REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 mai 2020)

O nouă cursă charter va fi organizată pe 30 mai

Autoritatea Aeronautică Civilă a aprobat o nouă cursă charter pentru 30 mai. Zborul va fi efectuat de la Chișinău spre Londra. Compania aeriană care va opera zborul este WIZZ AIR.

 

Peste 20 mii de persoane au venit în Chișinău din zone de focar de coronavirus

În perioada 18 – 24 mai în municipiul Chișinău s-au înregistrat 436 de cazuri noi de COVID-19. Șeful Direcției generale sănătate și asistență socială Tatiana Bucearschi a declarat luni, 25 mai, că 135 dintre aceste cazuri au forme ușoare. “Am închis, la data de 21 mai, Centrul COVID-19-Constructorul, cei 40 de pacienți aveau forme ușoare și i-am transferat la Spitalul Sf. Arhanghel Mihail și Spitalul nr. 1”, a adăugat sursa citată. De asemenea, 21 714 de locuitori ai municipiului Chișinău se află sub supravegherea specialiștilor Direcției generale de sănătate și asistență socială, aceste persoane venind în R. Moldova din zone de focar de COVID-19.

 

Primăria Chișinău a distribuit donațiile financiare primite către instituțiile sanitare din subordine

Primăria municipiului Chișinău informează că mijloacele financiare acumulate recent la contul donațiilor făcute de persoane fizice şi juridice, pentru combaterea COVID-19, în valoare de 1,6 milioane de lei, au fost distribuite spitalelor municipale, asociațiilor medical-teritoriale din sectoarele orașului, precum și Direcției generale asistență socială și sănătate, pentru achitarea serviciilor de transportare și, respectiv, de alimentare a medicilor. Decizia privind distribuirea banilor a fost luată de Grupul de lucru creat în scopul gestionării mijloacelor bănești donate de agenții economici și persoanele fizice.

 

Polonia a oferit un lot de echipamente R. Moldova în lupta cu COVID-19

Polonia a oferit 37 concentratoare de oxigen în valoare de 23500 de euro sistemului de sănătate din R. Moldova. Ceremonia de transmitere a echipamentului a avut loc pe teritoriul depozitului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în prezența ministrului Viorica Dumbrăveanu, și a Ambasadorului Bartłomiej Zdaniuk. Concentratoarele de oxigen fac parte din cel de-al treilea lot de echipamente medicale donate din cadrul “Fondului de Urgențe” al Solidarity Fund PL în R. Moldova.

 

Î.M. Piața Centrală din capitală își va relua activitatea la 1 iunie

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat, luni, 25 mai, la ședința on-line a serviciilor municipalității că Î.M. Piața Centrală își va relua activitatea la data de 1 iunie. Viceprimarul Inga Ionesii a menționat că în acest moment se elaborează setul de măsuri necesare pentru prevenirea infectării cu coronavirus. ”Am fost asigurată de comercianți că vor respecta restricțiile necesare pentru prevenirea infectării de coronavirus”, a spus Ionesii.

 

Mai multe partide nu au înaintat raportul financiar către CEC

13 formațiuni politice nu și-au onorat obligația legală de a depune rapoartele financiare pentru anul 2019 la Comisia Electorală Centrală /CEC/. CEC a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2019. Astfel, s-a constatat că au respectat termenul de prezentare a rapoartelor pentru anul trecut doar 26 de partide politice, șapte formațiuni au depus raportul peste termenul limită, iar alte 13 nu și-au onorat obligația legală de a depune rapoartele la CEC.

 

Primăria Chișinău propune interzicerea totală a publicității stradale în zona istorică a orașului

Noile regulamente privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate și afișaj stradal prevăd interzicerea panotajului și reclamei stradale în zona istorică a municipiului Chișinău. Primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda au prezentat noul proiect al regulamentului privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate și afișaj stradal. Potrivit noilor reguli, municipiul Chișinău va fi împărțit în trei zone de restricție pentru panotajul stradal: în zona ultracentrală va fi interzis panotajul stradal; în zona restricționată se permite panotajul de mici dimensiuni; în zona lărgită este permis atît panotajul de mari dimensiuni, cît și cel de mici dimensiuni.

 

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi finalizat pînă la 1 august 2020

Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată pînă la 1 august 2020. Despre aceasta a anunțat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la întrevederea de cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul căreia părțile au discutat despre procesul de implementare a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, lucrările ce urmează a fi efectuate pentru finalizarea investițiilor atît pe partea R. Moldova, cît și a României.

 

Peste 3000 de persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 5 127 de traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova – 3 297 de traversări persoane, dintre care 2 267 de treceri la frontiera moldo-română, 566 de treceri la frontiera cu Ucraina și 464 de treceri a frontierei aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost PTF Leușeni – 1 926 de traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 464 de traversări personae (curse charter Londra, Barcelona, Varșovia); PTF Otaci – 235 de traversări personae.

 

Leul moldovenesc și-a întărit și mai mult pozițiile

La începutul săptămînii, leul moldovenesc și-a întărit și mai mult pozițiile față de dolar, dar și față de euro. Astfel, pe parcursul zilelor de odihnă, el a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 6 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 21 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 25 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6937 lei pentru un dolar (-6,08) și 19,2923 lei pentru un euro (-21,19 bani), în timp ce în perioada 22-24 mai acesta a fost egal cu 17,7545 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5042 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 25 mai, constituie: 0,6623 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9835 lei pentru 1 leu românesc și 0,2465 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Alimentaţia din grădiniţele din capitală va fi asigurată de un singur agent economic

Alimentaţia din grădiniţele din capitală ar urma să fie asigurată de un singur agent economic, şi nu de cinci întreprinderi cum este în prezent. Astfel îşi propun autorităţile municipale să modernizeze sistemul de achiziţie a produselor alimentare din instituţiile preşcolare. Potrivit municipalităţii, agentul economic va fi identificat de Biroul din Moldova al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar acest lucru va permite asigurarea transparenţei şi calităţii alimentelor care vor ajunge pe masa micuţilor.