REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 decembrie 2018)

Campania electorală pentru scrutinul parlamentar va începe la 25 ianuarie 2019

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe data de 25 ianuarie 2019, cu 30 de zile înainte de scrutin. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit documentului, perioada electorală va începe la 10 decembrie curent, iar alegătorii se vor putea înregistra prealabil pînă la data de 9 ianuarie 2019, ceea ce înseamnă cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de alegeri, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

 

La Chișinău va fi deschis Muzeul național de istorie a evreilor

Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural istoric evreiesc, la inițiativa premierului Pavel Filip. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști. Сimitirul va fi transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 

Premierul a avut o întrevedere cu asistentul adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu George Kent, asistentul adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA. Premierul a menționat că relația R. Moldova cu SUA este una strategică, iar susținerea acordată de SUA este foarte valoroasă. Pavel Filip s-a referit la acțiunile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și stabilizarea sectorului bancar. Oficialul american a confirmat suportul SUA pentru ca R. Moldova să fie o țară de succes, democratică și prosperă.

 

Compania Kaufland planifică investiții de peste 300 milioane de euro

Compania Kaufland a anunțat că intenționează să investească peste 300 milioane de euro și să creeze aproximativ 2000 de locuri de muncă în R. Moldova. Kaufland a organizat evenimentul Richtfest - o sărbătoare germană, care marchează o etapă importantă în construcția primului magazin din țara noastră. La eveniment a participat prim-ministrul Pavel Filip, care a opinat că investiția germană „dovedește că investitorii care vin în R. Moldova se simt liberi în acțiuni și se simt siguri”. Angajații acestui magazin vor avea un salariu minim de 7500 de lei, în același timp, 50% din producția expusă va fi de origine autohtonă.

 

AIS „Moldpres” va fi reorganizată în instituție publică

Întreprinderea de stat „Agenția Informațională de Stat „Moldpres”” va fi reorganizată prin transformare în instituție publică ce va purta aceeași denumire. Cancelaria de Stat va exercita funcția de fondator al Instituției publice „Agenția Informațională de Stat „Moldpres””. O decizie în acest sens a aprobat guvernul. Patrimoniul întreprinderii de stat va fi transmis în gestiune instituției publice, iar disponibilizarea personalului în legătură cu reorganizarea Întreprinderii de Stat „Agenția Informațională de Stat „Moldpres”” va fi efectuată în conformitate cu legislația muncii, în cazul imposibilității transferului acestuia.

 

Deţinători ai terenurilor agricole situate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor primi un ajutor lunar de șomaj de 700 lei

Deţinătorii terenurilor agricole situate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, în cazul limitării accesului la aceste terenuri, vor fi înregistrați în calitate de șomeri cu statut special și vor primi un ajutor lunar de șomaj de 700 lei, potrivit unor modificări operate de Guvern. Înregistrarea o va face Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul subdiviziunii teritoriale de ocupare a forței de muncă. Calitatea de șomer cu statut special, o pot obține deținătorii de terenuri a cărui acces la acestea a fost limitat.

 

Cetățenii a încă trei state nu vor avea nevoie de invitații pentru a vizita R. Moldova

India, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka și Republica Federală Democratică Nepal vor fi excluse din lista statelor a căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizelor de intrare în R. Moldova. O decizie în acest sens a fost aprobată de guvern. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene explică că excluderea Indiei din această listă este determinată de faptul că în prezent economia indiană „are o creștere semnificativă, devenind un important actor la nivel global”. Economia Indiei este a noua din lume în funcție de PIB și a patra din lume după paritatea de cumpărare.