REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 noiembrie 2018)

Primăria capitalei va achiziționa 10 autospeciale pentru deszăpezire

Primăria municipiului Chișinău va achiziționa în acest an 10 autospeciale noi pentru deszăpezire. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel. Autospecialele sînt dotate cu lopată și perie. Acestea pot fi utilizate atît pentru deszăpezire, cît și pentru lucrările de întreținere a drumurilor. Noile utilaje vor permite deszăpezirea obișnuită, prin împrăștierea de nisip și sare, dar și prin utilizarea antiderapantului lichid. Mașinile pentru întreținerea drumurilor sînt de model „KAMAZ” și sînt fabricate în Federația Rusă.

 

Prețurile la produsele agricole au scăzut în nouă luni ale anului curent

Prețurile la produsele vegetale au scăzut în medie cu 5,4% în nouă luni ale anului curent. Totodată, la produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea prețurilor cu 3,9%. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, indicele prețurilor medii de vînzare a produselor agricole în ianuarie-septembrie 2018, față de perioada similară a anului 2017 a constituit 94,9%. Datele statistice demonstrează că cel mai mult au scăzut prețurile la pomușoare – cu 37%, la sfecla de zahăr – cu 29,5%, la leguminoase pentru boabe – cu 14,7% și la struguri – cu 13,9%. Semințele de floarea soarelui și fructele s-au ieftinit cu 11 la sută, iar rapița, porumbul și soia – cu circa 8%.

 

Programul de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiție a fost lansat la nivel internațional

Programul de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiție a fost lansat la nivel internațional la Conferința Globală a Reședinței și Cetățeniei, care se desfășoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La eveniment participă o delegație a țării noastre, condusă de ministrul economiei Chiril Gaburici. El a declarat că Programul de dobîndire a cetățeniei prin investiții va stimula creșterea economică, va inspira industriile locale și va facilita dezvoltarea societății în general. Potrivit lui Gaburici, fondurile colectate vor fi investite în infrastructură, educație și alte proiecte de importanță strategică pentru R. Moldova. Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că ”scopul Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiție constă în consolidarea percepției și a competitivității R. Moldova pe plan internațional”.

 

Mai multe branduri internaţionale ar putea fi produse în R. Moldova

Branduri precum Zara, Bershka, Massimo Dutti ale companiei spaniole ”Inditex” ar putea fi produse şi comercializate în R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de directorul pentru extindere al Companiei ”Inditex”, Alberto Varga Garcia, în cadrul unei discuţii telefonice cu ambasadorul R. Moldova în Regatul Spaniei, Violeta Agrici. Potrivit Ministerului de externe, compania spaniolă ”Inditex”, care se specializează în fabricarea și distribuirea produselor textile de diferite brand-uri cunoscute precum: Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Oysho, Uterque, Lefties și Stradivarius, admite posibilitatea extinderii comerciale şi de producere în R. Moldova.

 

La Chișinău va avea loc festivalul filmului polonez

Filme premiate la Cannes și Karlovy Vary vor fi proiectate în cadrul Festivalului de film polonez CinePOLSKA, care se va desfășura la Centrul Cultural ”Odeon” în perioada 8-13 noiembrie. Potrivit directorului Institutului Polonez din București, Agnieszka Skieterska, organizatorul evenimentului, Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea filme poloneze recente, premiate la cele mai importante festivaluri din lume. Filmele prezentate sînt adesea proiectate în avanpremieră în România, iar unele dintre ele pot fi văzute doar la acest festival. CinePOLSKA începe joi, 8 noiembrie, cu filmul „Războiul rece” de Paweł Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie, totodată fiind candidatul polonez din acest an pentru premiile Oscar.