REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 aprilie 2019)

Specialiștii ANSA vin cu recomandări pentru procurarea produselor destinate mesei de Paști

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au formulat o serie de recomandări privind procurarea produselor pentru masa de Paști. Aceștia au atenționat consumatorii să procure produsele alimentare doar din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar. La procurarea cărnii, consumatorii trebuie să știe că aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal pînă la roșu închis.

 

INP și ANTA vor verifica transportatorii din preajma autogării centrale din capitală

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare (INP) și ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) vor desfășura acțiuni de patrulare și verificare în perimetrul Autogării și Pieței Centrale din capitală pentru a sancționa transportatorii iliciți și șoferii care staționează neregulamentar. Verificările vor începe miercuri, 17 aprilie. De asemenea, în perioada Sărbătorilor Pascale, cînd fluxul de călători este mult mai mare decît în zilele obișnuite, va fi instituit un grup special de lucru format din echipe INP, Serviciul Fiscal de Stat și ANTA care vor monitoriza transportul ilicit în preajma Autogării Centrale.

 

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei ani

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat în ultimii trei ani și a crescut cu 40 la sută față de anul 2017, pînă la 164 milioane de dolari SUA, potrivit datelor publicate de către Banca Națională a Moldovei. Sectorul IT din R. Moldova continuă să înregistreze creșteri-record și, în același timp, este mai consolidat ca niciodată, apreciază Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Potrivit acesteia, rezultatele se datorează în mare parte politicilor favorabile dezvoltării sectorului (în special promovării Legii Parcurilor IT), dar și investițiilor în capitalul uman.

 

Încă șase autobuze noi vor circula în capitală

Ultimele șase autobuze noi din totalul celor 31 de unități procurate de autoritățile capitalei în luna februarie curent au ajuns la Chișinău. Vehiculele sînt supuse verificărilor tehnice, iar ulterior vor fi înmatriculate și distribuite pe rutele municipale. Potrivit Primăriei capitalei, cele șase autobuze noi au intrat în posesia Parcului Urban de Autobuze în decurs de 60 zile de la semnarea contractului, care a avut loc în luna februarie curent.

 

Mașinile implicate în accidente vor putea apela automat serviciile de urgență

În R. Moldova ar putea fi implementat serviciul care permite ca mașinile implicate în accidente rutiere grave să apeleze automat numărul unic de urgență 112. Subiectul a fost discutat la ședința Comitetului coordonator interdepartamental pentru asigurarea interacțiunii dintre Serviciul național unic pentru apelurile 112 și Serviciile specializate de urgență. Sistemul ECall este deja instalat în vehicule din toate țările Uniunii Europene.

 

În perioada Sărbătorilor Pascale persoanele care vor circula în regiunea transnistreană vor beneficia de un regim simplificat

În perioada Sărbătorilor Pascale, care vor avea loc între 25 aprilie și 7 mai 2019, persoanele care vor circula în regiunea transnistreană vor beneficia de un regim simplificat, informează Biroul politici de reintegrare. Această măsură a fost luată după ce Chișinăul a solicitat Tiraspolului să asigure trecerea necondiționată pe linia administrativă pentru persoanele care doresc să-și viziteze rudele, cei apropiați sau prietenii. Totodată, pentru oficialii care intenționează să se deplaseze în regiunea transnistreană, aceștia sînt rugați să apeleze Biroul politici de reintegrare, în termen de 3 zile lucrătoare, înainte de vizita planificată.