Borrell invocă o claritate fermă privitoare la desfășurarea de trupe Nord-coreene în Rusia

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut, Vineri, ”un răspuns contondent şi unit” la desfăşurarea de trupe Nord-coreene în Rusia, pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

În declaraţii acordate EFE cu prilejul vizitei sale la Tokyo şi Seul, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a vorbit astfel despre ceea ce a descris drept "unele evenimente îngrijorătoare", care vor fi incluse pe ordinea de zi a întîlnirilor sale de Vineri cu miniştrii japonezi ai Apărării şi Afacerilor Externe de la Tokyo şi cu ministrul de Externe Sud-coreean, Lunea viitoare, la Seul.

"În mod clar, avem nevoie de un răspuns contondent şi unit, avînd în vedere că sunt vulnerabilizate cele mai fundamentale principii în afacerile internaţionale de care Uniunea Europeană, Japonia şi Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) sunt profund legate", a răspuns Borrell, într-un interviu realizat în scris.

Şeful diplomaţiei comunitare a explicat că UE a primit informaţii despre desfăşurarea de militari ai Coreei de Nord în Rusia de la serviciile secrete Sud-coreene, care au trimis o delegaţie la Bruxelles la începutul săptămînii. Borrell a punctat totodată că Cei 27 şi-au strîns propriile lor date asupra acestui subiect.

"Acum a sosit momentul să lucrăm pe baza dovezilor care ne-au fost transmise", a apreciat Borrell, care a evitat să intre în detalii despre forma specifică pe care ar putea-o avea acest răspuns coordonat, cînd a fost întrebat dacă UE ia în calcul noi sancţiuni pentru Phenian sau un transport de arme în Ucraina din partea Coreii de Sud.
Înaltul reprezentant al UE a subliniat că evenimentele din Ucraina "au consecinţe în regiunea Indo-Pacific, nu numai în Europa".

Borrell a subliniat că, ”în schimbul sprijinului Phenianului pentru războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia şi-a modificat poziţia cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord, renunţînd la obligaţiile sale fundamentale din Tratatul de neproliferare, inclusiv prevenirea proliferării nucleare”.

”Moscova încalcă de fapt mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care au fost adoptate cu sprijinul său”.

Atît serviciile de informaţii de la Seul, cît şi cele de la Washington au indicat, în ultimele zile, că o parte a contingentului Nord-coreean deplasat în Rusia, dintr-un total de aproximativ 10.000 de soldaţi, s-a deplasat deja în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, şi ar putea intra în luptă dintr-un moment în altul.

Celălalt punct central al vizitei lui Borrell în Japonia va fi începutul dialogului strategic dintre Tokyo şi UE, o iniţiativă care vizează coordonarea în faţa provocărilor pentru pace şi, de asemenea, în probleme de securitate economică, care a fost convenită în Iunie a anului trecut, în timpul unui summit bilateral la Bruxelles.

"Acest parteneriat va încadra şi va aprofunda mai bine cooperarea noastră de lungă durată într-o gamă largă de domenii de interes reciproc", a declarat Înaltul Reprezentant al UE, care a subliniat că atît Japonia, cît şi Uniunea Europeană se confruntă cu "o eră a rivalităţilor strategice şi a ameninţărilor complexe la adresa securității lor".

Borrell a subliniat, în mod special, "demonstraţiile de forţă şi tensiunile în creştere în puncte critice regionale", cum ar fi Marea Chinei de Sud şi de Est şi strîmtoarea Taiwan, "care au un impact direct asupra securităţii şi prosperităţii Europei".

În acest context, dialogul strategic dintre Tokyo şi UE va consolida capacitatea de a face faţă provocărilor din ce în ce mai complexe în domenii precum securitatea maritimă, în care marina japoneză şi operaţiunea navală Atalanta cooperează îndeaproape în lupta împotriva pirateriei în largul coastelor din Cornul Africii, a explicat înaltul oficial european.

”Colaborarea se va extinde şi la domeniile securităţii cibernetice, ameninţărilor hibride, luptei împotriva terorismului, neproliferării, dezarmării sau securităţii spaţiale”, a mai declarat Borrell.