De Luni, după atacul rusesc devastator, în Ucraina, se vor aplica restricții de electricitate pe întreg teritoriul țării
Ucraina va aplica, de Luni, "măsuri de restricţie" în consumul de electricitate pe tot teritoriul său, după un vast atac rusesc care i-a avariat puternic infrastructurile energetice, a anunţat, Duminică, operatorul reţelei electrice ucrainene Ukrenergo, potrivit AFP.
"De mîine, 18 Noiembrie, toate regiunile vor fi constrînse să aplice măsuri de restricţie a consumului, ca urmare a daunelor provocate instalaţiilor electrice în timpul atacului masiv cu rachete şi drone", a indicat operatorul pe reţelele de socializare.
Într-un comunicat, Ukrenergo a afirmat că întreruperile temporare vor dura între orele 06:00 şi 22:00, asigurînd că lucrătorii săi caută să remedieze avariile cît mai rapid posibil, potrivit Reuters.
După atacul de Duminică, oficialii ucraineni au confirmat pagube la infrastructura critică sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică de la regiunile vestice Volîn, Rivne şi Liov pînă la Dnipropetrovsk şi Zaporojie, în Sud-Est.
Amploarea pagubelor este dificil de evaluat, deoarece autorităţile au dezvăluit puţine informaţii cu privire la rezultatul loviturilor şi la starea reţelei energetice, vizată de o campanie aeriană a Rusiei mai devreme în acest an.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a lansat un atac masiv asupra instalaţiilor energetice care alimentează complexul militar-industrial al Ucrainei.
Centralele nucleare din Ucraina şi-au redus producţia de electricitate ca măsură de precauţie, în urma atacurilor masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice în acest weekend, a declarat, Duminică, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit DPA.
Instalaţiile nucleare propriu-zise nu au fost lovite direct de atacurile ruseşti, dar au fost afectate staţiile conectate la acestea, a declarat Rafael Grossi.
După o convorbire cu şeful autorităţilor de reglementare ucrainene, Grossi a indicat că doar două dintre cele nouă reactoare operaţionale din ţară produc electricitate în prezent la capacitate maximă.
"Infrastructura energetică a ţării este extrem de vulnerabilă, avînd impact direct asupra siguranţei şi securităţii nucleare", a spus Grossi, adăugînd că este esenţial ca centralele nucleare să aibă o sursă sigură de alimentare cu energie electrică.