REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 noiembrie 2020)

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a următoarelor ședințe plenare

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru următoarele două săptămîni. În săptămîna curentă, deputații se vor convoca în ședințe plenare joi și vineri, cu începere de la ora 10.00. Agenda ședințelor cuprinde peste 25 de proiecte de legi și hotărîri. Parlamentarii vor examina mai multe proiecte de lege pentru ratificarea unor Acorduri, inclusiv Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.

 

Statul va oferi bani pentru fermierii care cresc bovine, ovine și caprine

Fermierii care cresc bovine, ovine și caprine vor beneficia de un suport financiar direct din partea statului pentru fiecare cap de animal. Deținătorii de bovine de rasă specializată vor primi cîte 7000 lei per cap de animal, deținătorii de ovine de rasă specializată sau de caprine – cîte 500 lei/per cap. În cazul animalelor de rasă pură, valoarea plății directe va crește cu 50%. În acest scop, vor fi alocate cca 62 de milioane de lei din Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a menționat că plățile de subvenționare mai prevăd și alte direcții menite să dezvolte zootehnia.

 

R. Moldova va primi un grant din partea Japoniei pentru procurarea echipamentelor medicale

Guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei vor semna un Acord de grant privind furnizarea echipamentului medical în cadrul Programului de dezvoltare economică şi socială. Potrivit Guvernului, grantul în sumă de 100 milioane Yeni Japonezi sau echivalentul a 800 mii de euro va fi acordat R. Moldova pentru achiziționarea de echipamente, produse sau servicii medicale, inclusiv pentru întreținerea acestora.

 

În ziua turului doi de scrutin pagina de internet a CEC a fost accesată de patru milioane de ori

În ziua turului doi de scrutin prezidențial, platformele cu date electorale ale Comisiei Electorale Centrale /CEC/ au fost accesate de circa 4 milioane de ori. Potrivit CEC, pe parcursul zilelor de 15-16 noiembrie, cînd în R. Moldova a avut loc turul doi de scrutin prezidențial și totalizarea rezultatelor preliminare, modulul SIAS „Alegeri”/„Prezența la vot și Rezultatele preliminare” a fost accesat de 310 mii utilizatori unici, înregistrînd, circa, 4 milioane de vizualizări. În creștere a fost și numărul de utilizatori care au accesat pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale www.cec.md în perioada august-noiembrie, atingînd 4,2 milioane de vizualizări.

 

Contractul de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții va fi extins

Contractul de finanțare dintre țara noastră și Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din R. Moldova, va fi prelungit cu scopul de a valorifica mijloacele financiare disponibile și necesare pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a două porțiuni de drum de pe tronsonul Chișinău – Ungheni. În acest scop, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea unui amendamentul la Contractul de finanțare. Primul contract prevede reparația drumului Chișinău – Strășeni, lucrările au fost finalizate în proporție de 68%. Al doilea contract prevede reconstrucția a 44 km de drum.

 

Primarii din suburbiile Chișinăului au raportat despre activitățile desfășurate

Primarii din suburbiile municipiului Chișinău au prezentat raportul de activitate către primarul general. Primarii au prezentat etapele de realizare a proiectelor finanțate de municipalitate care se află în desfășurare, dar și rata de absorbție a banilor oferiți de municipalitate. Primăria municipiului Chișinău a oferit suburbiilor un buget de circa 100 de milioane de lei pentru realizarea proiectelor. Primarul Ion Ceban a specificat că va continua formatul existent de finanțare - 70 la sută din costurile proiectelor sînt acoperite de Primăria Chișinău, iar 30% contribuția primăriilor locale.

 

Moldova va semna un protocol cu Malta pentru prevenirea evaziunilor fiscale

Miniștrii de la Chișinău au decis inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului de modificare a Convenției dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Malta pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Convenția pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale are drept scop dezvoltarea relațiilor economice dintre R. Moldova şi Republica Malta, atît în domeniul eliminării dublei impuneri a persoanelor fizice şi juridice, cît şi în scopul atragerii investițiilor străine.

 

Procesul de angajare a străinilor la muncă în R. Moldova va fi optimizat

Modalitatea de angajare a străinilor la muncă în R. Moldova va fi optimizată. Comisia juridică, numiri și imunități a Legislativului a decis să propună Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a legislației. Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede în prezent legislația.

 

Peste 10 la sută din medicamentele utilizate de cetățenii R. Moldova sînt antibiotice

În R. Moldova, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente. Datele au fost făcute publice de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu în contextul lansării Săptămînii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene. Șeful de la sănătate a menționat că utilizarea irațională a antibioticelor poate crea bariere în tratamentul altor boli, cauzînd complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar deficitar.

 

Naționala Moldovei a cedat la limită în Kosovo

Selecționata de fotbal a Moldovei a încheiat pe ultimul loc grupa a 3-a din Liga C a Ligii Națiunilor. ”Tricolorii” au cedat la limită pe terenul statului Kosovo, scor 0-1. Selecționerul Engin Firat, care rămîne fără victorie la cîrma naționalei Moldovei, a folosit următorii jucători: Namașco - Reabciuk, Armaș (c), Efros, Jardan - Ioniță (Caimacov 60), Cebotaru, Țurcan, Plătica (Rață 38), Spătaru (Belousov 86) – Nicolaescu Moldova încheie grupa cu un singur punct la activ și va juca barajul cu Kazahstan pentru a se menține în Liga C.