REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 mai 2019)

Vinurile din Moldova au obținut mai multe distincții la două concursuri internaționale

Vinurile produse în R. Moldova au obținut 34 de medalii la concursul internațional „Galicja Vitis”, care s-a desfășurat recent în Polonia. Marele învingător al concursului a fost declarat vinul Negru de Purcari, care a cîștigat distincția Grand Gold. R. Moldova a fost reprezentată la eveniment de 29 de vinificatori care au propus 103 probe de vinuri. Acestea au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență.

 

Oferta netă de valută a depășit în luna aprilie cererea cu peste 24 la sută

Oferta netă de valută de la persoanele fizice a depășit cu 24,4 la sută cererea netă de valută parvenită din partea agenților economici în luna aprilie. Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă de valută a fost de 124,4%, în luna aprilie, comparativ cu 120,3% în luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Potrivit BNM, în raport cu luna martie, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 70,1 milioane de dolari SUA.

 

Premierul Pavel Filip a vizitat două localități din raionul Strășeni

Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat satele Voinova și Sireți din raionul Strășeni, unde a inspectat realizarea proiectelor de infrastructură, dar și a felicitat locuitorii cu ocazia Hramului localităților. În satul Voinova, a fost inaugurată Casa de Cultură, pentru reparația căreia a fost alocat 1 milion de lei, dar și Oficiul Medicilor de Familie, pentru renovarea căruia din buget au fost distribuite 700 de mii de lei.

 

Poliţiştii vor asigura ordinea publică la secţiile de vot pentru europarlamentare

Polițiștii moldoveni vor asigura ordinea publică la secțiile de votare în timpul desfășurării alegerilor europarlamentare. Anunţul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, în urma unei întrevederi cu reprezentanţi ai Ambasadei României în R. Moldova. Potrivit sursei citate, poliţiştii vor activa în apropierea celor 36 de secţii de votare, deschise pe teritoriul R. Moldova pentru cetăţenii români.

 

Euro și dolarul se scumpesc

Moneda unică europeană și dolarul american se scumpesc, joi, 23 mai, în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro costă 20 de lei și 08 bani. Dolarul american se apreciază cu trei bani și are un preț oficial de 17 lei și 98 de bani. Mai scump cu un ban este și leul românesc care costă 4 lei și 21 de bani.

 
În sectorul Naslavcea-Dubăsari al rîului Nistru va creşte nivelul apei

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare care indică creşterea nivelului apei în rîul Nistru, între localităţile Naslavcea şi Dubăsari. Centrul hidrologic avertizează că pe sectorul Naslavcea-Dubăsari al rîului Nistru, nivelul apei va continua să crească faţă de nivelul din 22 mai, cu 1,2 – 1,8 metri. Conform hidrologilor, izolat, în locuri joase apa va ieși în luncă.