REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 decembrie 2019)

Cel de-al 12-lea contingent al Armatei Naționale va pleca în misiunea internațională din Kosovo

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ceremonia de detașare a celui de-al 12-lea contingent al Armatei Naționale în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo. Premierul a remarcat că, prin intermediul acestor militari, R. Moldova contribuie la securitatea regională și internațională, demonstrînd că țara noastră dispune de ofițeri profesioniști a căror pregătire a fost testată în operațiuni. Cei 40 de militari vor activa, timp de şase luni, în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, amplasată în localitatea Pech, Kosovo.

 

Șapte companii aeriene din R. Moldova au interdicție de a opera zboruri în UE

Șapte companii aeriene din R. Moldova nu au fost autorizate să zboare în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a publicat luni, 9 decembrie, o listă revizuită a companiilor care nu îndeplinesc standardele internaționale de siguranță. Printre companiile aflate pe această listă se numără: Valan ICC SRL, Aim Air SRL, Air Stork SRL, Megaviation SRL, Pecotox - Air SRL, Terra Avia SRL şi Fly Pro SRL, care sînt înregistrate în R. Moldova. Potrivit sursei citate, toate companiile aeriene din R. Moldova, cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorității pentru Aviație Civilă din R. Moldova.

 

Șeful statului a promulgat două legi cu impact social sporit

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a promulgat două legi cu impact social sporit, ambele fiind inițiative ale șefului statului. Este vorba despre legea care reglementează indexarea pensiilor de două ori pe an, prima fiind efectuată la 1 aprilie pentru toți beneficiarii de pensii, în conformitate cu formula deja existentă. A doua indexare va fi efectuată la 1 octombrie pentru beneficiarii pensiile cărora nu depășesc minimul de existență. Igor Dodon a promovat acest proiect de lege încă din anul 2015, cînd deținea funcția de deputat. Cea de-a doua lege instituie indemnizația unică în valoare de 700 lei, acordată tuturor pensionarilor care au pensia mai mică de 2000 lei. De acest suport vor beneficia mai mult de 590 000 de persoane, inclusiv beneficiari de pensii de dizabilitate, pensii de urmași.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană și dolarul american se vor ieftini marți, 10 decembrie, în raport cu leul moldovenesc. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), dolarul va costa 17 lei și 40 de bani. Euro se va deprecia cu șapte bani. Prețul oficial al acestuia va fi de 19 lei și 26 de bani. Cu un ban va fi mai ieftin leul românesc. Pentru acesta BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 03 bani. Hrivna ucraineană își va păstra valoarea de 73 de bani. Și rubla rusească va rămîne la prețul de 27 de bani.

 

Federația Moldovenească de Fotbal și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au semnat un acord de colaborare

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) au semnat un acord de colaborare. Acesta a fost semnat de președintele FMF, Leonid Oleinicenco, și ministrul MECC, Corneliu Popovici. ”Încercăm să promovăm politici de implementare a fotbalului în grădinițe, școli, licee, universități. Mulțumim MECC pentru susținerea oferită prin deschiderea în perspectivă a claselor specializate. Profesorii care vor dori să obțină licențe fotbalistice se vor adresa către FMF”, a declarat Leonid Oleinicenco.

 

Preţurile la apartamente în capitală au scăzut uşor, după patru luni de stagnare

Locuinţele pe piaţa secundară s-au ieftinit cu 1 la sută şi au ajuns la un preţ de 528 de euro pe metru pătrat, în luna noiembrie, după ce patru luni consecutiv preţurile s-au menţinut la nivelul de 533 euro. Datele Bursei Imobiliare LARA arată însă că, deși prețul s-a micșorat nesemnificativ, el este peste nivelul de la începutul anului de 520 euro. Cele mai scumpe apartamente continuă să fie în sectorul Centru, care se vînd la un preţ cu 18-20 la sută peste media pieţei, iar cele mai ieftine sînt în sectorul Buiucani. Cele mai scumpe, luînd în considerare prețul pe metru pătrat, sînt apartamentele cu o odaie, prețul ridicîndu-se la 657 euro în sectorul Centru, iar cele cu patru odăi se vînd în medie cu 488 euro pe metru pătrat.