Realitatea internationala pe scurt (24 August 2018)

Expertul american Louis Freeh recomandă măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept în România

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, afirmă expertul american Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), citat de revista Forbes, potrivit mediafax.

Louis Freeh a elaborat un plan care conţine cinci recomandări adresate României, pentru remedierea situaţiei în contextul criticilor privind existenţa protocoalelor secrete între Serviciul Român de Informaţii (SRI), Parchetul General şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unite”, afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

Louis Freeh, în vîrstă de 68 de ani, a fost director FBI în perioada 1993-2001, iar acum este consultant judiciar independent, avînd propria firmă – FGIS. El recomandă Guvernului României şi Parlamentului aplicarea următoarelor măsuri pentru remedierea a ceea ce numeşte „criza gravă a statului de drept”:

1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal;

2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;

3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme;

4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;

5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plîngerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate.

Un bărbat a deschis focul la întîmplare, în centrul Moscovei. Un polițist a fost împușcat

Un bărbat a deschis focul asupra Poliției Joi, în centrul Moscovei. Un polițist a fost rănit. Comitetul de Investigaţie din Rusia, principala instituţie însărcinată cu anchetele penale, a precizat că un bărbat „a deschis focul fără nici un motiv” asupra poliţiştilor care treceau pe lîngă el pe o alee din Capitala rusă, nu departe de sediul Ministerului Afacerilor Externe, informează AFP, citat de Agerpres.

Poliţiştii au ripostat şi l-au rănit pe atacator, care a fost internat în spital. Un poliţist a fost de asemenea rănit, precizează comunicatul. Conform Poliţiei ruse citate de agenţia oficială TASS, forţele de ordine vizate de atac fac parte dintr-un regiment special însărcinat cu paza misiunilor diplomatice străine din Rusia.

Conflict sîngeros în Estul Ucrainei. Separatiştii au ucis 5 soldaţi, dar au suferit pierderi grele

S-au dat lupte grele între militarii Kievului şi separatiştii pro-ruşi din Lugansk, cu doar cîteva zile înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului legat de începerea anului şcolar. Cinci soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi şapte au fost răniţi Joi, în ajunul Zilei Naţionale a Ucrainei, în cele mai violente confruntări din ultimele luni cu separatiştii proruşi în Estul ţării, cu numai cîteva zile înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu legat de începerea anului şcolar la 1 Septembrie, informează France Presse.

Potrivit unui purtător de cuvînt al Armatei ucrainene, Dmitro Guţuliak, rebelii au încercat să cucerească puncte de observaţie aflate sub controlul forţelor proguvernamentale în regiunea Lugansk (Est). ‘După luptele care au durat cinci ore, patru soldaţi ucraineni au fost ucişi, iar alţi şapte s-au ales cu răni de o gravitate diferită’, a afirmat acelaşi purtător de cuvînt, adăugînd că un alt militar ucrainean a fost ucis de tiruri cu arme grele într-un incident separat. Aşa-zisele autorităţi separatiste ale autoproclamatei republici populare Lugansk susţin însă că forţele ucrainene le-au atacat poziţiile.

Într-o intervenţie televizată, Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a reacţionat, afirmînd că opt militari separatişti au fost ‘neutralizaţi’ şi alţi 11 răniţi. ‘Ruşii au eşuat, încălcînd regimul de încetare a focului şi acordurile de la Minsk’, a adăugat el.

Conflictul între separatiştii proruşi şi Armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014. Acordurile de pace semnate în 2015 la Minsk şi instituirea numeroaselor armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, dar violenţe au loc în continuare cu regularitate. Partea politică a acestor acorduri a rămas literă moartă, cele două tabere pasînd una alteia responsabilitatea pentru eşec.

Miercuri, un nou armistiţiu care urmează să intre în vigoare la 29 August, pentru începerea anului şcolar, a fost anunţat de către purtătorul de cuvînt ucrainean de pe lîngă Grupul de Contact, compus din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Preşedintele Petro Poroşenko a prezentat scuze Joi pentru că a ‘făcut promisiunea unui succes rapid al operaţiunii antiteroriste’ după alegerile din Mai 2014. ‘De la început, era necesar să-i îndreptăm pe toţi spre o luptă lungă pentru pămîntul nostru’, a afirmat el. (Sursa: Agerpres)

Răfuială între două bande de proxeneți români, la Dublin. Un bărbat a fost înjunghiat de 13 ori

Un român de 30 de ani a fost înjunghiat de 13 ori în urma unui atac ce a avut loc în centrul orașului Dublin, Irlanda. Anchetatorii cred că atacatorii și victima se cunosc și au legături cu grupurile de crimă organizată din România, implicate în traficul de carne vie din oraș, scrie Irish Mirror.

Atacul șocant s-a produs în apropierea stației Connolly, din centrul Dublin. O mașină a tamponat o autoturismul victimei, oprindu-l în trafic, după o urmărire ca în filme. Apoi, mai multe persoane au coborît, iar bărbatul de 30 de ani a fugit. A fost însă ajuns din urmă și înjunghiat de 13 ori. Victima se află la spital, cu răni care nu îi pun în pericol viața. Înainte de acest eveniment, a existat o altă dispută, potrivit Poliției, două autoturisme pline cu oameni trecînd în mare viteză prin oraș. Cei implicați sunt căutați cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere. Purtătorul de cuvînt a adăugat că nu au fost făcute arestări, iar investigațiile continuă. (Sursa: irishmirror.ie)

Merkel vrea să aibă control total asupra UE

Cancelarul german Angela Merkel speră să preia controlul asupra Uniunii Europene prin parașutarea unui politician german la conducerea blocului comunitar și înlocuirea președintelui actual al Comisiei Europene, belgianul Jean-Claude Juncker.

Astfel, Merkel a pus în mișcare toate mecanismele pentru a se asigura că un președinte german va prelua funcția de înalt funcționar al UE, atunci cînd actualul mandat de cinci ani al șefului Comisiei Europene se va încheia anul viitor. Potrivit unor informații din cercurile diplomatice ale Berlinului, viziunea ei ambițioasă merge mai departe decît pînă acum, după ce a reușit să convingă că la șefia Băncii Centrale Europene trebuie numit un german în locul italianului Mario Draghi. „BCE nu este prioritate majoră pentru Merkel, ci Comisia Europeană", a declarat un oficial guvernamental pentru ziarul german Handelsblatt. De altfel, ziarul german scrie că Jens Weidmann, șeful influent al Băncii Centrale germane, se poate considera un stăpîn al Universului, dar ar putea deveni în curînd un pion central în jocul șahului UE al Angelei Merkel.

Jens Weidmann, președintele Bundesbank și fost consilier al politicii economice al cancelarului Merkel, este prezentat deja ca viitor succesor al lui Draghi la șefia BCE, dar numai dacă liderul german dorește să ocupe această poziție. Merkel visează ca șefia Executivului UE să intre neapărat pe mîna unui german. Așa că ia în calcul posibilitatea ca fostul său consilier, Jens Weidmann, să-și intensifice poziția de conducere în UE.

Pînă în prezent, Comisia Europeană a avut un  singur președinte german, Walter Hallstein, care a condus executivul UE din 1967. Berlinul este pregătit acum ca un alt german să preia conducerea UE, sperînd astfel să-și impună politica într-o serie de domenii esențiale, inclusiv reforma zonei euro, tranziția germană în domeniul energiei sau războiul comercial cu Președintele american Donald Trump. Există un număr de potențiali candidați germani care sunt luați în calcul, în condițiile în care Partidul Popular European, din care face parte formațiunea lui Merkel, are un cuvînt greu de spus în procesul de selectare a președintelui Comisiei Europene.

PPE, din care face parte și formațiunea lui Merkel,  se așteaptă și acum să aducă cele mai multe locuri la alegerile parlamentare europene din mai 2019. Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European,  a fost prezentat deja ca unul dintre potențialii candidați germani la Președinția Comisiei. Iar dorința lui Weber de a prelua șefia  UE nu mai este un secret. Aliatul de nădejde al lui Merkel, Peter Altmaier, este un alt nume aflat în cărți. Actualul ministru al Afacerilor Economice și Energiei din cabinetul de la Berlin. 

Speranțele Angelei Merkel s-ar putea izbi însă de „zidul” Președintelui francez Emmanuel Macron, care speră, de asemenea, ca un francez să vină în fotoliul de președinte al CE. Cele mai vehiculate nume sunt cel al comisarului UE pentru afaceri monetare, Pierre Moscovici, și al negociatorului pentru Brexit, Michel Barnier.

În chestiunea migranților, Italia avertizează că va suspenda finanţările către UE

Viceprim-ministrul italian, Luigi Di Maio, a anunţat, Joi, că partidul său va vota pentru a suspenda finanţările către Uniunea Europeană anul viitor, dacă partenerii europeni nu vor ajunge la un acord prin care vor prelua migranţii care se află în prezent pe nava gărzii de coastă în Sicilia, scrie Reuters.

‘Dacă mîine nu se va decide nimic la întîlnirea Comisiei Europene privind redistribuirea migranţilor de pe nava Diciotti, eu şi Mişcarea 5 Stele nu vom fi dispuşi să alocăm 20 de miliarde de euro în fiecare an către UE”, a declarat Di Maio într-o postare video pe Facebook. La trei zile după ce nava Diciotti a gărzii de coastă a acostat în Catania, 150 de migranţi au rămas la bord, ministrul de Interne, Matteo Salvini, nepermiţînd debarcarea lor pînă cînd Uniunea Europeană „nu va interveni pentru a ajuta”.

Marea Britanie: Corbyn propune finanţarea presei de stat prin taxarea marilor companii din sectorul înaltei tehnologii

Liderul partidului laburist britanic, Jeremy Corbyn, a propus, Joi, crearea unui fond independent din care să fie finanţată mass-media de stat – cum este postul BBC – şi care să fie alimentat de un impozit aplicat marilor companii din sectorul înaltei tehnologii, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, transmite agenţia EFE.

Într-un discurs susţinut la Festivalul de Televiziune de Edinburgh, Corbyn a spus că un asemenea impozit, pe care l-a denumit ‘taxa de licenţă digitală’, perceput companiilor tehnologice şi furnizoare de servicii de internet ar putea fi stabilit printr-un acord de schimb de conţinuturi şi venituri publicitare cu Google, asemănător celui încheiat în Belgia sau Franţa în anul 2013. Dacă un astfel de sistem nu va fi posibil şi în Marea Britanie, liderul laburist a transmis că, în cazul în care partidul său aflat acum în opoziţie ar ajunge la guvernare, va studia implementarea unui impozit unic pe veniturile companiilor la care s-a referit.

În opinia lui Corbyn, o taxă de acest fel ar putea ajuta în special sectoarele cele mai vulnerabile ale presei şi ar diminua taxa de licenţă televizată pe care fiecare cămin din Marea Britanie trebuie să o plătească pentru BBC. Liderul laburist a subliniat importanţa de a avea un jurnalism local care să dispună de ‘bani şi timp’ pentru a investiga fapte şi evenimente, întrucît un jurnalism de calitate ‘necesită un salariu demn’. Corbyn a vorbit şi despre dorinţa sa de a combate controlul elitelor asupra presei, el mărturisind că i se pare că ziariştii sunt influenţaţi de magnaţii care deţin instituţiile mass-media, iar în cazul postului public BBC, de intervenţia excesivă a statului.

Autoritățile belgiene au arestat 10 călăuze care se ocupau cu traficul de migranţi

Poliţia Federală belgiană a anunţat, Joi, arestarea a 10 călăuze care foloseau parcarea unei autostrăzi din Wetteren (Nord-Vest) pentru a introduce clandestin migranţi în camioane în drum spre Regatul Unit, relatează AFP, conform agerpres.

În afară de aceste arestări au mai fost reţinuţi 27 de migranţi – 23 de adulţi şi patru copii – originari din Eritreea, Sudan şi Etiopia, a precizat Poliţia Federală într-un comunicat. Dintre ei, 18 au primit ordin de a părăsi teritoriul belgian. Membrii reţelei, originari din cele trei ţări Est-africane, ”au cîştigat mulţi bani proveniţi din traficul cu fiinţe umane”, potrivit poliţiei belgiene. Cinci dintre ei au fost arestaţi în parcarea localităţii Wetteren (regiunea Gent), într-o operaţiune a Poliţiei întreprinsă în noaptea de Marţi spre Miercuri, iar ceilalţi cinci în cursul unor percheziţii care au urmat în Antwerpen şi Mechelen (Nord).

Operaţiunea a avut loc după ce un responsabil al Poliţiei din Flandra, regiune de tranzit între Bruxelles şi porturile care deservesc Marea Britanie, a declarat recent că nu mai vrea să-şi consacre patru nopţi pe săptămînă căutării şi interpelării de migranţi. ”Aceste operaţiuni blochează Poliţia. Nu mai avem mijloace să ne ocupăm şi de alte misiuni”, a afirmat şeful Poliţiei din Kruibeke (Nord), la circa cincizeci de kilometri de Wetteren, potrivit agenţiei Belga.

Italia vrea o politică privind migraţia după model australian

Vicepremierul italian şi ministru de Interne Matteo Salvini a declarat, Joi, că obiectivul său este să adopte la capitolul migraţiei o politică după modelul celei aplicate în Australia, ţară pe teritoriul căreia nu este permisă intrarea nici unui migrant clandestin, informează agenţia EFE.

Salvini, care continuă să refuze debarcarea a 148 de migranţi aflaţi încă la bordul navei pazei de coastă Diciotti, a spus într-un interviu radiofonic acordat postului Rtl că aceştia ‘sunt toţi ilegali’, după ce în ziua precedentă a acceptat totuşi debarcarea a 19 minori neînsoţiţi. Vorbind despre acest caz şi despre altele care ar mai putea urma cu migranţi salvaţi pe Mediterana, Salvini a menţionat că obiectivul este adoptarea unui program asemănător celui australian denumit ‘No Way’, prin care nici un migrant salvat pe mare nu poate ajunge pe teritoriul Australiei, vasele cu migranţi neprimind permisiunea de a acosta în porturile acestei ţări.

Lider al extremei-drepte, Salvini a mai spus că nu se teme de o intervenţie a Preşedintelui Sergio Matarella pentru a-l detemina să permită debarcarea migranţilor de pe nava Diciotti şi nici de o investigaţie a Procuraturii pentru ‘sechestrare de persoane’, investigaţie despre care presa locală afirmă că deja a fost iniţiată. ‘Dacă vor să mă investigheze, sunt aici. Chiar mîine voi explica motivele mele. Fiecare să-şi facă treaba. Eu sunt un funcţionar public, un ministru de Interne care are grijă de securitate’, a argumentat Salvini.

El a insistat că nu va permite debarcarea migranţilor de pe Diciotti atît timp cît alte state din UE nu acceptă să-i preia, acuzînd de asemenea unele dintre aceste ţări că nu şi-au respectat angajamentele. ‘Vă mai amintiţi de cei 450 de migranţi sosiţi în Iulie? Germania a promis că va primi 50, ea a primit 0. Portugalia a acceptat să primească 50, ea a primit 0. Spania a acceptat să primească 50, ea a primit 0’, a scris Salvini pe Facebook, potrivit AFP.

Comisia Europeană a transmis că se află în contact cu mai multe ţări pentru a încerca să găsească o soluţie pentru cazul Diciotti, o reuniune a reprezentanţilor din 12 state membre ale UE fiind prevăzută să se desfăşoare Vineri la Bruxelles.

Tunisia: O barcă cu migranţi care se îndrepta spre Italia s-a scufundat. Cel puțin cinci morți

Garda de coastă a Tunisiei a comunicat că a recuperat corpurile a cinci imigranţi care au murit după ce barca lor s-a scufundat în timpul călătoriei spre insula italiană Lampedusa, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Alţi cinci tunisieni despre care rudele lor au spus că se aflau pe barcă sunt acum căutaţi. Barca plină cu migranţi plecase din oraşul tunisian de coastă Zarzis. Majoritatea celor care emigrează din Tunisia spun că părăsesc ţara din cauza ratei mari a şomajului şi a inflaţiei. În Iunie, cel puţin 80 de migranţi au murit atunci cînd barca lor s-a scufundat în apropierea coastei Tunisiei.