REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 septembrie 2018)

Premierul solicită o investigare asupra gestionării stațiilor de irigare

Managementul defectuos al Agenției „Apele Moldovei” și situația deplorabilă din sectorul de irigare au fost criticate de premierul Pavel Filip. În cadrul unui unei ședințe de lucru, convocate în seara zilei de marți, 11 septembrie, la Guvern, a fost prezentat un material video privind situația dezastruoasă la Stația Tehnică de Irigare Cărpineni din raionul Hîncești. Într-o situație similară se află și celelalte 11 Stații Tehnologice pentru Irigare din țară, unde sînt angajate 521 de persoane, iar fondul anual de salarii este de peste 18 milioane de lei. Filip a cerut pregătirea unei sesizări către Procuratura Generală pentru pornirea cauzei penale pentru elucidarea circumstanțelor și pedepsirea celor care se fac vinovați de situația dezastruoasă din sectorul de irigare.

 

În preajma Centrului Academic „Eminescu” va fi amenajat un scuar

Teritoriul din preajma Centrului Academic „Eminescu” din capitală va fi amenajat și transformat într-un scuar. Valoarea totală a proiectului este de 184 mii lei. Anunțul a fost făcut de Primăria Chișinău. Autorii proiectului au propus transformarea teritoriului într-un scuar sau o zonă urbană de socializare și lectură în aer liber. În această zonă, autorii mai propun organizarea anumitor evenimente publice, inclusiv a unor manifestări care pînă acum se desfășurau în incinta Centrului Academic Internațional „Eminescu”.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu noul Șef al Misunii OSCE din Moldova

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a întîlnit cu noul Șef al Misiunii OSCE din Moldova, Claus Neukirch, a comunicat Biroul politici de reintegrare. Lesnic l-a felicitat pe oficial cu ocazia numirii în funcție, specificînd că mizează în continuare pe o colaborare reușită și în menținerea dinamicii actuale în procesul de negocieri. În cadrul întrunirii au fost discutate aspectele ce țin de situația din Zona de Securitate, situația școlilor cu predare în grafie latină din stînga Nistrului, accederea mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare neutre în traficul rutier internațional.

 

O misiune a FMI va sosi pe 13 septembrie la Chișinău

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 13-20 septembrie, într-o vizită la Chișinău. „Nu va fi o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI”, precizează Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova. Experții Fondului se vor informa despre situația macroeconomică și vor purta discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizate pentru toamna anului curent, se mai menționează în comunicatul reprezentantului permanent al FMI. Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016.

 

Traseul Porumbrei – Cimișlia și drumul de ocolire al orașului Comrat vor fi reabilitate

Tronsonul de drum Porumbrei – Cimișlia și drumul de ocolire al orașului Comrat vor fi reabilitate în următorii trei ani. Lucrările vor fi efectuate de o companie din Turcia. Contractele cu aceasta au fost semnate marți, 11 septembrie, la Chișinău. Chiril Gaburici, ministru al Economiei și Infrastructurii, a declarat după semnarea contractelor că pentru modernizarea traseului Porumbrei – Cimișlia cu o lungime de 19 km vor fi alocate aproximativ 30 de milioane de euro. Alte 29,5 milioane de euro vor fi necesare pentru reabilitarea drumului de ocolire a orașului Comrat, cu o lungime de peste 18 km. Banii vor fi oferiți de Banca Europeană de Investiții. Lucrările vor fi finalizate în cel mult 36 de luni, iar perioada de notificare a defectelor este de 12 luni.