Clanul Donţu nu se lasă de Primăria Căuşeni, pe care o vrea trecută ca moştenire din tată-n-fiu

Cum a devenit oraşul Căuşeni  victima afacerii de familie, gestionată de ex-primarul dubios Anatol Donţu

 

Anatol Donţu a fost demis din funcţia de primar al oraşului Căuşeni, în baza Actului de constatare al Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), pentru conflict de interese, încheind cu rudele lui contracte de lucrări plătite din bugetul oraşului. Sentinţa a rămas în vigoare şi este irevocabilă, conform hotărârii Curţii Supreme de Justiţie. De asemenea, în urma unui audit intern, efectuat de Ministerul Finanţelor, s-au depistat o mulţime de încălcări cu tentă infracţională, comise de ex-primarul Anatol Donţu. Au fost găsite 4,5 milioane de lei, valorificate în lipsa dosarelor de achiziţii publice. Banii s-au cheltuit, fără nici un dosar legal care să confirme această cheltuială. A aplicat aproape 30 de contracte cu valoare mică, deşi, per ansamblu, acestea trebuiau să fie trecute prin licitaţii publice pentru achiziţii.

Milioane de lei au fost orientate pentru lucrări care nu ţin de competenţa Primăriei Căuşeni.

Pînă acum se spunea că fostul preşedinte de raion, Ion Ciontoloi, a furat tot din Căuşeni, însă acum iată că a apărut Anatol Donţu care scrie averi pe taică-său, pe fecioru-său, pe tot neamul. În cifre, în ultimii patru ani, această familie s-a îmbogăţit în progresie geometrică. Aşa au trecut în posesia lor garajele fostei şcoli DOSAAF. Magazine de construcţii, magazine alimentare, prin tot Căuşeniul proprietăţi ale clanului Donţu. Plus automobile scumpe, apartamente (unul în clădirea cu 9 etaje din Căuşeni, altul la Chişinău), companii în România şi multe alte foloase de pe urma funcţiei publice. Nu în zadar, prin Căuşeni îi merge vestea cu o nouă poreclă: „Tolea 20%”. Pentru că asta este suma paraîndărătului (renumitul otkat) luat de edilul căuşenean de la antreprenorii cărora le delega lucrări în oraş.

Dar nici asta încă nu-i cel mai grav. În nebunia avidă de cît mai mult profit şi ca să nu iasă la suprafaţă şi mai multe fraude, Anatol Donţu îl împinge la funcţia de primar pe fecioru-său Alexandru, în prezent consilier orăşenesc. Da, exact, oraşul Căuşeni a ajuns monarhie sau califat, iar Primăria se vrea transmisă din tată în fiu. Şi n-are treabă că băiatul abia a împlinit 23 de ani și că habar n-are de administrarea unei localităţi cum este centrul raional Căuşeni. Idee nu are cum să conducă un oraş, îăn acest sens nu-l recomandă nimic, nici studii, nici experienţă, nici capacităţi, nici caracter. O umbră a lui taică-său, care gândeşte că avându-l pe fiu-său în fotoliul de primar, va continua bine merci să gestioneze tot în oraşul şi aşa jecmănit de-a binelea de el. Mai greţoasă campanie pornită de Anatol Donţu nu s-a mai văzut. Îşi promovează  cu insistenţă copilul prin toate metodele. Umblă de la poartă la poartă, a umplut oraşul de postere unde stă ca o mascotă. Cît poţi fi de lacom şi ticălos ca să-ţi foloseşti propriul copil în scopurile şi interesele tale murdare. Pentru oameni adecvaţi mesajul „Hai, votaţi-ne acum la primari!” ar trebui să fie mai mult decât dubios. Pentru că se dă clar de înţeles cine va conduce parada la primărie în următorii patru ani.  Clanul Donţu nu cedează atât de uşor primăria, care a ajuns mai mult o afacere de familie, o găină care le aduce ouă de aur constant. 

Cu părere de rău, mulţi oameni chiar nu cunosc tot ce-a făcut Donţu fiind în funcţia de primar. Iar frica pe care o are că dacă vine alt primar atunci sigur pupă puşcăria îl detremină să folosească cele mai nesăbuite metode şi şiretlicuri.

A fost avertizat de majoritatea membrilor Consiliului orăşenesc Căuşeni să nu facă prostii, să facă ordine în contracte, dar pe cine mai asculţi cînd te vezi împărat pe oraş. Având chiar obrăznicia s-o spună deschis: „Eu sunt stăpînul acestui oraş şi am să fac cum vreau eu”.

Şi face. Bunăoară, o construcţie nefinalizată lîngă Piaţa nr.2 din oraş, care aparţinea întreprinderii PMK-3 din Căuşeni şi unde trebuia să fie construit un bloc locativ cu peste 5 scări. Construcţia a ajuns pînă la etajul 3 şi a fost scoasă la licitaţie, unde, culmea!, a fost înscrisă doar o singură persoană – tatăl lui Anatol Donţu, Vasile Donţu. Construcţia a fost evaluată la patru milioane de lei şi omul a şi achitat deja suma de 10% în contul Primăriei ca garanţie de participare.  Asta înseamnă că am scăpat de Ciontoloi şi am dat peste Donţu. Şi acesta este mai rău decît toţi cei care au fost mai înainte şi de care se spunea că fură la greu.

Căuşenenii trebuie să ştie ce aleg pe 17 noiembrie. Ei vor decide dacă lasă căpuşa Donţu în fruntea oraşului, care are un singur interes – ca, printr-un nou mandat, scris de formă pe fecioru-său, să-şi mai atribuie și ce a mai  rămas de luat din acest oraş.  N-are el milă de propriul copil, pe care-l bagă acolo unde nu-i este defel locul, aşa că nu-i de aşteptat că va avea anumite reţineri în ceea ce ţine de bunurile oraşului. Lupul nu uită şi nu lasă în pace locul unde a mâncat oaia.

Viorel BAHMUȚEAN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
10.11.24 - 08:42
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:40
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26