REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 februarie 2019)

Institutul Oncologic a fost modernizat cu un tomograf performant

Serviciul de radioterapie al Institutului Oncologic a fost modernizat cu un tomograf computerizat. Aparatul a fost achiziționat în cadrul proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul R. Moldova. Totodată serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un sistem informațional de planificare pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și a elabora planul de tratament. Conform datelor MSMPS, anual, de radioterapie beneficiază circa 2500 de pacienți.

 

CNAS achită lunar 540 de pensii moldovenilor stabiliți peste hotarele țării

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) achită lunar 540 de pensii cetățenilor moldoveni care au domiciliul permanent în alte state. Totodată, alți 700 de moldoveni care au muncit legal pe teritoriul unor țări străine primesc pensii din partea acestora. În prezent, CNAS aplică 11 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria și Lituania. Un Acord similar semnat cu Germania este al 12-lea la număr și va intra în vigoare pe 1 martie 2019.

 

Circa 650 de bibliotecari din țară au fost instruiți de către angajații Bibliotecii Naționale

Circa 650 de bibliotecari din întreaga țară au fost instruiți în 2018 de către colaboratorii Bibliotecii Naționale la Centrul de formare continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării al instituției. În cursul ediției I-a a Galei Formatorilor BNRM, 17 angajați ai instituției, care timp de un an și jumătate au fost instruiți în cadrul Centrului sus-numit, au primit certificate de atestare și diplome de merit ”pentru contribuția deosebită la formarea profesională continuă a personalului de specialitate din biblioteci”.

 

Uzina de ciment din Rîbniţa şi-a reluat activitatea

Uzina de ciment din Rîbniţa şi-a reluat activitatea, întreruptă anul trecut, din motive tehnice, comunică presa din stînga Nistrului. Conform unui comunicat, întreprinderea şi-a început lucrul şi are în plan să-şi modernizeze procesul de producție. În prezent uzina funcţionează cu o singură linie tehnologică, a fost lansat un cuptor pentru producerea clincherului şi a varului, funcţionează în regim normal o hală de şlefuire şi expediere, în paralel continuă lucrările de reparaţie şi proiectele de modernizare a procesului de producție.

 

R. Moldova a primit 12 autospeciale noi

Primele 12 autospeciale „Kamaz”, oferite R. Moldova de Federația Rusă, au ajuns la Chișinău. Acestea vor fi repartizate săptămîna viitoare în mai multe orașe din țară. Unitățile de transport au fost inspectate de șeful statului Igor Dodon. Potrivit oficialului, acesta este primul lot din totalul celor 100 de unități oferite gratuit de Federația Rusă. Un nou lot al urma să ajungă în țara noastră în primăvara acestui an. Pentru asamblarea autospecialelor, Federația Rusă a alocat 100 mln de ruble rusești, a precizat Igor Dodon. Printre localitățile în care vor fi transmise unitățile de transport se numără Briceni, Ocnița, Soroca, Cupcini, Florești, Bălți, Chișinău, Comrat, Basarabeasca și Taraclia.

 

Mai mulţi tineri din UTA Gagauz-Yeri vor primi burse ”Stepan Topal”

Două sute de studenţi din autonomia găgăuză vor beneficia din acest an de o bursă nominală, oferită în memoria primului başcan al UTA Gagauz-Yeri, Stepan Topal. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul unei comisii speciale, condusă de viceguvernatorul pentru probleme sociale, Olesea Tanasoglo. Potrivit autorităţilor de la Comrat, pentru aceste burse în bugetul regiunii este prevăzută suma necesară. Stepan Topal (n. 8 ianuarie 1938 - d. 29 septembrie 2018) a deținut în perioada 1990-1995 funcția de guvernator (bașcan) al autonomiei.