REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 iunie 2018)

R. Moldova va exporta mărfuri prin Portul Giurgiulești spre statele europene

R. Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional al Organizației Colaborării Căilor Ferate (OSDJ), ceea ce va permite ca, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, să fie transportate mărfuri pe teritoriul R. Moldova spre statele europene. Un Protocol în acest sens a fost semnat în cadrul Sesiunii a XLVI-a a Consiliului de Miniștri al Statelor Membre ale organizației de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, la Bișkek, Republica Kîrgîză. Republica Moldova a aderat la Organizația Colaborării Căilor Ferate printr-o Hotărîre a Parlamentului din 1998.

 

Compozitorul Eugen Doga va susține la Viena un concert dedicat lui Eminescu

Un concert de autor dedicat lui Mihai Eminescu, de ziua trecerii în eternitate a poetului, va susține compozitorul Eugen Doga pe 15 iunie, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena. Maestrul Doga își va prezenta creațiile, scrise pe versurile poeților Mihai Eminescu, Veronica Micle și Grigore Vieru, alături de Orchestra Națională Simfonică a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cîrciumaru, soliştii Mariana Bulicanu (soprană), Ana Maria Donose (soprană, Iași), Ion Timofti (tenor) și Vitalie Advahov la acordeon, pentru prima dată în orașul numit și „capitala muzicii”.

 

Trei funcţionari riscă pînă la 10 ani de închisoare după ce au eliberat livrete militare fictive

Şeful Secţiei Administrativ Militare Ciocana a Centrului Militar Chişinău, împreună cu specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru acţiuni coruptibile, care au permis eschivarea anumitor cetăţeni de la obligațiunea îndeplinirii serviciului militar în termen. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017, ca rezultat al acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigație. Procurorii au stabilit că persoanele publice din Centrul Militar al municipiului Chișinău favorizau, contra plată, eliberarea actelor de evidență militară fictive pentru unii tineri pasibili de serviciu militar. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de corupere pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, cei trei funcţionari riscă pînă la 10 ani închisoare, cu amendă de pînă la 400 mii de lei.

 

Statisticile oficiale privind rata inflației confirmă prognozele BNM

Rata anuală a inflației continuă să scadă rapid și a coborît, în luna mai, la 2.8 la sută, față de 3.7 la sută în luna aprilie. Datele făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS) confirmă astfel prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze încontinuu. BNM aprecia recent că rata anuală a inflației în luna aprilie 2018 a consemnat 3.7 la sută și va ieși în luna mai curent din intervalul de variație a țintei de 5 plus/minus 1.5 puncte procentuale. Au fost identificați noi factori care vor contribui la o deviere nesemnificativă a traiectoriei pe termen scurt a inflației de la prognoză, menționa BNM. Astfel, a fost amînată modificarea tarifului la energia electrică în trimestrul întîi, ceea ce a determinat o traiectorie superioară a prețurilor reglementate în trimestrul II 2018.

 

Liderul comuniștilor transnistreni a fost arestat

Liderul Partidului Comunist din Transnistria, deputatul Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Oleg Horjan, care a fost lipsit de imunitate parlamentară de către colegi, îşi va petrece următoarele două luni în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol. Această pedeapsă i-a fost stabilită de instanţa de judecată la solicitarea procuraturii, care consideră că deputatul a opus rezistenţă faţă de reprezentanţii autorităţilor. „Ancheta investighează incidentul din 5 iunie. Potrivit camerelor de supraveghere, în acțiunile lui Horjan se constată semnele componentei infracțiunii „opunere de rezistență faţă de reprezentantul autorităţilor cu violență, fără pericol pentru sănătate”, a declarat președintele Comitetului de anchetă, Veaceslav Bînzari. El a criticat declarațiile Partidului Comuniștilor din R. Moldova în apărarea lui Horjan, care consideră că reținerea colegului politic transnistrean este o răfuială politică a autorităţilor de la Tiraspol cu opoziția.