REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 iunie 2019)

CEC a stabilit mărimea subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2019 destinate partidelor politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit la ședința de vineri, 21 iunie, cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2019 destinate partidelor politice. Acestea vor fi acordate în baza performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerile locale generale din 14 iunie 2015. Astfel, potrivit hotărîrii CEC, cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat acordat partidelor politice și blocului electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 este de 0,49 lei. Totodată, CEC a stabilit că mărimea subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv în funcția de deputat în parlament pe circumscripțiile uninominale constituie 15151,51 lei, iar cuantumul subvenției lunare pentru fiecare tînăr ales la parlamentare constituie 6410,25 lei.

 

O delegație a Parlamentului European efectuează o vizită la Chișinău

O delegație a Parlamentului European (PE) va sosi astizi la Chișinău. Deputații europeni vor evalua situația politică din Republica Moldova și vor face un schimb de opinii cu reprezentanții noului guvern. Delegația este alcătuită din patru eurodeputați și este condusă de președintele Comisiei pentru afaceri externe, David McAllister. Aceștia se vor întîlni cu premierul Maia Sandu, șeful statului Igor Dodon, ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, președintele parlamentului Zinaida Greceanîi, precum și cu președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Pavel Filip.

 

Persoanele care au rămas fără case după prăbușirea blocului din Otaci vor primi asistență financiară

Familiile care şi-au pierdut locuinţele în urma prăbuşirii unui bloc din Otaci, raionul Ocniţa, vor beneficia de suport financiar din partea autorităţilor. Decizia a fost adoptată în cadrul Comisiei pentru situații excepționale care s-a întrunit vineri, 21 iunie, în ședință pentru a stabili acțiunile necesare privind gestionarea accidentului în urma căruia 36 de familii au rămas fără acoperiș deasupra capului. În același timp, membrii Comisiei au examinat soluțiile pentru compensarea pierderilor locatarilor care au rămas fără apartamente.

 

Republica Moldova a marcat Ziua Suveranităţii

Republica Moldova a marcat duminică, 23 iunie, Ziua Suveranității. Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată acum 29 de ani, pe 23 iunie 1990. Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Adoptarea Declarației de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare națională.

 

28 de companii autohtone vor primi finanțări în cadrul programului PARE 1+1

28 de companii vor fi create sau dezvoltate după ce vor primi granturi de pînă la 250 mii de lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Titularii afacerilor au semnat, vineri 21 iunie, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6,73 mln de lei. Afacerile ar urma să genereze investiții cumulative în economie de circa 17 mln de lei și vor asigura 69 de locuri de muncă.

 

Comisia de la Veneția a adoptat un aviz referitor la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova

Comisia de la Veneția s-a pronunțat vineri, 21 iunie, cu privire la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova, adoptate între 7-9 iunie. În avizul lor, experții Comisiei de la Veneția au constatat că în Republica Moldova nu existau condiții clare de dizolvare a parlamentului în perioada 7-8 iunie 2019. De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia consideră ca Curtea Constituţională nu a respectat propriile proceduri şi nici principiul egalităţii părţilor în timp ce trata criza politică de la Chişinău.

 

Doar doi elevi au fost eliminați de la examenele de bacalaureat din acest an

Doi candidați au fost eliminați de la examenele din sesiunea de bază de bacalaureat din cauza că au încercat să copieze. Ultima probă a avut loc vineri, 21 iunie, și a fost susținută de 470 de elevi. Un elev a fost eliminat de la proba la limba de instruire, iar cel de-al doilea candidat a încercat să copieze la examenul la limba străină. Bacalaureatul a început la 4 iunie și s-a încheiat vineri, 21 iunie. La acesta au participat circa 17 mii de candidați. Pentru susținerea examenelor, au fost deschise 92 de centre de bacalaureat.

 

Conducerea Pieței centrale din capitală a fost demisă

Conducerea întreprinderii „Piața centrală” din capitală a fost demisă. Despre aceasta a anunțat vineri, 21 iunie, primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Totodată, edilul a comunicat că a sesizat Procuratura Anticorupție și Ministerul Afacerilor Interne privind eventuale acte de corupție la Piața centrală. Potrivit lui Codreanu, chiar dacă vechea conducere a Pieței centrale a fost demisă acum două luni și la întreprindere a fost numit un nou șef, totuși agenții economici care activează acolo se plîng în continuare că sînt colectate taxe ilegale și sînt supuși unor presiuni.