REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 noiembrie 2018)

Primăria a prezentat tehnica nouă din Japonia

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a inspectat parcul auto al Regiei Locativ-comunale și amenajare, unde recent a fost achiziționat un lot de tehnică specializată pentru efectuarea lucrărilor de salubrizare și deszăpezire. Lotul de tehnică include 5 mini-tractoare de producție japoneză, dotate cu lamă, perie rotativă și sărăriță pentru împrăștierea materialului antiderapant. Autospecialele sînt prevăzute pentru salubrizarea trotuarelor și a curților de blocuri în perioada caldă, cît și pentru deszăpezire în perioada de iarnă. Lotul de tehnică achiziționat de către Regia Locativ-comunală costă 2,9 milioane lei, surse prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2018.

 

Autoritățile au lansat brandul de țară pentru atragerea investițiilor

Autoritățile au prezentat brandul de țară pentru atragerea investițiilor cu sloganul „Grow in Moldova” (Crește în Moldova). Acesta este dedicat atragerii capitalului extern și reprezintă o evoluție firească a brandului turistic național „Pomul Vieții”. Lansarea a avut loc în contextul organizării la Chișinău, în perioada 27-29 noiembrie curent, a celei de-a V-a ediții a „Moldova Business Week”. Potrivit conceptului prezentat de Agenția de Investiții, în ornament se regăsesc simbolurile legate de vinul moldovenesc, fructe, cultură, ospitalitate și tradiții.

 

Premierul a prezidat ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului

În contextul marcării Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului premierul Pavel Filip a prezidat ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului. În cadrul evenimentului, participanții au făcut o retrospectivă a realizărilor, provocărilor și priorităților de viitor pentru asigurarea protecției drepturilor copilului în R. Moldova, a relatat Direcţia comunicare și protocol a guvernului. La ședință, a fost menționat că, în ultimii 3 ani, în R. Moldova a fost majorată indemnizația unică la naștere de la 3100 lei pînă la 6300 lei, a fost instituită indemnizația pentru copii gemeni sau nașteri multiple, precum și plata indemnizației zilnice pentru circa 2000 de copii separați de părinți.

 

Guvernatorul BNM a confirmat discuțiile cu potențiali investitori pentru pachetul de acțiuni al Moldindconbank

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunțat în cadrul unui briefing că în prezent „se derulează discuții cu potențiali investitori” în Moldindconbank, fără a oferi alte detalii. La 19 octombrie Comitetul executiv al BNM a decis prelungirea cu trei luni a termenului de vînzare a acțiunilor nou-emise de către Moldindconbank, ca pachet unic în mărime de 63.89 la sută din capitalul social al băncii. De asemenea, banca centrală a prelungit pentru o perioadă de șase luni, începînd cu data de 20 octombrie curent, mandatele administratorilor temporari ai instituției financiare.

 

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a participat la Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a participat la Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a R. Moldova organizat de Asociația pentru Politica Externă din Moldova (APE) și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). În cadrul evenimentului vicepremierul împreună cu șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, au discutat despre provocările majore la adresa relațiilor RM-UE și impedimentele pe care le întîmpină țara noastră în implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere.

 

Pe Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri au fost dezvelite alte șase busturi

Șase busturi au fost dezvelite pe Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri din Chișinău, alături de cele 35 existente aici ale unor personalități de marcă din domeniul medicinei și farmaciei autohtone. Aceste personalităţi sînt: Alexandra Vizitiu, Constantin Matcovschi, Vasile Cecurin, Ion Marin, Vasile Cuprianov şi Alexei Molohov.