REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 octombrie 2020)

Peste 100 de persoane au fost amendate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a Coronavirusului

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 279 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 4 636 traversări persoane, dintre care 2 882 treceri la frontiera moldo-română,  1 116 treceri la frontiera cu Ucraina și 638 treceri aeriene. Tottodată 107 persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemic.

 

Transportul organizat la secțiile de vot pe 1 noiembrie va fi interzis

În ziua scrutinului prezidențial din 1 noiembrie 2020, Comisia Electorală Centrală /CEC/ nu va admite ca alegătorii să fie transportați organizat la secțiile de votare. Potrivit deciziei  CEC, în scopul evitării transportării alegătorilor către secția de votare de concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua alegerilor între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane și a autobuzelor și microbuzelor de cursă.

 

Artistul plastic Sergiu Galben și-a expus lucrările la Muzeul Național de Artă al Moldovei

O expoziție personală de pictură a artistului plastic Sergiu Galben a fost vernisată  la Muzeul Național de Artă al Moldovei.  Sergiu Galben a menționat că expoziția prezintă 50 de ani de creație a sa și cuprinde 50 de lucrări: peisaje, portrete, naturi statice din diferite perioade. ”Sunt lucrări din atelierul meu și din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei”, a precizat artistul plastic.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 656 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R.  Moldova au fost procesate 3090 de teste, fiind confirmate 656 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, până la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 67 958 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 32 sunt lucrători medicali: medici-17, asistenți medicali-12, personal auxiliar-3. Starea de sănătate a persoanelor infectate:  876 – stare gravă (dintre care 48 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1467 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

Mai mulţi antreprenori vor dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului cu susținerea unui proiect internaţional

Nouăsprezece antreprenori au obținut asistență financiară pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de până la 15 mii de dolari per fiecare și vor lansa sau dezvolta afaceri pe ambele maluri ale Nistrului. Businessmenii au fost selectați din rândul celor 170 de participanți la concursul organizat de proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

Guvernul va face tot posibilul pentru asigurarea cetățenilor cu apă potabilă

După ce săptămâna trecută premierul Ion Chicu a întreprins o vizită în raionul Nisporeni și a identificat o serie de probleme legate de apeducte, canalizare și gazificare,  prim-ministrul a invitat primarii din raion și responsabilii din ministere și agenții pentru a discuta  problemele și posibilitatea finalizării proiectelor demarate în raion.  Prioritar, în cadrul ședinței, s-a examinat etapa actuală a proiectelor de aprovizionare cu apă a localităților din raion. Acestea au fost lansate anterior cu susținerea financiară a Fondului Național Ecologic și Agenția de Dezvoltare, însă nu au fost finalizate din cauza lipsei finanțării.

 

Circa 500 km de drum au fost reabilitați în cadrul programului "Drumuri Bune pentru Moldova 2020"

Reabilitarea a circa cinci sute de kilometri de drum din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizată, transmite Administrația de Stat a Drumurilor (ASD).  Potrivit instituției, aproape 60% din volumul total al investițiilor din cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” au fost executate, constituind circa 660 mln de lei, bani alocați din bugetul de stat. „Au fost finalizați peste 221 km de drum cu îmbrăcăminte din asfalt betonic, iar aproape 271 km de drum au fost reparați cu îmbrăcăminte rutieră din pietriș”, conform ASD.

 

Leul moldovenesc s-a mai devalorizat în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul  a cedat dolarului american încă 0,02 bani, iar monedei unice europene – aproape opt bani.  Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,0035 lei pentru un dolar (+0,02 bani) și 20,0854 lei pentru un euro (+7,94 bani), în timp ce cu o zi mai de vreme acesta a fost egal cu 17,0033 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,0060 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 octombrie, constituie: 0,5994 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1192 lei pentru 1 leu românesc și 0,2185 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Municipalitatea va cumăra 100 de autobuze pentru Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de 261 milioane de lei pentru procurarea a 100 de autobuze de către Î. M. „Parcul Urban de Autobuze”. Potrivit Primăriei Chișinău, în rezultatul prezentării mai multor oferte de către băncile comerciale din Republica Moldova, „Moldova-Agroindbank” a oferit cele mai avantajoase condiții pentru finanțare. Municipalitatea amintește că a desemnat compania producătoare „ISUZU Anadolu Otomotiv Sanazii ve Ticaret” câștigătoarea licitației pentru livrarea a 100 de autobuze care vor fi puse în circulație pe străzile din capitală.

 

Un automobil a fost  spulberat de un tren marfar

Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce automobilul cu care se deplasa a fost lovit de un tren marfar. Accidentul a avut loc în raionul Cantemir. Potrivit poliției locale, victima este un bărbat în vârstă de 53 de ani. Acesta conducea un automobil de marca Skoda Felicia când, la trecerea cu cale ferată, nu s-a asigurat și a fost lovit de un tren marfar ce se deplasa dinspre orașul Cantemir spre orașul Iargara, din raionul Leova.