REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 mai 2018)

Întreprinderea „Apă-Canal Chişinău” are un nou director

Valeriu Meșca a fost numit în funcția de director al întreprinderii municipale „Apă-Canal Chişinău”. Acesta a fost desemnat la conducerea întreprinderii de către Adunarea Generală. În perioada 2005-2016, Valeriu Meșca a fost director general al Întreprinderii de Stat „Fabrica de sticlă” Chișinău, iar în 2011 a fost decorat cu ordinul ”Gloria Muncii”. Fostul director general al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, a demisionat marți, 22 mai, din funcție.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu reprezentantul OIF

Francofonia oferă o şansă de promovare a R. Moldova în rîndul ţărilor francofone, schimb direct de informaţii şi idei într-o lume din ce în ce mai mobilă. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, la întrevederea cu directorul Biroului Regional pentru ţările din Europa centrală şi de est (BRECO) al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), dr. Rennie Yotova. În context, șeful diplomației moldovenești a menționat că în cadrul Anului Francofoniei 2018 deja au fost organizate un șir de activități atît la nivel național, cît și sectorial, care au drept scop promovarea solidarității statelor francofone şi acţiunea lor comună pe mai multe dimensiuni, inclusiv politică, economică şi culturală, reflectînd, totodată, noul dinamism al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

 

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru trafic de persoane

Un bărbat din Nisporeni a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de persoane în scop de cerșetorie. Acesta a obligat o femeie cu copil să cerșească în Federația Rusă timp de șapte ani. Inculpatul, în vîrstă de 52 de ani, urmează să-și execute pedeapsa într-un penitenciar de tip închis. Potrivit procurorilor, bărbatul a recrutat în anul 2008 o femeie cu un copil minor. Pe numele celor doi au fost perfectate actele necesare, iar ulterior victimele au fost transportate în orașul Nijni Novgorod din Federația Rusă. Ajunși în Rusia, femeii și copilului i-au fost confiscate actele de identitate. În scurt timp victimele au fost adăpostite într-un apartament închiriat, iar apoi acestea au fost impuse să cerșească.

 

La Chișinău se desfășoară Zilele Literaturii Române

Peste 50 de scriitori din R. Moldova și România participă la cea de-a IV-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, care se desfășoară în perioada 22-26 mai la Chișinău și Bălți. Evenimentul este organizat de Uniunea Editorilor din R. Moldova, Editura ”Cartier” şi Muzeul Național al Literaturii Române din București în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Direcția Cultură Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Librăria din Centru și alte instituții de cultură.

 

Transnistria nu se va implica în alegerile parlamentare din R. Moldova

Regiunea transnistreană nu se va implica în alegerile parlamentare din R. Moldova, care urmează să aibă loc în această toamnă. O declarație în acest sens a făcut așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întîlniri cu locuitorii orașului Grigoriopol. „Dacă poporul din Moldova va alege calea pro-rusă de dezvoltare, vom lua această decizie în considerație și vom construi relațiile noastre ținînd cont de alegerea poporului moldovenesc. Vom face același lucru și în cazul alegerii vectorului pro-european. Transnistria nu se va implica în procesul electoral din R. Moldova”, a subliniat Krasnoselski. Potrivit așa-numitului președinte transnistrean, principiile de bază ale relațiilor Tiraspolului și Chișinăului au fost și rămîn a fi normele constituționale și legislația.