REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 septembrie 2020)

CEC a făcut precizări referitoare la modalitatea de participare a studenților și elevilor la scrutinul prezidențial

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a făcut precizări referitoare la modalitatea de participare a studenților și elevilor cu drept de vot la scrutinul prezidențial. Potrivit unui comunicat de presă al administrației electorale naționale, studenții și elevii care au drept de vot au la dispoziție trei moduri în care pot participa la procesul electoral din 1 noiembrie. Studenții și elevii înmatriculați la instituții de învățămînt într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota în felul următor: prezentîndu-se, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința. De asemenea, studenții și elevii pot să-şi declare locul nou de ședere, cel tîrziu pînă la 1 octombrie inclusiv.

 

Procuratura Generală solicită extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat o cerere prin care solicită autorităților din Turcia extrădarea fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în R. Moldova. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, acțiunea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate de Procuratura R. Moldova despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla pînă în prezent. PG anunță că întreg setul de acte inerente acestei proceduri au fost deja expediate părții turce. Procurorii i-au înaintat lui Plahotniuc învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvîrșite în proporții deosebit de mari.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o discuție online cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, fiind puse în discuție o serie de chestiuni legate de respectarea drepturilor omului în R. Moldova. În cadrul ședinței, au fost discutate perspectivele de implementare a proiectelor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, inclusiv organizarea în luna octombrie a.c. a unor instruiri pentru profesorii de limbă franceză din mai multe licee din țară. Un subiect central al discuției a vizat cazurile individuale de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

 

La Biblioteca Națională a avut loc un colocviu literar-științific dedicat scriitorului Paul Goma

În contextul Zilelor europene ale patrimoniului 2020, Biblioteca Națională a organizat Colocviul literar – științific „DRAMA LIBERTĂȚII. PAUL GOMA. In memoriam”, la 85 de ani de la nașterea regretatului scriitor. Potrivit directorului Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Nina Corcinschi, ”avem o datorie de onoare să-l citim pe Paul Goma. Atît îi datorăm celui care este o conștiință dramatică a Basarabiei, celui care a trăit istoria sau, mai bine zis, loviturile de bici ale istoriei, pe pielea proprie”

 

Ambasadorul Austriei în R. Moldova a fost decorat cu Ordinul de Onoare”

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul Austriei în R. Moldova, Christine Freilinger. Potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale, în cursul dialogului, șeful statului a apreciat activitatea prodigioasă a Ambasadorului în țara noastră pe parcursul mandatului. Președintele R. Moldova a exprimat gratitudine pentru colaborarea eficientă în cadrul organismelor internaționale și în special în cadrul OSCE, în avansarea procesului de negocieri pe marginea identificării soluțiilor de reglementare a problemei transnistrene.

 

Jurnalişti şi somelieri internaţionali vor participa online la Ziua Națională a Vinului

Ziua Națională a Vinului, programată pentru începutul lunii octombrie, va fi celebrată și peste hotarele țării. Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va organiza în data de 3 octombrie un webinar online, dedicat celei de-a 19-a ediție a sărbătorii vinului, alături de nouă invitați străini specializați în domeniu. Jurnaliști și somelieri de talie internațională din Marea Britanie, Franța, Canada, Olanda, SUA, Danemarca, Belgia etc. vor veni cu îndemnul „Eu deVIN sărbătoare” (eng. „My Moldovan Wine Day”). Degustarea va fi moderată de scriitorul londonez specializat în vinuri Jamie Goode.

 

Elevi din R. Moldova au obţinut mai multe medalii la Olimpiada Internațională de Matematică

Două medalii de argint, două medalii de bronz și o mențiune de onoare au obţinut elevii din R. Moldova la Olimpiada Internațională de Matematică, ediția a 61-a, eveniment organizat online în perioada 20 – 28 septembrie. Medaliile de argint au fost obținute de către Alexandru Lopotenco (student, Universitatea Pennsylvania din SUA) și Mihai Spinei (elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Orizont” din capitală). Medalii de bronz au luat Dumitru Josu și Valentin Suruceanu (elevi în clasa a XII-a la Liceul „Orizont”), iar mențiunea de onoare a ajuns la Dan Cernatinschi (elev în clasa a X-a la Liceul „Orizont”). La olimpiadă au participat 616 elevi din 105 țări ale lumii.

 

Poliția de Frontieră este în drept să aplice amenzi celor care nu respectă regimul de autoizolare

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, a declarat că persoanele aflate în regim de autoizolare pot părăsi teritoriul R. Moldova, dar acest lucru nu îi scutește de răspundere contravențională pentru încălcarea acestui regim. În același timp, oficialul a menționat că Poliția de Frontieră a fost investită cu atribuții de prevenire și combatere a pandemiei și este în drept să efectueze verificarea respectării regimului de autoizolare de către persoanele care sînt obligate să respecte acest regim.

 

Ploile abundente au afectat mai multe localităţi din sudul ţării şi capitala

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost alertaţi în mai multe localități din țară pentru a interveni la lichidarea consecințelor ploilor abundente. Cel mai mult sînt afectate localităţi din sudul ţării şi capital. Potrivit subdiviziunilor teritoriale ale IGSU, salvatorii sînt mobilizați pentru pomparea apei din mai multe gospodării din localitățile Tomai, Covurlui, Tochile-Răducani și Cuporani din raionul Leova, precum și din localitatea Fetița, raionul Cimișlia. Precipitațiile au deteriorat și două poduri din localitatea Tochile–Răducani, iar mai multe grădini din satul Colibabovca, raionul Leova, au fost înnămolite. O intervenție urgentă a salvatorilor a avut loc și în Comrat, unde mai multe porțiuni de drum local sînt afectate de ploi.

 

Un copil de doi ani, rămas în viață după ce a căzut de la etajul 4

Un copil de 2 ani a căzut de la geamul apartamentului, amplasat la etajul 4 al unui bloc de locuit din orașul Soroca. Băiețelul în vîrstă de 2 ani a fost transportat la Spitalul Raional Soroca. Potrivit poliției, mama, în vîrstă de 35 de ani, se afla în bucătărie și nu a observat cînd băiatul a căzut în gol.