REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 noiembrie 2018)

Salvatorii și polițiștii îndeamnă șoferii să iasă în trafic doar cu pneuri de iarnă

Inspectoratul Național de Patrulare anunță că pe întreg teritoriul țării ninge viscolit, iar echipajele de patrulare însoțesc autospecialele pentru deszăpezirea drumurilor și presărarea materialului antiderapant. Deși trasee blocate nu sînt, transportul circulă cu greutate. În acest context, INP recomandă șoferilor să nu pornească la drum fără să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, în mod obligatoriu să verifice starea instalaţiei de încălzire și să verifice starea frînelor. Totodată, agenții de patrulare şi salvatorii au îndemnat şoferii să ţină în portbagajul maşinii o lopată, nisip şi lanţuri. În plus, este indicat ca bateria telefonului mobil să fie încărcată, iar în caz de situaţii de risc persoanele să poată apela de urgenţă Serviciul 112.

 

PSRM a organizat un miting antiguvernamental

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a organizat dumincă, 18 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) un miting antiguvernamental. Acțiunea a început cu un marș care a pornit în două coloane. La eveniment a participat șeful statului, Igor Dodon, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah. În cadrul mitingului a fost aprobată o rezoluție privind programul electoral și obiectivele formațiunii pentru alegerile parlamentare. Pentru următorii patru ani socialiștii și-au propus: majorarea salariilor, micșorarea vîrstei de pensionare și indexarea pensiilor de două ori pe an, politică externă echilibrată, menținerea neutralității țării, soluționarea diferendului transnistrean, interzicerea partidelor unioniste, predarea istoriei Moldovei în școli, promovarea bisericii și susținerea unei republici prezidențiale.

 

La Strășeni a fost inaugurat Colegiul de Inginerie

Elevii pasionați de inginerie vor avea posibilitatea să studieze la Colegiul de Inginerie din orașul Strășeni. La inaugurarea acestuia a participat premierul Pavel Filip, care a menționat că educația, ingineria, mediul de afaceri și tinerii sînt lucruri la care ține foarte mult și care sînt ”motoarele dezvoltării țării noastre”. „Trăim în epoca informațională, nu se mai întîmplă ceea ce a fost în epoca industrială sau cea agricolă și, din acest punct de vedere, noi punem accent foarte mare pe educație. Vrem să transformăm acest domeniu. Este foarte important să regîndim acest sistem. Trebuie să pregătim specialiști care sînt necesari pieței de muncă”, a subliniat Filip.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de condiţii complicate ale vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru luni, 19 noiembrie, Cod Galben de condiţii complicate ale vremii. Conform meteorologilor, luni, 19 noiembrie, se prevăd precipitații puternice (7-15 l/m2), predominant sub formă de zăpadă și lapoviță. De asemenea, se vor forma depuneri de lapoviță, izolat polei, pe drumuri ghețuș și troiene de zăpadă. În acest context, salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sînt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar mesele sînt obligatorii pentru asigurarea corpului cu energie.

 

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim istoric - 3 miliarde 49,8 milioane de dolari SUA, potrivit datelor făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM). Datele BNM mai arată că activele oficiale de rezervă au crescut față de sfîrșitul anului trecut cu peste 240 milioane de dolari. Cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1,65 miliarde de dolari, sînt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 388 milioane reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate. Ultimele creșteri ale rezervelor valutare sînt determinate de intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, evoluția cursului valutelor componente ale activelor față de dolarul SUA, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare.

 

A fost lansat un proiect de reamenajare a centrului istoric al Chișinăului

Un proiect de reamenajare a centrului istoric al Chișinăului, în perimetrul străzilor Sfatul Țării, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu și Alexei Șciusev, a fost lansat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a menționat că în această zonă este amplasat un complex de clădiri de importanță națională cu statut protejat, precum Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, clădirea fostei clinici de pneumonie fondată de nobilul Vasile Kalmuţchi și Muzeul Zemstvei. Costul lucrărilor planificate constituie aproximativ patru milioane de lei. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40