REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 aprilie 2019)

Creştinii ortodocşi au sărbătorit Duminica Floriilor

Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri, 21 aprilie, Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat în toate cele patru evanghelii – intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Potrivit preoţilor, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa sa pămîntească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat. Duminica Floriilor este precedată de sîmbăta lui Lazăr, zi în care biserica pomeneşte minunea învierii din morţi a lui Lazăr, iar primirea triumfală ce i s-a făcut lui Iisus în Ierusalim a fost determinată de această minune premergătoare.

 

Premierul Filip a avut o întrevedere cu o delegație de congresmeni americani

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită în țara noastră. Premierul a menționat că R. Moldova acordă o atenție deosebită relațiilor bilaterale cu SUA și a apreciat buna colaborare dintre țări. Șeful executivului a evidențiat în mod deosebit sprijinul SUA în reglementarea conflictului transnistrean. Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța consolidării securității țării în general, dar și a securității energetice, suportul SUA fiind unul valoros în acest sens.

 

Pensionarii din capitală vor primi ajutor material de Paști

Pensionarii și persoanele cu dizabilități din municipiul Chișinău, aflați în evidența Direcției generale asistență socială și sănătate care au o pensie mai mică de 1450 lei, vor primi către Sărbătorile de Paști un ajutor material de 100 de lei. Anunțul a fost făcut de primăria capitalei. Ajutorul material unic este acordat de Primăria municipiului Chișinău, iar banii vor putea fi ridicați de la oficiile poștale, conform vizei de reședință, începînd cu ziua de luni, 22 aprilie 2019, la prezentarea buletinului de identitate.

 

De Paști, troleibuzele și autobuzele din capitală vor avea program de activitate prelungit

În noaptea de Paști, pe data de 28 aprilie troleibuzele și autobuzele din capitală își vor prelungi programul de activitate și vor circula pînă la ora 24.00. Programul microbuzelor va fi modificat în funcție de numărul de călători. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit aceleiași dispoziții, de Paștele Blajinilor, în zilele de 5 și 6 mai, locuitorii Chișinăului vor putea călători gratuit pînă la cimitirul Sfîntul Lazăr din capitală.

 

Meteorologii au emis cod galben de îngheț

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben de îngheț, valabil pentru întreg teritoriul țării. Astfel, potrivit SHS, noaptea, izolat la suprafața solului se prevăd înghețuri de minus 1-3 grade Celsius. În nordul țării, la sfîrșitul acestei săptămîni și începutul săptămînii viitoare sînt prognozate temperaturi de +10 - +16 grade Celsius în timpul zilei și 0 - + 5 grade în timpul nopții. În centru, valorile termice vor urca ziua pînă la +11 - + 17 grade Celsius, iar noaptea vor varia între +1 -+ 6 grade.