răpuse de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut luni, 6 iulie, de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, bilanțul deceselor a atins cifra de 595. Totodată, luni au fost înregistrate alte 92 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv unul de import, din Federaţia Rusă. Pînă în prezent, 11 047 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Ședința Parlamentului a eșuat

Ședința Parlamentului a eșuat din nou, luni, 6 iulie, după ce în sala plenului au venit doar 50 de deputați. Președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi, a criticat decizia opoziției de a boicota ședințele și a anunțat că miercuri se va întruni Biroul permanent care va decide acțiunile de mai departe. La ședință a fost prezent și premierul Ion Chicu, care trebuia să prezinte patru proiecte de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea. Aceasta este cea de-a treia ședință plenară eșuată din lipsă de cvorum.

 

Peste 4400 de tineri și-au cumpărat locuințe prin programul „Prima Casă”

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost achiziționate pînă în prezent 4477 locuințe. Majoritatea sînt apartamente și sînt amplasate la oraș. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din cei 4477 beneficiari, 3134 sînt familii, iar 1343 tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate constituie 595,23 mii lei. Suma totală a creditelor acordate de către bănci în cadrul programului este de 2,246 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,123 miliarde lei.

 

Piața Centrală din Chișinău ar putea avea filiale în sectoarele municipiului

Primarul Chișinăului a solicitat examinarea posibilității de a deschide filiale ale Î.M. Piața Centrală în sectoarele capitalei. Propunerea a fost făcută ca urmare a suspendării activității unor piețe agricole private din sectoarele Buiucani, Botanica, Rîșcani și Ciocana. Viceprimarul Inga Ionesii a declarat că va organiza o ședință cu pretorii acestor sectoare pentru a discuta subiectul și a identifica locații pentru deschiderea acestor filiale. Ionesii a specificat că la sfîrșitul săptămînii va prezenta propuneri la acest subiect.

 

Lucrările de construcție a drumului R1 au fost reluate

Lucrările de construcție a drumului R1, pe segmentul de ocolire din s. Bahmut, raionul Ungheni au fost reluate. De la începutul lucrărilor și pînă în prezent, pe acest segment de drum au fost efectuate doar 15% din lucrări. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, întîrzierile au fost cauzate de dificultățile în obținerea argilei din cariera din Cornești, pentru construcția terasamentului drumului. Conform termenilor contractuali, construcția drumului R1 pe segmentul localității Bahmut va fi finalizată pînă în luna mai 2021.

 

Restricții de circulație în capitală pentru mașinile de mare tonaj

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că în zilele cu temperaturi caniculare, de peste 30˚C, mașinile de mare tonaj nu au dreptul să circule pe străzile din municipiu, în intervalul orelor 10:00-20:00. Măsura are ca scop protejarea învelișului din beton asfaltic al drumurilor publice, iar restricțiile vizează unitățile de transport care depășesc capacitatea de 20 tone. Limitările de circulație în perioada cu temperaturi caniculare nu vizează transportul public de pasageri, unitățile care transportă produse alimentare, materiale destinate prevenirii/lichidării situațiilor excepționale, vehicule destinate transporturilor de mărfuri sub temperatură controlată și celor implicate în reabilitarea drumurilor, în limitele șantierelor de construcție.