REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 iunie 2021)

O expoziție a pictorului Teodor Buzu a fost vernisată în Cehia

Artistul plastic Teodor Buzu și-a vernisat lucrările în orașul Tabor din Cehia. Expoziția ”Doteky Času - Atingerile Timpului - Touch of the Time” se desfășoară concomitent în două galerii (Galeria u Radnice – Pictură și grafică, Galeria Ambit – Picturi pe mătase și porțelan) din orașul ceh Tabor. Cu aceeași ocazie, a fost lansat albumul jubiliar al pictorului. Evenimentul a avut loc sub patronajul Ambasadei R. Moldova în Republica Cehă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 39 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 142 de teste, dintre care 309 – teste Rapid – Antigen, fiind confirmate 39 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, niciunul nu e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internați 168 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 46 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 692 persoane, iar 14 800 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Punctul de trecere al frontierei Lipcani-Rădăuți Prut și-a reluat activitatea

Singurul punct de trecere a frontierei nefuncțional pînă acum, în contextul pandemiei, Lipcani-Rădăuți Prut, s-a redeschis traficului transfrontalier. Astfel, începînd cu ziua de 12 iunie 2021, ora 08:00, a fost restabilit traficul atît pentru persoane, cît și pentru transportul de marfă. În continuare, la trecerea frontierei de stat se mențin anumite restricții de circulație, impuse în perioada de pandemie.

 

La Cahul a fost dat în exploatare un bloc locativ destinat familiilor cu mulți copii

În municipiul Cahul a fost dat în exploatare un bloc locativ destinat familiilor cu mulți copii, tinerilor funcționari şi persoanelor cu dizabilități. Potrivit Ministerului agriculturii, cele 32 de locuințe sociale au fost construite cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea proiectului este de 920 mii de euro. 64 la sută din sumă a fost oferită de BDCE, iar 36 la sută a constituit contribuția, inclusiv nefinanciară, a autorităților publice locale. Locuințele sînt finisate ”la cheie”.

 

BNM a semnat un nou acord de colaborare cu Banca Națională a României

Banca Națională a Moldovei își aprofundează cooperarea cu Banca Națională a României în domenii care țin de licențiere. În acest sens, Banca Națională a Moldovei a semnat, la București, un nou acord de colaborare cu Banca Națională a României. Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, documentul vine să-l înlocuiască pe cel din 27 iulie 2001 și este cel mai cuprinzător acord de cooperare semnat vreodată de către banca centrală a R. Moldova. „ Dorim să valorificăm cît mai eficient potențialul acestor relații pentru implementarea cu succes a reformelor din sistemul financiar bancar”, a declarat Armașu.

 

Peste 7.200 de contracte de locațiune au fost înregistrate în primele luni ale anului

În perioada ianuarie – mai 2021, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 7 231 de contracte de locațiune/chirie. Potrivit instituției, în această perioadă au fost identificate 2 645 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile. Totodată, la 311 persoane fizice ce dau în chirie și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 244 mii de lei, penalități – 26,3 mii de lei și amenzi – 56,6 mii de lei.

 

Doi polițiști au fost reținuți pentru trafic de influență

Doi polițiști de la sud au fost reținuți de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia ar fi ajutat unui bărbat să susțină proba practică a examenului de calificare auto la categoria B. Potrivit CNA, polițiștii ar fi susținut că au influență asupra angajaților din cadrul Secției de Înmatriculare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din Comrat. Bănuiții au exercitat influența promisă și denunțătorul a obținut permisul de conducere. Aceștia ar fi pretins și primit 400 de euro pentru "ajutorul" acordat, ulterior fiind reținuți în parcarea Inspectoratului de Poliție Cahul. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

 

Circa 2.700 de persoane au făcut rapelul în cadrul maratonului anti-COVID

Aproximativ 2 700 de persoane au făcut rapelul în cadrul maratonului organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţanu", în acest weekend. Dacă sîmbătă, oamenii au făcut cozi, duminică nu s-au înghesuit la vaccinare. În cele două zile, peste 2 300 de persoane au fost imunizate cu a doua doză de Pfizer, iar peste 300 cu Sinopharm. Locuitorii Capitalei spun că procedura nu a durat mult. Cei care s-au vaccinat la punctele mobile vor fi chemaţi la rapel la Centrele Medicilor de Familie, acolo unde își au viza de reședință.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul moldovenesc a mai cedat dolarului american 0,81 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6965 lei pentru un dolar (+0,81 bani) și 21,5040 lei pentru un euro (-2,02 bani), în timp ce în perioada 11-13 iunie acesta a fost egal cu 17,6884 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5242 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 iunie, constituie: 0,6549 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3712 lei pentru 1 leu românesc și 0,2471 lei pentru 1 rublă rusească.