REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 octombrie 2019)

Chișinăuienii au sărbătorit Hramul oraşului

Mii de chișinăuieni s-au adunat duminică, 14 octombrie, în centrul capitalei pentru a marca Hramul oraşului, la 583 de ani de la prima atestare documentară a urbei. În această zi, creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperămîntul Maicii Domnului. În dimineața zilei, reprezentanți ai administrației publice centrale au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Totodată, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” a fost oficiată Sfînta Liturghie. Pe aleea scuarului Catedralei Mitropolitane au fost inaugurate expoziții de artizanat, floristică, carte, pictură, grafică etc.

 

Alimentaţia elevilor din UTA Gagauz-Yeri va fi monitorizată de o comisie permanentă

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au creat o comisie specială care va monitoriza calitatea alimentaţiei elevilor în şcoli. Totodată, Direcţia pentru educaţie a executivului de la Comrat a dispus administraţiilor instituţiilor preuniversitare din autonomie să întreprindă o serie de măsuri pentru asigurarea hranei elevilor. Potrivit dispoziţiei, directorii instituţiilor de învăţămînt vor asigura controlul organizării alimentaţiei copiilor. De asemenea, directorii vor monitoriza procesul de achiziţie a alimentelor, precum și depozitarea acestora.

 

La începutul săptămînii viitoare, euro și dolarul se vor ieftini

La începutul săptămînii euro și dolarul se vor ieftini, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va pierde trei bani și va avea un preț oficial de 17 lei și 56 de bani. Moneda unică europeană va scădea la 19 lei și 37 de bani, față de cotația de 19 lei și 39 de bani anunțată pentru astăzi de BNM. Cu un singur ban se va deprecia leul românesc, care va costa 4 lei și 07 bani. Valoare hrivnei ucrainene va rămîne neschimbată, la nivel de 71 de bani. Rubla rusească va costa 27 de bani.

 

În doar cîteva zile, polițiștii au depistat aproape cinci mii de încălcări ale circulației rutiere

În doar cîteva zile, în perioada 4 - 10 octombrie curent, inspectorii de patrulare au documentat 4761 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. În același interval de timp, pe teritoriul țării s-au produs 46 de accidente rutiere grave, soldate cu opt persoane decedate și 66 traumatizate. Aproape jumătate dintre șoferii opriți au depășit limita de viteză. Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, 124 de șoferi în stare de ebrietate au fost înlăturați de la volanul unităților de transport. Majoritatea dintre aceștia erau în stare de ebrietate avansată.

 

Comisia de la Veneția a aprobat opinia asupra proiectului privind reforma CSJ și a Procuraturii

Comisia de la Veneția a aprobat în plen, vineri, 11 octombrie, opinia interim asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Procuraturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Olesea Stamate. Ea a mai afirmat că cele mai importante recomandări venite de la Comisia de la Veneția țin în particular de asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară și asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară. Totodată, Comisia a mai recomandat ca judecătorii (ca și procurorii) care nu trec evaluarea integrității, să nu fie menținuți în system.

 

Peste 70 mii de persoane au participat la Ziua Națională a Vinului

Peste 70 de mii de oameni au participat la cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, organizată în primul weekend din octombrie în centrul capitalei. Sărbătoarea a atras mii de turiști, iar vinificatorii au vîndut peste 80 mii de sticle de vin. Datele au fost oferite de Oficiul Național al Viei și Vinului. În acest an, evenimentul a întrunit un număr record de 68 de vinificatori reuniți sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Pe lîngă cele peste 80 mii de sticle de produse vinicole vîndute, producătorii prezenți la eveniment au reușit să umple de peste 45 mii de ori paharele celor care au procurat Carnetul Degustătorului. Pentru a oferi oaspeților o experiență ghidată în Piața Marii Adunări Naționale, 42 de ghizi au organizat tururi pe la standurilor vinăriilor din PMAN, însoțind peste 400 de turiști.