REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 septembrie 2019)

Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor de înregistrare a candidaţilor la funcţia de primar sau consilier local

Astăzi este ultima zi de depunere a cererilor de înregistrare a candidaţilor la funcţia de primar sau consilier local. Doritorii se pot înscrie în cursa electorală pînă la ora 17:00. Consiliul electoral de circumscripție va decide în cel mult 7 zile dacă solicitările acestora vor fi aprobate sau nu. Totodată, astăzi este și ultima zi în care pot fi depuse actele pentru pretendenţii la fotoliul de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale unde vor avea loc alegeri parlamentare noi.

 

Octavian Țîcu a anunțat că a părăsit fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA

Deputatul Octavian Țîcu a anunțat miercuri, 18 septembrie, că a părăsit fracțiunea parlamentară „ACUM Platforma DA”. El a precizat că va rămîne ”deputat independent al blocului ACUM”. Totodată, Țîcu a anunțat că va candida la funcția de primar al orașului Chișinău la alegerile locale din 20 octombrie.

 

Meteorologii au prognozat pentru următoarele zile îngheţuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de îngheţuri pentru perioada 20-22 septembrie. Conform meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, în intervalul 20-22 septembrie, la suprafața solului, izolat și în aer, se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°Сelsius. Sinopticienii susţin că în luna septembrie sînt posibile îngheţuri. Cele mai timpurii îngheţuri la suprafaţa solului s-au semnalat pe 7 septembrie 1981.

 

Beneficiarii indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă își pot primi banii

Beneficiarii de îndemnizații pentru incapacitate temporară de muncă își pot ridica banii, începînd cu ziua de miercuri, 18 septembrie. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), care a precizat că a transferat circa 8,2 mln de lei pentru plata indemnizațiilor persoanelor care s-au aflat în concediul medical în lunile iulie și august curent. Pentru a primi banii, beneficiarii urmează să se adreseze la instituția bancară la care a fost deschis contul salarial sau social, sau la orice oficiu poștal.

 

Un pictor ucrainean a vernisat o expoziție la Chișinău

O expoziție personală cu genericul ”Vocea sufletului meu” a artistului plastic din Ucraina Ivan Marchuk a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în R. Moldova. Expoziția prezintă 51 de picturi, care fac parte din șase cicluri creative. Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a apreciat înalt calitatea acestei expoziții, invitînd publicul s-o viziteze.

 

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini joi, 19 septembrie, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa mîine 17 lei și 68 de bani. Euro va cîștiga însă un ban și va avea un preț oficial de 19 lei și 53 de bani. Leul românesc își va păstra valoarea de 4 lei și 12 bani. Și pentru hrivna ucraineană și rubla rusească, BNM a stabilit cotații similare celor înregistrate ieri. Astfel, hrivna va costa în continuare 71 de bani, iar rubla rusească - 27 de bani.