REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 mai 2019)

Au început Zilele Scrisului și Culturii Slave în R. Moldova

În R. Moldova au început Zilele Scrisului și Culturii Slave, ediția a XXIX-a, care se desfășoară în perioada 20-31 mai. Cu acest prilej, în mai multe localități din țară vor avea loc o serie de acţiuni culturale. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a contribui la dezvoltarea dialogului intercultural şi menţinerea relaţiilor de prietenie dintre reprezentanţii diferitelor naţionalităţi ce locuiesc în R. Moldova.

 

Dolarul se scumpește

Dolarul american se scumpește, miercuri, 22 mai, cu un ban în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 95 de bani. Totodată, moneda unică europeană își va păstra mîine prețul de 20 de lei și 01 bani. Datele BNM mai relevă că moneda națională își va păstra poziția față de leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească.

 

Circa 40 de unități de comerț stradal ambulant vor funcționa în capitală în perioada estivală

Circa 40 de puncte de comerț ambulant stradal vor funcționa în capitală în perioada estivală. Acestea vor fi amplasate în grădini publice, parcuri și scuaruri și vor comercializa băuturi răcoritoare, înghețată și băuturi fierbinți. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar, Ruslan Codreanu. Punctele de comerț vor fi deschise la 1 iunie și vor funcționa pînă la 30 octombrie.

 

Un bărbat din Ialoveni a fost condamnat la 24 de ani de închisoare

Un bărbat din Ialoveni a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru acţiuni cu caracter sexual faţă de fiica vitregă minoră. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul în vîrstă de 40 de ani, a fost recunoscut vinovat după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul anilor 2017-2018, acesta a abuzat-o sexual pe fiica concubinei sale, în vîrstă de şapte ani. Abuzurile aveau loc sistematic şi deşi i-a povestit mamei despre ce i se întîmplă, femeia nu a luat măsuri, ţinîndu-i apărarea concubinului.

 

Numărul turiștilor care au vizitat R. Moldova a crescut

În primele trei luni ale anului 2019, numărul turiștilor și excursioniștilor care au vizitat R. Moldova a crescut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). În perioada ianuarie-martie curent, agențiile de turism și turoperatorii au acordat servicii turistice la 38,3 mii de turiști și excursioniști, cu 7,3% mai mult decît în perioada corespunzătoare din anul trecut. Potrivit BNS, majorarea numărului de turiști și excursioniști a fost condiționată de creșterea numărului de participanți la turismul intern și turismul receptor.

 

Începe Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf 2019

Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf a revenit şi în acest an la Chişinău. Aproape 20 de ţări îşi vor prezenta, cu începere de miercuri, 22 mai, proiecţiile în cadrul celui mai mare festival de film documentar. 59 de scurtmetraje vor putea fi urmărite, timp de o săptămînă. Printre acestea se vor număra şi premiere autohtone. Potrivit organizatorilor, în acest an, peliculele au fost selectate din 900 de scurtmetraje filmate în 51 de ţări.