REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 ianuarie 2020)

Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA

Agenda Dialogului Strategic RM–SUA a fost discutată în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan. În cadrul discuției a fost evidențiată importanța consolidării Dialogului Strategic moldo-american, fiind convenită agenda reuniunilor pentru viitorul apropiat.

La rîndul său, ambasadorul Dereck J. Hogan a reiterat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru implementarea reformelor structurale, în particular în domeniul reformei justiției.

 

Ex-șeful Procuraturii Anticorupţie va sta 20 de zile în izolator

Fostul șef al Procuraturii Anticorupţie /PA/, Viorel Morari, va sta 20 de zile în izolator. Decizia a fost luată în seara zilei de luni, 13 ianuarie, de magistraţii de la Judecătoria Ciocana. Potrivit informațiilor oferite de Procuratura Generală, sîmbăta, 11 ianuarie, Viorel Morari a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate. Ex-șeful de la procuratură a menționat pentru presă că ar fi fost reținut și anchetat la comanda unor politicieni, iar cazul său are menirea să sustragă atenția publicului de la alte probleme.

 

De Anul Nou pe vechi vom avea vreme liniştită şi însorită

Anul Nou pe stil vechi, marcat la 14 ianuarie, va începe cu temperaturi pozitive ziua, ger noaptea, cer variabil preponderent însorit, fără precipitaţii. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), marţi şi miercuri, 14-15 ianuarie, pe întreg teritoriul ţării, ziua, se aşteaptă valori termice de pînă la 8 grade Celsius. Noaptea termometrele vor indica pînă la 5 grade de ger, mai frig fiind tradiţional la nord. În zilele următoare, în ţară se va înregistra o tendinţă de răcire, astfel încît la finele săptămînii curente valori negative ale termometrelor se aşteaptă şi în perioada diurnă.

 

Euro şi dolarul se scumpesc

La începutul acestei săptămîni, moneda unică europeană, dar şi dolarul se scumpesc. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), marţi, 14 ianuarie, euro va costa 19 lei și 31 de bani, cu nouă bani mai mult decît la finele săptămînii trecute. Dolarul se va aprecia cu cinci bani, pînă la prețul oficial de 17 lei și 37 bani. Și leul românesc se va scumpi. Pentru acesta, BNM a stabilit un curs oficial de 4 lei și 04 bani, în creştere cu trei bani. Valoarea rublei rusești și cea a hrivnei ucrainene vor rămîne neschimbate. Cea din urmă va costa în continuare 72 de bani, iar rubla își va păstra prețul de 28 de bani.

 

Sprijinul financiar al Uniunii Europene rămîne accesibil pentru R. Moldova

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, a declarat că sprijinul financiar al Uniunii Europene este încă accesibil pentru R. Moldova. Oficialul european a subliniat că ar putea apărea consecințe doar dacă semnalele și acțiunile politice de la Chișinău vor arăta o îndepărtare de la angajamentele luate prin semnarea Acordului de Asociere. „Felul în care Guvernul de la Chișinău va reuși să garanteze exprimarea politică liberă a tuturor forțelor angajate în procesele politice și electorale în 2020, an electoral, este unul din factorii importanți de analiză a modului în care manifestările și mecanismele democratice funcționează în R. Moldova”, a subliniat Dragoș Tudorache.

 

Exporturile moldovenești către Uniunea Europeană sînt în scădere, susține președintele Parlamentului

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a declarat într-un interviu că dinamica exportului către Uniunea Europeană a scăzut. “Dinamica exporturilor moldovenești către Uniunea Europeană este în scădere. În 2018, rata exporturilor R. Moldova în statele Uniunii Europene a fost de 69,2%, în 2019 acest procent a fost doar de 65,7%. Cotele de export oferite de UE Republicii Moldova sînt sub capacitățile de producție ale antreprenorilor moldoveni”, a declarat președintele legislativului moldovean. La reuniunea Comitetului de Asociere R. Moldova — Uniunea Europeană, care a avut loc la sfîrșitul lunii octombrie 2019, oficialii moldoveni au solicitat mărirea cotelor de export pentru struguri de masă, prune și cireșe.

 

Un Colegiu Industrial va fi construit la Comrat

Proiectul ce prevede construcţia unui Colegiu Industrial la Comrat, cu susţinerea Turciei, va demara în anul 2020. Autorităţile UTA Gagauz-Yeri examinează conceptul acestei instituţii tehnice, cu consilierea conducerii Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) şi Colegiului de Inginerie din Străşeni. Printre priorităţile noului colegiu de la Comrat va fi pregătirea specialiştilor în domeniul sistemelor şi tehnologiilor informaţionale.