Realitatea internationala pe scurt (3 August 2018)

Iadul în care trăiesc femeile-soldat din Coreea de Nord

Deşi sunt numeroase femei în Armata Nord-coreeană, a patra din lume ca mărime, ele sunt supuse constant abuzurile, mai ales de către ofiţerii superiori Potrivit DailyNK, cazurile de abuz au devenit notorii, în ciuda cenzurii. Recent, a au apărut informaţii despre o femeie soldat din regiunea Hamgyong de Nord (cea mai nordică provincie a R.P.D. Coreea), care a rămas gravidă cu un ofiţer superior. Cum acesta era căsătorit, femeia a decis să evite un scandal. Ea a născut acasă, a mers apoi într-o zonă pustie de munte, a săpat o groapă şi a îngropat de viu bebeluşul în ea.

Alte femei militar au povestit cum au fost nevoite să îşi pună două centiroane la uniformă ca să ascundă sarcina. Relaţiile sexuale sunt interzise în Armata Nord-coreeană. Militarele care rămîn însărcinate apelează la întreruperi ilegale de sarcină, fiindcă altfel riscă să fie date afară din Armată. Multe femei Nord-coreene aleg cariera militară fiindcă astfel au măcar o masă garantată pe zi, însă sunt deseori victimele abuzurilor colegilor şi superiorilor bărbaţi. (Sursa: Daily North Korea)

Europa sub teroarea caniculei

Meteorologii avertizează că recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei ar putea fi depăşit în următoarele zile, scrie BBC, citat de News.ro.

Actualul record, de 48 de grade Celsius, a fost înregistrat în Atena, în Iulie 1977. Temperaturile sunt în creştere în Spania şi Portugalia, susţinute de un curent de aer cald venit din Africa. Recordul în Portugalia este de 47,4 grade Celsius, în 2003,  iar în Spania în Iulie anul trecut au fost înregistrate 47,3 grade Celsius. Agenţia naţională de meteorologie a Spaniei a emis o avertizare valabilă pînă Duminică, comunicînd că valul de căldură va fi „în mod deosebit intens şi de durată în Sud-Vest”.

Grupul de avertizări meteorologice al Europei, Meteoalarm, a emis deja cod roşu de caniculă, însemnînd temperaturi foarte periculoase care pot pune în pericol vieţi, pentru cea mai mare parte a Sudului Portugaliei şi pentru provincia Badajoz din Spania. De asemenea, Italia a emis cod roşu pentru partea de centru şi Nord, care include oraşele turistice Roma, Florenţa şi Veneţia. Meteogroup, o organizaţie privată meteorologică, a comunicat că există o şansă de 40% să fie egalat recordul de 48 de grade Celsius de la Atena şi o şansă de „25-30%” să fie depăşit.

Secretariatul General de Protecţie Civilă din Grecia avertizează că există un risc ridicat de incendii pentru insulele din Nordul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria), Grecia Centrală (inclusiv insulele Evia, Skyros) şi peninsula Attica. În Spania, Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2-4 August, respectiv, cod roşu în Comunitatea Autonomă Extremadura şi cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile Sevilla, Córdoba, Jaén şi Huelva. Şi în Croaţia, prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 August indică o creştere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roşu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. A fost emis şi un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb.

Totodată, în Portugalia, Institutul Mării şi Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de cod roşu de caniculă pînă în 5 August, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga şi a instituit un cod roşu pentru Lisabona şi Setúbal. Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu.

La barza chioară, Dumnezeu îi face cuib: Cuplu de britanici care a cîștigat marele premiu la loto, dar a rupt biletul, crezînd că e necîștigător

Dublu noroc-chior pentru un cuplu din Marea Britanie, care a cîștigat marele premiu la loto cu un bilet rupt. Cei doi au cîștigat 58 de milioane de lire sterline, relatează BBC News.

Fred și Lesley Higgins, din Aberdeenshire, au ghicit toate numele în tragerea loto care a avut loc pe 10 Iulie. Însă cînd Fred Higgins a verificat cifrele, vînzătorul de bilete i-a spus inițial că numerele sale nu sunt cîștigătoare, așa că a rupt biletul și l-a aruncat la gunoi. Din fericire, omul și-a dat seama la timp că, de fapt, biletul său era cîștigător și a reușit să îl recupereze din coșul de gunoi și să îl lipească pentru a-și putea pretinde premiul cel mare, de 57.975.367 lire sterline. Fred Higgins, în vîrstă de 67 de ani, și soția sa cu 10 ani mai tînără jucau la fiecare extragere loto de Marți și Vineri.

Pentru că biletul era rupt, a durat mai mult timp pînă cînd cei doi au intrat în posesia cecului cîștigător. O echipă de securitate a venit la magazinul de unde bărbatul luase biletul, a verificat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, iar investigația a inclus și o analizare atentă a biletului, pe care numerele încă se vedeau clar.

3 „regi” nencoronaţi care conduc lumea interlopă mondială. Puterea lor îi sperie şi pe marii traficanţi de droguri

Traficanţii de droguri din America de Sud sunt cei mai mediatizaţi criminali din lume, însă imperiile lor nu se compară cu ce au reuşit să construiască cei mai puternici şi mai bogaţi interlopi din lume. Printre ei, sunt doi ruşi şi un indian.

Viktor Bout este unul dintre oamenii care au profitat cel mai mult de căderea imperiului sovietic, exportînd arme în Africa şi în Asia. Acesta a vîndut atît de multe arme încît i s-a pus porecla de "Vînzătorul de moarte", fiind extrădat în USA după ce a vîndut arme forţelor paramilitare din Columbia pentru a lupta împotriva americanilor. În 2011, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Are o avere de 6 miliarde de dolari.

Dawood Ibrahim este unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe lista FBI. Dawood este fiul unui poliţist, însă a ajuns să terorizeze India cu atentatele sale cu bombă, care au ucis peste 250 de persoane. Acesta se ocupă, de asemenea, cu trafic de droguri şi cu asasinate, avînd şi afaceri în imobiliare, jocuri de noroc şi Bollywood. Are o avere de 6,7 miliarde de dolari

Semion Mogilevich este cel mai mare criminal din Rusia. Acesta este considerat "şeful şefilor" din mafia rusească, avînd legături apropiate inclusiv la Kremlin, lucru ce îi permite din cîte se pare să îşi conducă imperiul liniştit. Acesta are un portofoliu foarte vast de activităţi criminale, ce includ cămătărie, trafic de droguri, asasinate, trafic de arme, fraude fiscale, spălare de bani, prostituţie şi şantaj. Culmea e că trăieşte în continuare liniştit la Moscova, neavînd probleme cu legea. Are o avere de 10 miliarde de dolari

Un fost poliţist a aşteptat 20 de ani pentru a se răzbuna pe un renumit cardiolog american

Un fost poliţist american a fost dat în căutare de către forţele de ordine după ce a ucis un renumit cardiolog american, răzbunîndu-se, la mai bine de 20 de ani, pentru că mama acestuia a murit pe masa de operaţie a medicului, relatează BBC. Joseph James Pappas, în vîrstă de 62 de ani, a fost dat în căutare de către poliţişti pentru că l-a împuşcat pe cardiologul Mark Hauskneck în timp ce aceştia se plimbau cu bicicleta. Hausknecht, care în trecut l-a tratat şi pe fostul Preşedinte american George Bush senior, a fost ucis în plină zi, în timp ce se deplasa cu bicicleta la locul de muncă.  

Pappas a lucrat aproximativ 30 de ani ca ofiţer de Poliţie. „Se pare că duşmănia bărbatului a ţinut mai bine de 20 de ani. Suntem siguri că el este ucigaşul. Acest om (n.red.: Pappas) este periculos şi capabil”, a declarat şeful Poliţiei din Houston. Forţele de ordine au emis un mandat de arestare pentru Pappas, care, potrivit autorităţilor, este posibil să încerce să se sinucidă avînd în vedere mesajele pe care le-a trimis în ultimele zile. Poliţiştii au început să-l caute după ce au primit un pont anonim. Miercuri dimineaţa, ofiţerii i-au percheziţionat locuinţa din Westbury, Texas, vecinii precizînd că Pappas stă în aceeaşi casă în care a crescut alături de părinţii săi.

Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum un ciclist care mergea în spatele cardiologului în vîrstă de 62 de ani l-a depăşit, apoi s-a întors şi l-a împuşcat de două ori în apropierea unui şantier. Conform forţelor de ordine, Pappas a plănuit de multă vreme crima, în timp ce presa locală scrie că anterior bărbatul a postat mai multe anunţuri online pentru a vinde lucruri din casă, printre care un pistol şi o puşcă. Spitalul în care Hausknecht a lucrat timp de aproape 30 de ani a precizat, într-un comunicat de presă, că toţi angajaţii „sunt în şoc pentru uciderea fără sens a unuia dintre colegii noştri”. Oficialii locali au declarat că nu sunt siguri ce l-au determinat pe bărbat să-l omoare pe Pappas la atîţia ani distanţă de la moartea mamei sale. 

Profesor la Universitatea din New York: Trăim într-o revoluție culturală asemănătoare maoismului. Totalitarismul de stînga e dezlănțuit!

Civilizația occidentală este asediată de totalitarismul maoist, iar noi suntem pe punctul de  a ne pierde definitiv cultura, avertizează, într-un semnal de alarmă, profesorul Michael Rectenwald, de la Universitatea din New York, cunoscut ca un critic vehement al corectitudinii politice. Într-o postare pe Facebook, Rectenwald, profesor de studii liberale la NYU, rezumă amenințarea cu care se confruntă Occidentul în cel mai direct și concis mesaj: „Ne aflăm într-o revoluție culturală asemănătoare maoismului - cu puterea mass-media corporatistă, cu social media corporatistă, mediul academic, cu majoritatea Americii corporatistă, cu statul profund, cu Guvernul din umbră și majoritatea mecanismelor juridice din spatele lui”. Profesorul american adaugă: „Monștrii anti-occidentali, anti-suveranitate, anti-creștini și anti-libertate ne distrug moștenirile culturale, arta și civilizația contemporană”.

Mesajul său conține și un avertisment: „Întreaga noastră cultură este sub asediu și pe punctul de a se dezmembra  în fața unei justiții sociale absolute și continue”, în timp ce „totalitarismul de stînga este în plină desfășurare”. Potrivit profesorului american, „suntem pe punctul de a ne pierde complet cultura, beneficiile civilizației occidentale și întreaga moștenire a istoriei civilizației occidentale”. Pentru ca în final, să menționeze: „O renaștere majoră și un contraatac sunt necesare cît mai curînd”.

Recenwald a suportat consecințe pentru opiniile sale din trecut. El se alătură multor liberali care au fost desființați de stînga o dată ce au abandonat adevăratele principii liberale ale libertății de exprimare, dezbaterilor riguroase, curiozității intelectuale și adevăratei diversități de opinie. În replică la controversele și atacurile provocat de postarea sa pe Facebook, profesorul american spune: „Cum îndrăznește stînga să ridice astfel de pretenții de superioritate morală? Stînga aflată la putere este cea care a ucis în masă și a întemnițat mai mulți oameni decît orice alt contingent din istoria politică. Așa că nu veniți aici să-mi dați lecții de morală, mie sau altora, monștrilor!” Acest mesaj care  a provocat valuri vine la scurt timp după ce  un alt profesor american, Jason D. Hill,  avertiza că Învățămîntul superior din SUA se află într-un colaps, iar mediul universitar este dominat de antiamericanism, socialism și marxism cultural.

Bashar al-Assad: „Eroii Armatei siriene au schimbat cursul istoriei moderne” prin dezmembrarea planurilor SUA și Israelului

Președintele sirian Bashar Al-Assad, în calitate de comandant general al forțelor armate, a declarat că Armata Arabă Siriană este scutul care protejează țara de uraganul răului și de agresiune, distrugînd fiecare verigă a lanțului planurilor americano-israeliene, scrie presstv.com. Într-un interviu pentru revista „Armata Populară", Assad a adresat un mesaj militarilor sirieni, cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la înființarea Armatei Siriene, pe care agenția de presă SANA l-a  preluat: „Voi sunteți oameni cu care ne mîndrim, oameni ai suveranității și demnității. Felicitări pentru ziua care coincide cu succesele și victoriile voastre în lupta împotriva terorismului și a sponsorilor lui regionali și internaționali!”

Liderul sirian a adăugat că „soldații sirieni sunt protectori ai țării în fața agresiunilor teroriste care au fost învinse de voința și determinarea Armatei de a curăța fiecare petec de pămînt al nostru de acest flagel." Assad   a mai spus că „datorită sacrificiilor Armatei, astăzi majoritatea regiunilor țării sunt în siguranță, fiind învinse instrumentele grupurilor teroriste ale proiectului sionisto-american”. În plus, prin „curajul, competența și sacrificiul lor, eroii Armatei din Siria au schimbat cursul istoriei moderne”

În ultimele săptămîni, Armata siriană a încercat să înlăture controlul asupra provinciilor sudice Dara'a și Quneitra, care se învecinează cu Înălțimile Golan. Forțele guvernamentale siriene desfășoară în prezent o ofensivă spre Golan, împotriva rebelilor, iar ca urmare a operațiunilor militare din Siria, Armata israeliană se află în stare de alertă.

Americanii au descoperit o ‘cîrtiţă’ la Ambasada lor din Moscova

O rusoaică, angajată peste zece ani la Ambasada SUA din Moscova, este suspectată de spionaj de către autorităţile americane în beneficiul ţării sale, informează AFP, citînd o serie de media din Statele Unite, transmite şi agerpres. De naţionalitate rusă, femeia a lucrat pentru Secret Service – o agenţie responsabilă cu misiuni de protecţie şi pază şi investigaţii pe teritoriul american şi în străinătate – fără a trezi suspiciuni pînă în 2016, potrivit CNN, care citează Joi un oficial al Administraţiei de la Washington.

În timpul unui control de rutină, autorităţile americane au descoperit că ea avea întîlniri regulate, neautorizate, cu FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB). Femeia ar fi putut avea acces la informaţii confidenţiale, notează The Guardian, cotidianul britanic care a dezvăluit primul cazul de spionaj de la Ambasada Statelor Unite din Moscova. ‘Nu avea acces la informaţii de confidenţialitate ridicată’, susţine totuşi un înalt responsabil al Administraţiei SUA, citat de postul de televiziune CNN. ‘Ne imaginăm că toţi vorbesc cu FSB, dar ea le-a oferit mult mai multe informaţii decît ar fi trebuit’, a adăugat acelaşi oficial.

Femeia a fost concediată Vara trecută după ce Departamentul de Stat i-a retras autorizaţia de securitate, cu puţin timp înainte de valul de expulzări de personal american, la cererea Moscovei, ca represalii la sancţiunile impuse de Washington, a precizat The Guardian. Ziarul britanic adaugă faptul că Secret Service nu a lansat o anchetă amplă în acest sens. ‘Doar o anchetă aprofundată efectuată de cineva din afară ar putea determina prejudiciile pe care ea le-a provocat’, indică o sursă a The Guardian.

Într-un comunicat citat de cele două canale media, Secret Service recunoaşte că toţi cetăţenii străini ‘care oferă servicii în cadrul misiunii noastre – de natură administrativă sau cu alt caracter – pot face obiectul unei influenţe din partea unui serviciu de informaţii străin’. Dar în nici un moment aceste persoane nu au putut ‘obţine informaţii despre securitatea naţională’, adaugă agenţia americană. Contactat de AFP, Departamentul de Stat al SUA a răspuns că nu comentează chestiuni legate de serviciile secrete, dar a menţionat că a luat notă de aceste informaţii şi le tratează cu atenţie.

Relaţiile între SUA şi Rusia sunt în prezent extrem de tensionate, în special după campania din 2016, serviciile de informaţii americane acuzînd Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale de acum doi ani. Divergenţele între cei doi foşti rivali din perioada Războiului Rece sunt numeroase, de la conflictul în Siria la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.