REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iulie 2018)

Premierul a solicitat extinderea punctelor comune la frontiera moldo-ucraineană

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat o ședință de lucru cu autoritățile responsabile pentru a examina subiecte ce țin de managementul integrat al frontierei în partea ce vizează extinderea punctelor comune la frontiera de est, precum și aspecte referitoare la importul efectuat de agenții economici din regiunea transnistreană. Prim-ministrul a solicitat urgentarea măsurilor pentru extinderea punctelor comune de trecere de-a lungul frontierei de est, inclusiv pregătirea resurselor umane și verificarea condițiilor administrative. Referitor la demararea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene situate pe segmentul transnistrean, atît Poliția de Frontieră, cît și Serviciul Vamal urmează să inițieze cu partea ucraineană procedurile finale pentru asigurarea practică a activității.

 

Sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat la Guvern

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip. La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar este una complexă ca și reforma sistemului de pensii, însă necesară. ”Implementarea acesteia va aduce mai multă claritate și echitate în sistem, asigurînd o abordare corectă între cei care ocupă o poziție salarială mai joasă și cei care se află într-o poziție mai înaltă”, a opinat Filip.

 

Focarul de pestă porcină din satul Beşghioz, Ceadîr-Lunga a fost lichidat

Focarul de pestă porcină africană, depistat în satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga, a fost lichidat. Potrivit subdiviziunii din Ceadîr-Lunga a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), zona de carantină s-a aflat sub supraveghere epidemiologică. Inspectorii au ţinut în evidenţă toate gospodăriile unde sînt crescuţi porci, iar animalele au fost plasate sub observaţie sanitar-veterinară. “Aceste acțiuni fac parte din cele care se impun în conformitate cu regulamentele sanitar-veterinare. La ora actuală, starea de lucruri generală în această localitate nu prezintă pericole şi temei pentru îngrijorare”, au precizat surse de la ANSA.

 

Vicepretorul sectorului Buiucani a fost condamnat într-un dosar de corupție

Vicepretorul sectorului Buiucani din capitală a fost condamnat într-un dosar de corupție. Pe numele acestuia a fost aplicată o amendă de 60 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani. Funcționarul și-a primit pedeapsa, după ce a cerut de la un agent economic 20 de mii de lei pentru a-i soluționa o problemă ce ţine de instalarea unui gard de protecţie. Potrivit Procuraturii Anticorupție, vicepretorul a primit banii pentru a influența persoane publice din Pretura Buiucani ca acestea să autorizeze instalarea unui gard de metal pentru a izola zona dintre proprietatea privată a agentului economic și drumul public.

 

Preţurile medii de consum s-au menținut la nivelul lunii mai

Biroul Naţional de Statistică (BNS) anunță, pentru a doua lună consecutiv, creșterea ”zero” a prețurilor de consum, ca urmare a descreșterii prețului la produsele alimentare cu 0.5 la sută, în luna mai, și 0,4 la sută, în iunie față de luna precedentă. Potrivit BNS, preţurile medii de consum s-au menținut în iunie la nivelul din luna mai, în pofida majorării nesemnificative a prețurilor la mărfurile nealimentare şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei, cu 0,1 și respectiv cu 0,5 la sută. În luna iunie 2018 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni, din iulie 2017 pînă în iunie 2018) a constituit 3,2 la sută, inclusiv la: produse alimentare – 5,1 la sută, mărfuri nealimentare – 3,3 la sută şi servicii prestate populaţiei – 0,1 la sută, mai arată statisticile oficiale făcute publice astăzi.