Realitatea internationala pe scurt (2 Martie 2020)

ONU: Peste 13.000 de migranți au ajuns la frontiera dintre Turcia și Grecia

Peste 13.000 de migranţi s-au deplasat la frontiera dintre Turcia şi Grecia, în urma ameninţărilor Preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, că îi va lăsa să iasă din ţară pe refugiaţii care vor să ajungă în Europa, a anunţat ONU, informează Agerpres.

„Cel puţin 13.000 de persoane sunt prezente de-a lungul a 212 km de frontieră”, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Această agenţie a ONU a precizat că printre migranţi se află „familii cu copii mici”. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a mai transmis că echipele sale urmăresc îndeaproape mişcarea de populaţie de la Istanbul şi le furnizează ajutor celor mai vulnerabili dintre migranţi. Conform OIM, grupurile de refugiați sunt formate „din cîteva zeci şi pînă la peste 3.000 de persoane”.

Turcia și-a deschis Vineri frontierele migratorii cu Europa, ameninţînd că va lăsa să treacă un nou aflux de refugiaţi sirieni dacă nu obţine un sprijin activ de la UE în disputa sa cu Rusia în Siria. „Ce am făcut ieri? Am deschis porţile. Şi nu le vom închide”, a afirmat Preşedintele turc Recep Erdogan.

La frontiera dintre Turcia şi Grecia, situaţia a fost tensionată Sîmbătă, cu ciocniri între polițiștii greci care aruncau gaze lacrimogene și migranții care aruncau cu pietre.

Efectele neașteptate ale coronavirusului: imaginile NASA arată reducerea poluării în China

Imaginile prin satelit au arătat o scădere dramatică a nivelului de poluare în China, ceea ce este „cel puțin parțial” din cauza încetinirii economice determinate de coronavirus, a anunțat agenția spațială americană NASA.

Hărțile agenției arată cum au scăzut nivelurile de dioxid de azot în acest an și în comparație cu aceeași perioadă din 2019. Reducerea vine pe fondul scăderii activității în fabricile din China, pentru limitarea răspîndirii virusului. Coronavirusul este prezent în peste 50 de țări, dar majoritatea infecțiilor și a deceselor sunt China.

Agenția spațială a menționat că scăderea nivelului de poluare a aerului a coincis cu restricția impusă activităților de transport și din fabrici, milioane de oameni intrînd în carantină. „Este pentru prima dată cînd am văzut o cădere atît de dramatică, pe o zonă atît de largă, pentru un eveniment specific”, a declarat Fei Liu, un cercetător al calității aerului la Centrul de zbor spațial Goddard, potrivit Mediafax. Ea a adăugat că a mai fost observată o scădere a nivelului de dioxid de azot în perioada recesiunii economice din 2008, dar reducerea a fost mai graduală.

NASA a menționat că anul trecut reducerea poluării a fost efectul sărbătorilor de Anul Nou Lunar de la sfîrșitul lunii Ianuarie și începutul lunii Februarie. „În acest an, rata de reducere este mai semnificativă decît în ​​anii trecuți și a durat mai mult”, a spus Liu.

Statele Unite și talibanii au semnat un acord de pace, după 18 ani de război în Afganistan

Statele Unite și talibanii au ajuns la un acord care, dacă va fi respectat, va aduce pacea în Afganistan și va pune capăt conflictului care a durat mai mult de 18 ani în regiune, informează BBC. Astfel, SUA şi aliaţii lor îşi vor retrage toate forţele din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii îşi respectă angajamentele, potrivit unui comunicat comun emis Sîmbătă de Guvernele american şi afgan, informează Agerpres.

„Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului dintre SUA şi talibani (...), în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord”, se spune în comunicat. SUA ar urma să-şi reducă iniţial forţele din Afganistan la 8.600 de militari, într-un interval de 135 de zile de semnarea acordului, la Doha.

Conform BBC, talibanii au fost de acord să nu permită Al-Qaeda, ori altor grupări extremiste, să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la cîteva săptămîni după atacurile teroriste din septembrie 2001. Peste 2.400 de militari americani au fost, de atunci, uciși în acest conflict. În prezent, în Afganistan se află circa 12.000 de militari americani.

Erdogan afirmă că i-a cerut lui Putin să „se dea la o parte” din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat Sîmbătă că a somat Rusia, într-o discuţie telefonică din urmă cu o zi cu omologul său Vladimir Putin, să „se dea din drumul său” din Siria şi să lase Armata turcă să se confrunte singură cu forţele Damascului, transmit AFP şi Reuters citate de Agerpres.

„I-am spus dlui Putin: Ce faceţi voi acolo? Dacă vreţi să stabiliţi o bază, mergeţi înainte, dar daţi-vă din drumul nostru. Lăsaţi-ne singuri cu regimul (sirian)”, a afirmat Erdogan într-un discurs la Istanbul. El a avertizat că forţele siriene „vor plăti preţul” pentru atacurile lor împotriva militarilor turci, după ce 34 dintre aceştia au fost ucişi începînd de Joi în Idlib, în Nord-Vestul Siriei. „Noi nu am mers acolo pentru că am fost invitaţi de Preşedintele sirian Bashar al-Assad. Noi am mers acolo pentru că am fost invitaţi de poporul Siriei. Nu intenţionăm să plecăm înainte ca poporul Siriei să spună 'OK, s-a încheiat'”, a adăugat el.

După uciderea soldaţilor săi în atacurile aeriene de joi, Turcia a anunțat că îi va lăsa pe migranți să treacă în Europa. „Nu vom închide porţile în perioada următoare şi acest lucru va continua. De ce? Uniunea Europeană trebuie să-şi ţină promisiunile. Nu suntem obligaţi să avem grijă de atît de mulţi refugiaţi, să-i hrănim”', a spus Preşedintele în discursul de Sîmbătă.

Erdogan a susţinut că 18.000 de migranţi au trecut frontiera pentru a ajunge în Europa începînd de Vineri, o cifră imposibil de confirmat, şi că numărul lor ar putea creşte la 25.000-30.000. El s-a plîns că fondurile transferate Turciei de Uniunea Europeană în sprijinul refugiaţilor sosesc prea tîrziu, afirmînd că i-a cerut cancelarului german Angela Merkel să trimită fondurile direct Guvernului turc.

100 de cazuri de coronavirus confirmate oficial în Franţa

O sută de persoane au fost infectate cu noul tip de coronavirus în Franţa, din care 86 sunt în prezent spitalizate, a anunţat Sîmbătă seară Jerome Salomon, directorul Direcţiei Generale pentru Sănătate (DGS) din această ţară, citat de AFP, scrie agerpres. Doi pacienţi au murit şi alţi 12 s-au vindecat, a precizat într-o conferinţă de presă, organizată la Paris, acest oficial francez, numărul doi în ierarhia Ministerului Sănătăţii, conform căruia nouă dintre persoanele spitalizate se află în stare gravă.

Experţii francezi au remarcat o regrupare importantă a cazurilor noi – 36 în total, cu 18 mai multe decît cele confirmate Vineri – în Oise, un departament din Nordul Franţei, deosebit de afectat de noul tip de coronavirus, a subliniat Jerome Salomon. „O anchetă în curs de desfăşurare” a permis aflarea faptului că „două persoane s-au îmbolnăvit destul de timpuriu, la începutul lunii Februarie, expuse fără îndoială în urma contactului cu un fost bolnav, care rămîne să fie identificat şi care va fi considerat pacientul-zero”, a precizat expertul francez. „Una dintre acele persoane are contacte regulate cu o prietenă care lucrează la o bază aeriană din Creil”, oraş din departamentul Oise, a adăugat Jerome Salomon.

Tot Sîmbătă, dar în cursul după-amiezii, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, anunţase un bilanţ de 73 de cazuri confirmate. Franţa a anunţat Sîmbătă anularea tuturor adunărilor publice din spaţii închise la care sunt prezente mai mult de 5.000 de persoane, încercînd să limiteze astfel propagarea coronavirusului.

OMS a actualizat gradul de risc al răspîndirii coronavirusului la cel mai înalt nivel

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat gradul de risc al epidemiei de coronavirus la nivel mondial. Oficialii consideră că riscul răspîndirii virusului Covid-19 este acum „foarte ridicat”, acesta fiind cel mai înalt nivel care poate fi declarat de către organizație, transmite BBC, potrivit mediafax. Totuşi, reprezentanţii OMS au declarat că încă mai există şansa ca răspîndirea virusului să fie controlată dacă metodele de transmitere ar putea fi contracarate cumva. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai adăugat că teama şi dezinformarea reprezintă cele mai mari obstacole în lupta împotriva coronavirusului.

Cazuri de infectare cu Covid-19 au fost raportate pînă acum în 50 de ţări. De asemenea, surse medicale iraniene au declarat pentru BBC că cel puţin 210 persoane au murit în Iran din cauza epidemiei de coronavirus. Bilanţul acesta este de şase ori mai ridicat decît cel oferit anterior de către oficialii guvernamentali ai ţării.

Von der Leyen: Uniunea Europeană observă cu îngrijorare afluxul de migranţi din Turcia

Uniunea Europeană observă cu ”îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de Est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat comisarul european Ursula von der Leyen, relatează AFP, scrie agerpres. ”Prima noastră prioritate în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre”, a spus ea într-un mesaj postat pe Twitter.

Luxemburg, prima țară din lume care oferă transport public gratuit

Luxemburg devine prima ţară din lume care oferă transport public gratuit, măsură prin care Guvernul încearcă să reducă traficul infernal pentru care este cunoscut statul european, scrie The Guardian, scrie mediafax. Alte oraşe din lume au mai adoptat parţial astfel de măsuri, dar ministrul Transporturilor din Luxemburg a spus că aceasta este pentru prima oară cînd o astfel de decizie vizează o ţară întreagă. Transportul în comun va fi gratuit, începînd de Sîmbătă, măsura fiind anticipată să afecteze în jur de 40% dintre gospodării şi să economisească în jur de 100 de euro pe an pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, acţiunea face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a congestionării traficului.

Maşinile private sunt cel mai folosit mijloc de transport în ţară. Potrivit unui sondaj efectuat în 2018, maşinile erau folosite în proporţie de 47% pentru călătorii în interes de serviciu şi 71% pentru timpul liber. Autobuzele erau folosite doar pentru 32% dintre deplasările spre locul de muncă, acestea fiind urmate de trenuri, care erau folosite în proporţie de doar 19%. Prin comparaţie, în Paris, 69% dintre muncitori folosesc transportul în comun.

Vînzările din biletele de 2 euro ajungeau anual la totalul de 41 de milioane de euro, sumă despre care autorităţile spun că reprezenta doar 8% din bugetul anual de 500 milioane de euro. Totuşi, există şi excepţii de la această măsură, acestea fiind călătoriile la clasa întîi cu trenul şi anumite linii de autobuze de noapte.

ONU pregăteşte o misiune umanitară pentru Idlib

ONU pregăteşte o misiune umanitară pentru a merge în zona Idlib din Siria, a anunţat secretarul general Antonio Guterres, potrivit news.ro. „Există o misiune umanitară în curs de pregătire”, a declarat Antonio Guterres, care nu a oferit detalii despre cînd ar putea ajunge la Idlib sau de durata misiunii. Potrivit mai multor diplomaţi, misiunea ar putea începe săptămîna aceasta şi din ea vor face parte reprezentanţi ai diferitelor agenţii şi departamente din cadrul ONU, precum reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial şi ai UNICEF. De la începutul lunii Decembrie, circa 950.000 de persoane, între care 500.000 de copii, au fost nevoiţi să plece din regiunea Idlib din cauza violenţelor.

Turcia afirmă că a distrus o instalaţie de arme chimice în Nord-Vestul Siriei

Turcia a afirmat Sîmbătă că a distrus în cursul nopţii o instalaţie de arme chimice a regimului de la Damasc în Nord-Vestul Siriei, ca represalii la loviturile aeriene de Joi în care fost ucişi mai mult de 30 de soldaţi turci, transmite AFP, scrie agerpres. În noaptea de Vineri spre Sîmbătă, forţele turce au distrus o instalaţie de arme chimice situată la 13 km la Sud de Alep, precum şi un mare număr de alte ţinte ale regimului, le-a declarat jurnaliştilor un responsabil turc de rang înalt, sub rezerva anonimatului şi fără a oferi alte detalii.

Preţul petrolului s-a ieftinit abrupt

Săptămîna trecută, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pentru piaţa americană, a înregistrat cea mai mare scădere săptămînală din anul 2008, în timp ce preţul ţiţeiului Brent a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni din cauza temerilor cu privire la încetinirea economiei globale, potrivit mediafax. Conform Reuters, cotaţia barilului Brent a coborît cu 3,2% la 50,5 dolari. Totodată, preţul petrolului american a închis cu 3,9% mai jos, la 44,7 dolari/baril. Evoluţia vine după ce coronavirusul s-a răspîndit în tot mai multe ţări, investitorii din pieţele financiare fiind îngrijoraţi că virusul va duce la o recesiune globală.

Pe toată săptămîna trecută, petrolul Brent s-a ieftinit cu aproape 14%, cel mai mare declin săptămînal din Ianuarie 2016, în timp ce cotaţia sortimentului WTI a scăzut cu mai mult de 16%, cea mai mare scădere în doar cinci zile din Decembrie 2008. „OPEC+ va trebui să reducă mult mai mult producţia din moment ce preţurile rămîn în cădere liberă”, spune Edward Moya, analist la compania OANDA din New York.

OPEC+, organizaţie alcătuită din OPEC şi alte cîteva ţări aliate printre care şi Rusia, este aşteptată să se reunească la Viena pe 5 şi 6 Martie. Surse din interiorul organizaţiei au precizat pentru Reuters că Arabia Saudită negociază o reducere a producţiei de 1 milion de barili/zi pentru trimestrul al doilea din acest an. Iniţial se vehicula o reducere de doar 600.000 de barili.

Guvernatorul din Veneto şi-a cerut scuze pentru afirmaţia că în China oamenii mănîncă şoareci vii

Guvernatorul din Veneto, una dintre regiunile cel mai grav lovite de coronavirus în Italia, şi-a cerut scuze pentru că a criticat China pentru apariţia bolii şi a spus despre chinezi că „mănîncă şoareci vii”, scrie mediafax. „Este un fapt cultural, iar China a plătit un preţ mare pentru această epidemie, deoarece i-am văzut pe toţi mîncînd şoareci vii sau chestii de acest fel”, a afirmat guvernatorul. Luca Zaia a dat vina pe China pentru răspîndirea focarului în Italia, care a dus la cel puţin 21 de morţi, spunînd că spre deosebire de italieni, chinezii nu au standarde bune de igienă.

„Igiena pe care o au oamenii noştri, veneţienii şi cetăţenii italieni, pregătirea culturală pe care o avem, este aceea de a face un duş, de a spăla, de a ne spăla pe mîini de multe ori”, a spus Zaia într-un interviu pentru postul tv Antenna 3-Nord Est. Apoi a revenit asupra declaraţiei, cerîndu-şi scuze, şi a spus că nu a avut intenţia de a provoca tensiuni. „Cuvintele mele au ieşit prost, sunt de acord. Dacă cineva a fost jignit, îmi pare rău. Am vrut să spun că atunci cînd vine vorba de sănătatea şi siguranţa alimentelor, controalele se schimbă de la o ţară la alta”, a declarat el pentru Corriere della Sera.

Noul coronavirus a apărut la sfîrşitul anului 2019 în oraşul chinez Wuhan, unde oamenii de ştiinţă cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la animalele dintr-o piaţă locală, unde s-au vîndut lilieci, şerpi şi alte animale sălbatice. China a închis temporar toate aceste pieţe în Ianuarie.