REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 mai 2020)

Muzeele și bibliotecile își vor relua activitatea începînd cu data de întîi iunie

Muzeele și bibliotecile își vor relua activitatea începînd cu data de întîi iunie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totuși, potrivit documentului, unitățile de alimentație publică își vor relua activitatea începînd cu data de 15 iunie, continuînd să respecte instrucțiunile cu privire la prevenirea infecției COVID-19. Tot de pe 15 iunie 2020 își vor relua activitatea și sălile de sport și fitness, fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a mai multorr măsuri de sănătate publică.

 

În localităţi din ţară vor fi instalaţi senzori automați de monitorizare a apelor subterane

În mai multe localităţi din ţară vor fi instalaţi senzori automați de monitorizare a apelor subterane. Lucrările vor fi efectuate datorită proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din R. Moldova” finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Este vorba de 63 de senzori automați de monitorizare a apelor subterane, ce vor spori eficiența analizei apelor subterane pe teritoriul Moldovei prin livrarea datelor complexe, care vor completa rețeaua existentă.

 

Opt grupuri de producători vor beneficia de granturi în valoare de peste 2,6 mln de dolari

Opt grupuri de producători vor beneficia de granturi în valoare totală de peste 2,6 milioane de dolari SUA, ca urmare a ultimului apel anunțat în cadrul Programului de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” implementat de Proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), cu susţinerea Băncii Mondiale. Patru dintre grupurile de producători selectate sînt specializate în producerea fructelor, urmînd să investească mijloacele obținute în construcția depozitelor frigorifice moderne. Alte două cooperative sînt producători de culturi nucifere.

 

Leul moldovenesc se depreciază

Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu principalele valute de referință. Euro și dolarul american au cîștigat cîte trei bani, iar leul românesc a crescut cu un ban. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 26 mai, un dolar american este cotat cu 17,72 lei, un euro – cu 19,32 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc – cu 3,99 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani.

 

Un deputat socialist, infectat cu coronavirusul de tip nou

Încă un deputat a fost testat pozitiv la coronavirusul de tip nou. Este vorba de socialistul Vladimir Mizdrenco. Anunțul a fost făcut de colegul său de partid, Bogdan Țîrdea. Acum patru zile, deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc s-a infectat cu noul tip de coronavirus. În luna aprilie, un angajat al Secretariatului Parlamentului de la Chișinău a fost confirmat pozitiv în urma testării la COVID-19.

 

Accesul în cimitirele din Capitală a fost permis

Accesul în cimitirele din Capitală este deja permis pentru oamenii care vor să facă ordine la mormintele apropiaţilor. Se întîmplă după mai bine de două luni de restricţii impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19. Cu două săptămîni înainte de Paştele Blajinilor, fixat în data de 7 şi 8 iunie de autorităţi, în cimitirul "Sfîntul Lazăr" curăţenia este în toi. În aceste zile sînt permise şi lucrările de instalare a monumentelor funerare.

 

Un nou ajutor umanitar a fost oferit de România

S-a anunțat că în R.Moldova sosește un nou ajutor din România, organizat însă prin voluntariat. Este vorba de 35.000 de viziere pentru medicii din prima linie din R.Moldova care luptă cu COVID-19. Ajutorul este oferit de Asociația „Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDemJust) și de voluntarii din Cluj.

 

A fost permisă circulaţia transportului feroviar şi rutier în trafic internaţional

Din data de 26 mai vor fi reluate activitățile de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional cu respectarea strictă a mai multor măsuri de prevenire și control a infecției COVID–19, conform hotărîrii de ieri a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Astfel, aceste mijloace de transport vor circula cu asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport, prin: echipament de protecție (măști, mănuși); dezinfectanți (pentru mîini și suprafețe) etc.

 

Angajații spitalelor au salutat inițiativa șefului statului de a le dubla salariile

Angajații spitalelor au salutat inițiativa șefului statului de a le dubla salariile. Ei spun că este o acțiune mult așteptată, care îi va motiva să rămînă în sistemul sănătății. De asemenea, au apreciat decizia de a declara anul 2020 drept Anul Lucrătorului Medical, în semn de prețuire a muncii lor pe timp de epidemie. Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a declarat pentru NTV Moldova că dublarea salariilor va opri migrația angajaților din sistemul medical, dar și exodul din țară.

 

Un ofițer de investigațiia fost reținut de SPIA

Două persoane, dintre care un ofițer de investigații din cadrul IP Botanica, au fost reținute într-un dosar de corupție. Surse din cadrul MAI au comunicat că ofițerii din cadrul SPIA l-au reținut pe ofițerul de investigații și un intermediar în timp ce primea 1000 de euro din suma de 6000 pe care ar fi cerut-o pentru a nu documenta o escrocherie. Aceștia au fost reținuți pentru 72 de ore, iar astăzi, după ce și-au recunoscut vina, s-au ales cu mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile.