REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 ianuarie 2020)

Ministrul de externe a participat la sesiunea Grupului de lucru RM-SUA

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a participat cu un discurs la deschiderea celei de-a doua sesiuni a Grupului Comun de lucru privind statul de drept și buna guvernare, din cadrul Dialogului Strategic RM – SUA, împreună cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, Asistenții Adjuncți ai Secretarului de Stat al SUA Jorgan Andrews și Alan Purcell, și Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan. În alocuțiunea sa, ministrul Ciocoi a reiterat angajamentul ferm al Guvernului R. Moldova de consolidare a statului de drept și reformare a justiției, evidențiind corelația dintre o justiție eficientă și imparțială și credibilitatea statului în relațiile cu partenerii externi.

 

A fost confirmat cazul de rujeolă înregistrat la o profesoară din Sîngera

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunţat despre confirmarea cazului de rujeolă, înregistrat la o profesoară care activează la liceul din oraşul Sîngera, municipiul Chişinău. Conform ANSP, acesta a fost primul caz de rujeolă înregistrat în perioada 1-27 ianuarie curent. Persoana infectată este o tînără de 22 de ani, nevaccinată, care activează în calitate de profesoara la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din oraşul Sîngera. Femeia s-a întors recent din regiunea Cernăuți, Ucraina, iar în prezent este internată pentru tratament la Spitalul raional Briceni, după locul de trai al părinților. Pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 90 de cazuri confirmate de rujeolă, iar în anul 2018 – 340 de cazuri.

 

Leul moldovenesc și-a întărit pozițiile față de dolar și față de euro

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 28 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6756 lei pentru un dolar (-5,47 bani) și 19,4865 lei pentru un euro (-7,97 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7303 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5662 lei pentru un euro.Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 28 ianuarie, constituie 0,7201 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0761 lei pentru 1 leu românesc și 0,2823 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Prim-ministrul Ion Chicu efectuează o vizită de lucru în Polonia

Prim-ministrul Ion Chicu se află în vizită de lucru în Republica Polonă cu ocazia participării la cea de-a 75-a Aniversare a eliberării lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. În prima parte a zilei, premierul a avut o ședință de lucru cu Bogdan Marek Gruszka, președintele Consiliului de administrare al companiei polone „Sinergia Trans”. Ulterior, șeful Guvernului, alături de alți oficiali, a participat la ceremonia de comemorare în fața „Porții Morții” a fostului lagăr de concentrare de la Auschwitz, care, în prezent a devenit un muzeu și memorial. Evenimentul a reunit șefi de state și guverne din cca 60 de ţări.

 

Muzeul A. S. Pușkin din Chișinău va fi restaurat

Președintele țării, Igor Dodon, a efectuat o vizită la Casa-muzeu A. S. Pușkin din Chișinău, în cadrul căreia s-a familiarizat cu starea clădirilor complexului muzeal. eful statului a constatat cu regret că monumentul de arhitectură, care n-a mai fost restaurat din anul 1987, se află într-o stare dezastruoasă, iar acoperișul principalei clădiri a muzeului - căsuța Naumov, este spart și necesită de urgență să fie reparat. reședintele țării a dispus ca în comun cu Ministerul Culturii R. Moldova și Primăria Municipiului Chișinău să fie identificate și alocate circa 550 mii de lei pentru reconstrucția acoperișului, precum și să fie efectuată o expertiză tehnică a complexului muzeal, astfel încît în perioada martie - aprilie lucrările de renovare să fie lansate.

 

La alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 am putea avea cel mult 8 candidați

Pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie curent consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 38, municipiul Hîncești a înregistrat 8 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat. Totodată, pînă ieri, 27 ianuarie, au fost înregistrați 3 candidați la funcția de deputat. Conform prevederilor legislației electorale și a programului calendaristic aprobat de CEC, ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în această circumscripție este 13 februarie 2020 inclusiv.

 

Nicolae Furtună a fost numit director al ANSP

Noul director al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) este Nicolae Furtună, care anterior a deţinut interimatul funcţiei. Despre aceasta a anunţat Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. "Urmare a rezultatelor concursului desfășurat pentru ocuparea funcției publice de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a promovat concursul Nicolae Furtună", arată pagina oficială a ministerului de resort. La concursul desfăşurat pe 21 ianuarie au fost înscrişi trei candidaţi, Furtună fiind desemnat cel mai bun.

 

Banca Mondială va susţine în 2020 noi activităţi de reformare a învăţămîntului din Moldova

Proiectul „Reforma Învățămîntului în Moldova”(PRIM) va continua în anul 2020 cu noi activități, rezultatele cărora, potrivit autorităţilor, le vor resimți elevii, profesorii și părinții. Programul este sprijinit financiar de Banca Mondială și este axat pe înfăptuirea unor reforme în domeniul educației, în special în gimnazii și licee, în vederea promovării inițiativelor de îmbunătățire a condițiilor de învățare şi consolidarea monitorizării sistemelor de educație. Activitățile planificate pentru acest an prevăd pregătirea psihopedagogilor, dotarea a o sută de școli din țară cu echipament specializat pentru copiii cu dizabilități, dotarea a 160 de școli cu echipament pentru laboratoarele de fizică, continuarea procesului de renovare a școlilor de circumscripție etc.