REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (29 Aprilie 2021)

Asasinat în stil mafiot pe străzile din Oslo. O femeie a fost împuşcată în cap

O femeie a fost împuşcată mortal pe stradă în Capitala Norvegiei, Oslo, a informat Poliţia din acest oraş, potrivit DPA şi agerpres. Victima a fost declarată moartă la faţa locului Miercuri dimineaţa. Incidentul s-a petrecut chiar în centrul Capitalei norvegiene. Presupusul făptaş, un bărbat, a fost prins la scurt timp în timp într-o maşină pe un drum din afara oraşului. O armă de foc, foarte probabil folosită pentru a comite crima, a fost confiscată. Motivele din spatele acestei crime comise în cartierul rezidenţial Frogner sunt pe moment necunoscute. Martorii oculari au declarat televiziunii NRK şi ziarelor Verdens Gang şi Dagbladet că au auzit mai multe focuri de armă trase în succesiune rapidă.

Armata turcă a atacat poziţii din Nordul Irakului ale organizaţiei PKK

Avioane militare turce au atacat, Miercuri, poziţii din Nordul Irakului ale organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), iar la sol acţionează echipe ale forţelor speciale kurde, anunţă Ministerul turc al Apărării, citat de agenţia Associated Press, informează mediafax. Armata turcă a lansat, Vinerea trecută, noi operaţiuni împotriva grupului insurgent Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care are baze militare în Nordul Irakului şi comite uneori atacuri pe teritoriul Turciei. Acestea sunt primele atacuri turce în Irak începînd din Februarie, atunci cînd 13 cetăţeni turci au fost găsiţi morţi după ce fuseseră capturaţi de militanţi kurzi. „Operaţiunea continuă aşa cum era programat, fiind atacate poziţii PKK din aer şi de la sol”, a comunicat Miercuri Ministerul Apărării de la Ankara. Pe teren acţionează militari din cadrul unităţilor speciale ale armatei turce.

Atac într-o grădiniţă din China. Cel puțin 18 răniți

18 persoane, inclusiv 16 copii, au fost rănite prin înjunghiere într-un atac produs Miercuri într-o grădiniţă din China, potrivit unor surse existînd şi o persoană decedată, informează mediafax. Un individ înarmat cu un cuţit a atacat numeroase persoane într-o şcoală situată în oraşul Beilu, în provincia autonomă chineză Guangxi Zhuang. Autorităţile au anunţat că în atac au fost rănite 18 persoane, 16 copii şi doi profesori. Doi copii sunt în stare gravă, conform postului CCTV şi cotidianului South China Morning Post. Surse chineze afirmă că o persoană a fost ucisă în atac, dar informaţia nu a fost confirmată de autorităţi. Agresorul, un individ în vîrstă de 25 de ani care ar suferi de probleme psihice, a fost imobilizat de martori şi arestat preventiv de Poliţie. Autorităţile chineze încearcă să afle motivul atacului. Un atac similar a avut loc tot în provincia chineză Guangxi Zhuang în Iunie 2020. Un individ a rănit atunci 39 de persoane, inclusiv numeroşi copii, într-o grădiniţă.

Oamenii din lumea întreagă sunt încurajaţi să doneze 7 dolari pentru un vaccin pentru a contribui la încheierea pandemiei 

Oamenii din lumea întreagă sunt încurajaţi să doneze 7 dolari pentru o doză de vaccin anti-COVID-19, în cadrul unei iniţiative coordonate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ce prevede strîngerea de fonduri suplimentare pentru dispozitivul internaţional COVAX, creat pentru a asigura accesul ţărilor sărace la seruri dezvoltate împotriva noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres. Lansînd campania „Go Give One”, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că noua iniţiativă va permite oricărei persoane din lume care doreşte „să ia parte la vaccinarea populaţiei mondiale să participe la acest lucru printr-o simplă donaţie” şi, în timp, să contribuie la încheierea pandemiei de COVID-19.

OMS estimează că suma de 7 dolari va acoperi costurile legate de cumpărarea şi livrarea unei doze de vaccin pentru o persoană care trăieşte într-o ţară cu venituri mici. Campania vizează, totodată, obţinerea de fonduri de la companii ai căror angajaţi şi clienţi fac la rîndul lor astfel de donaţii. „Cea mai bună cale pentru a ieşi din această pandemie este de a obţine vaccinuri pentru toată lumea, începînd cu angajaţii din domeniul medical şi pentru persoanele cele mai vulnerabile din lume”, a declarat directorul general al OMS. Campania urmează să fie lansată treptat în ţările lumii pe parcursul acestui an, începînd cu Marea Britanie, Statele Unite, Israel şi Kenya. Iniţiativa este sprijinită de organizaţii de caritate şi companii internaţionale şi beneficiază deja de o platformă online proprie, care poate fi accesată la adresa www.gogiveone.org. Dispozitivul COVAX intenţionează să asigure 2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pentru ţările sărace pînă la sfîrşitul anului 2021.

Activiştii Querdenken vor fi monitorizaţi de serviciile secrete germane

Radicalii anti-lockdown din mişcarea Querdenken (Gîndire laterală) vor fi monitorizaţi de serviciul federal german de informaţii interne, a comunicat Ministerul de Interne, transmite dpa, potrivit agerpres. Decizia va permite Oficiului pentru Protecţia Constituţiei (BfV) să culeagă informaţii despre persoanele identificate ca prezentînd un risc. Filiala BfV din landul Baden-Wuerttemberg (Sud-Vest) monitorizează activişti ai Querdenken începînd din Decembrie, iar ministrul de Interne, Horst Seehofer, a semnalat la începutul lunii Aprilie că se aşteaptă la o decizie în acest sens a agenţiei federale. BfV a menţionat că se teme că teoriile conspiraţioniste care au devenit larg răspîndite în timpul protestelor contra măsurilor de limitare a pandemiei ar putea persista şi după încetarea acesteia.

Directorul serviciului, Thomas Haldenwang, şi-a exprimat speranţa, la sfîrşitul anului trecut, că mişcarea Querdenken şi teoreticienii conspiraţiei vor deveni irelevanţi după ce ameninţarea coronavirusului va fi trecut. El a comparat Querdenken cu mişcarea anti-imigranţi Pegida, apărută în urma valului de refugiaţi din Vara lui 2015, dar intrată în declin atunci cînd cifrele de imigraţie au coborît. Potrivit anunţului făcut, Ministerul de Interne va opera cu o nouă categorie de extremism întrucît Querdenken nu se încadrează în cele existente – extremă dreapta, extremă stînga sau extremism islamist. Noua formă de extremism a fost denumită ”delegitimare relevantă din punct de vedere constituţional a statului”. Decizia va permite monitorizarea sistematică şi strîngerea confidenţială de informaţii despre persoanele respective, în condiţii stricte. Monitorizarea de date, precum apelurile telefonice, va necesita totuşi o autorizare suplimentară.

Şeful BioNTech este încrezător că vaccinul său poate învinge mutaţia virusului din India

Ugur Sahin, cofondator al companiei farmaceutice germane BioNTech, este încrezător că vaccinul dezvoltat în laboratorul său şi distribuit de partenerul său american Pfizer este „eficient” şi împotriva variantei indiene, relatează EFE. „Metoda noastră se bazează pe experienţa căpătată împotriva cancerului. Am experimentat cu multe variante şi, pînă acum, cu toate am obţinut rezultate bune”, a declarat Sahin, la o întîlnire online cu reprezentanţi ai mass-media din Germania. „Sunt încrezător că vom obţine rezultate bune şi împotriva variantei indiene”, a spus el referitor la această mutaţie a virusului SARS-CoV-2, mult mai agresivă decît cele detectate anterior. „Pînă acum, vaccinul a dovedit eficacitate practic împotriva tuturor mutaţiilor cunoscute”, a insistat el.

Ugur Sahin, care conduce BioNTech împreună cu soţia sa, cercetătoarea Özlem Türec, a avertizat că în orice caz eficacitatea maximă a vaccinului – de 97% – este atinsă după şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. El a reamintit, totodată, că după şase luni de la atingerea acestei imunităţi maxime, după a doua doză, aceasta începe să scadă. Potrivit estimărilor actuale, acest lucru înseamnă că după trecerea a între nouă luni şi un an este nevoie de administrarea unei a treia doze de vaccin, pentru a garanta menţinerea unei imunităţi maxime. Sahin s-a arătat, de asemenea, precaut referitor la liberalizarea restricţiilor pentru cei vaccinaţi. Este clar că acest lucru va avea loc, deoarece „toţi ne dorim să revenim la normalitate”, dar trebuie să evităm să facem „discriminare” între cei vaccinaţi şi cei care încă nu au avut acces la vaccin, a subliniat el. „Trebuie să fim precauţi şi să nu cădem în aşa numita ‘cultură a invidiei'”, a încheiat responsabilul BioNTech.

Mexicul va produce vaccinul rusesc Sputnik V

Mexicul va produce, pe plan local, doze din vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Afacerilor Externe Marcelo Ebrard, în timpul unei vizite oficiale la Moscova, într-un interviu difuzat Miercuri pe feed-ul de Twitter al Sputnik V administrat de fondul pentru promovarea vaccinului, informează Reuters. Diplomatul mexican a ajuns la Moscova Duminică, pentru discuţii care să ducă la un acord asupra îmbutelierii de doze de vaccin rusesc Sputnik V pe teritoriul Mexicului, după ce au fost înregistrate întîrzieri în ceea ce priveşte livrările de vaccin. Îmbutelierea de doze de vaccin rusesc Sputnik V în Mexic ar urma să înceapă cel mai devreme în luna Mai, a anunţat pe Twitter Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care comercializează vaccinul peste hotare.

Ministrul de Externe mexican, al cărui Guvern vrea să accelereze ritmul de vaccinare, a anunţat că circa un milion de persoane au fost deja vaccinate în Mexic cu serul Sputnik V. Ministerul Sănătăţii mexican a mai anunţat, la sfîrşitul lui Februarie, că se aşteaptă să primească pînă în Aprilie 7,4 milioane de doze de vaccin Sputnik V şi alte 16,6 milioane de doze în luna Mai. Mexicul a semnat un acord pentru a achiziţiona în total 24 de milioane de doze.

Rusia expulzează diplomaţi din Slovacia şi ţările baltice

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse i-a convocat Miercuri pe ambasadorii Slovaciei, Letoniei şi Lituaniei, precum şi pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Estoniei, pentru a le anunţa măsurile de răspuns decise după ce aceste ţări au expulzat mai muţi diplomaţi ruşi, în semn de sprijin faţă de Republica Cehă, transmite agerpres. Potrivit unor comunicate separate postate de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, diplomatului slovac i s-a comunicat că trei persoane de la Ambasada Slovaciei au fost declarate persoane non grata şi că acestea trebuie să părăsească teritoriul Rusiei înainte de data de 5 Mai, în timp ce doi angajaţi ai Ambasadei Lituaniei şi cîte un angajat de la ambasadele Letoniei şi Estoniei vor trebui să plece din Rusia în termen de şapte zile. În comunicat se precizează că cele trei republici baltice continuă să se situeze pe o cale făţiş inamicală faţă de Rusia şi că, de data aceasta, ele folosesc ca pretext de „pseudo-solidaritatea” faţă de Republica Cehă.

Comunicatul referitor la Slovacia subliniază că decizia autorităţilor slovace de a manifesta o „solidaritate eronată” faţă de Cehia prejudiciază „relaţiile ruso-slovace tradiţional prieteneşti şi cooperarea bilaterală constructivă”. Slovacia a decis Joi, 22 aprilie, să expulzeze trei diplomaţi ruşi, iar şeful Guvernului de la Bratislava a explicat că ţara sa a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunţat Sîmbătă că va expulza 18 membri ai Ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse ar fi fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au anunţat Vineri, 23 Aprilie, că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Republica Cehă. Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest ”incident fără precedent şi periculos”, în timp ce Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza cîte un diplomat rus.

Şapte foşti membri ai Brigăzilor Roşii au fost arestaţi în Franţa

Şapte foşti membri ai Brigăzilor Roşii italiene, condamnaţi în Italia pentru acte de terorism comise în anii ’70 şi ’80 ai secolului trecut, au fost arestaţi Miercuri dimineaţă în Franţa, la cererea autorităţilor de la Roma, a anunţat Preşedinţia franceză, potrivit AFP și Reuters. Alţi trei italieni sunt în continuare căutaţi. Decizia transmiterii acestor zece nume către Justiţie, dintre cele 200 persoane pe care Italia le solicită Franţei de mai mulţi ani, a fost luată de Preşedintele Emmanuel Macron şi ”se înscrie strict” în doctrina franceză, intitulată ”Mitterrand”, după numele fostului Preşedinte socialist, de a le acorda azil foştilor membri ai Brigăzilor Roşii, cu excepţia celor care comit asasinate, adaugă Preşedinţia franceză.

Extrădarea activiştilor de extremă stînga veniţi să se adăpostească în Franţa după ”anii de plumb”, marcaţi de atentate şi de violenţe comise de Brigăzile Roşii în perioada 1968-1982, este o cerere a Italiei de mulţi ani. Stabilirea acestei liste de zece nume este rezultatul ”unei munci de pregătire bilaterale importante, de mai multe luni, care a condus la stabilirea celor mai grave crime”, a subliniat Palatul Elysée.

”Preşedintele a dorit să regleze acest subiect, aşa cum Italia cere de mai mulţi ani. Franţa, ea însăşi atinsă de terorism, înţelege nevoia absolută de justiţie pentru victime. Ea se înscrie de asemenea în necesitatea imperioasă de construire a Europei Justiţiei, care trebuie să aibă în centru încrederea reciprocă”, a conchis Preşedinţia franceză.

Justiţia trebuie acum să se pronunţe asupra extrădării celor şapte membri ai Brigăzilor Roşii – cinci bărbaţi şi două femei – arestaţi Miercuri. Aceştia urmează să compară, în termen de 48 de ore, în faţa Parchetului General al Curţii de Apel din Paris, înainte ca un judecător să decidă eventuala plasare în arest preventiv sau punerea în libertate sub control judiciar, perioadă în care Justiţia va examina cererile de extrădare trimise de autorităţile italiene. 

Apple, amendă record de peste 12 milioane de dolari în Rusia

Agenţia anti-monopol rusă (FAS) a anunţat că a condamnat gigantul american Apple la o amendă record de peste 12 milioane de dolari pentru „abuz de poziţie dominantă”, relatează AFP. „FAS a impus Apple o amendă de 12 milioane de dolari”, adică 10 milioane de euro la rata actuală, pentru „abuz de poziţie dominantă în distribuirea de aplicaţii mobile pe sistemul de operare iOS”, a declarat autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă. Plîngerea aflată la originea acestei amenzi a fost depusă de compania de securitate cibernetică Kaspersky în 2019. Grupul rus a acuzat Apple că a interzis accesul la o aplicaţie de control parental aparţinînd Kaspersky într-un moment în care gigantul american urma să lanseze o aplicaţie similară.

„Din punctul nostru de vedere, (gigantul) Apple pare să fi utilizat poziţia sa de proprietar al platformei pentru a dicta condiţiile şi a-i împiedica pe ceilalţi dezvoltatori să opereze pe picior de egalitate cu el”, afirmase Kaspersky într-un comunicat în 2019. „Cu tot respectul, dar nu suntem de acord cu decizia Serviciului federal anti-monopol rus şi vom contesta decizia sa”, a reacţionat la rîndul său Apple într-un comunicat transmis AFP. „Suntem mîndri că am ajutat sute de mii de dezvoltatori în Rusia, inclusiv Kaspersky, să ajungă la peste un miliard de clienţi în 175 de ţări prin App Store”, afirmă Apple. „Am lucrat cu Kaspersky pentru a aduce aplicaţia lor în conformitate cu regulile implementate pentru a proteja copiii. Acum au 13 aplicaţii în App Store şi am procesat sute de actualizări pentru acestea”, adaugă grupul american.

Potrivit FAS, Apple are o „putere discreţionară nelimitată, care poate duce la o restricţionare a concurenţei”. Regulatorul rus a cerut Apple să renunţe la dreptul de a respinge aplicaţii exterioare pe App Store. Autorităţile ruse şi-au intensificat ofensiva împotriva internetului, dublată de o luptă împotriva marilor giganţi informatici străini. Săptămîna trecuta, FAS a deschis o anchetă împotriva Google şi a platformei sale video YouTube, tot pentru „abuz de poziţie dominantă”. O lege intrată în vigoare la 1 Aprilie face obligatorie preinstalarea software-ului sau aplicaţiilor ruse (inclusiv celor ale Kaspersky) pe toate smartphone-urile, tabletele, computerele şi alte gadgeturi conectate vîndute în Rusia.