REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 martie 2019)

R. Moldova va trece duminică la ora de vară

R. Moldova va trece duminică, 31 martie curent, ora 2.00, la timpul de vară prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Decizia a fost luată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU. Trecerea la timpul de vară se va face concomitent cu statele membre ale Uniunii Europene. Ministerul Economiei a anunțat că pînă în luna aprilie curent, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau cea de iarnă. Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

 

Programul de dobîndire a cetățeniei prin investiție a fost prezentat în China

Programul de dobîndire a cetățeniei prin investiție este promovat, în perioada 22-27 martie 2019, în orașele de top din punct de vedere economic din Republica Populară Chineză de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu și vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), directorul Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiție, Iulia Petuhov. Vizita are drept scop promovarea imaginii țării, oportunităților economice oferite de R. Moldova potențialilor investitori chinezi, precum și promovarea Programului de dobîndire a cetățeniei prin investiție.

 

FMI va continua să ofere suport țării noastre

Fondul Monetar Internațional (FMI) va continua să ofere suport țării noastre și va monitoriza rezultatele înregistrate. Declarația aparține lui Ruben Atoyan, șeful echipei de experți a FMI, care se află în vizită de lucru în R. Moldova. Oficialul a avut o întrevedere cu ministrul economiei, Chiril Gaburici și cu ministrul Finanțelor, Ion Chicu. Ministerul Economiei a anunțat că oficialii au discutat despre rezultatele economice înregistrate de țara noastră în anul 2018, planul de acțiuni privind implementarea programelor pentru anul 2019, precum și prognozele macroeconomice pentru anul acesta.

 

Mii de copaci vor fi plantați sîmbătă în capitală

Mii de copaci vor fi plantați în capitală sîmbătă, 30 martie. Anunțul a fost făcut la ședința săptămînală a serviciilor Primăriei Chișinău. Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a comunicat că sîmbătă, de la ora 10.00, va avea loc plantarea a trei mii de arbori în sectorul Ciocana al capitalei. Ruslan Codreanu, primar general interimar al capitalei, a spus că la acțiunea de înverzire se va alătura și organizația „Plantăm fapte bune”, care planifică să sădească 10 mii de copaci.

 

Mamele cu copii care cerșesc riscă să fie decăzute din drepturi părintești

Mamele care cerșesc împreună cu copiii lor riscă să fie decăzute din drepturi părintești. Atenționarea vine din partea șefei Direcției pentru protecția drepturilor copilului a Primăriei Chișinău, Lucia Caciuc, și a fost făcută în contextul în care odată cu încălzirea vremii numărul cerșetorilor de pe străzile capitalei este în creștere. Ea a precizat că procedura de decădere din drepturi părintești este destul de complicată. Potrivit ei, ”problema va exista atît timp cît oamenii vor continua să ofere bani cerșetorilor”.