Realitatea internationala pe scurt (2 Iunie 2018)

Donald Trump reconfirmă întîlnirea cu Kim Jong Un pe 12 Iunie

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat că se va întîlni totuşi cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un pe 12 Iunie, în Singapore, transmite Reuters. Partea americană contramandase summitul săptămîna trecută, potrivit agerpres. Trump l-a primit Vineri la Casa Albă pe generalul Kim Yong Chol, un înalt oficial de la Phenian, care i-a înmînat Preşedintelui american o scrisoare din partea conducătorului Coreei de Nord, Kim Jong Un. La conferinţa de presă de după eveniment, Trump şi-a exprimat convingerea că Nord-coreenii doresc denuclearizarea. El a susţinut că nu a deschis încă scrisoarea de la Kim şi că Washingtonul are pregătite sute de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, dar a convenit cu emisarul de la Phenian să nu le implementeze imediat. Preşedintele a declarat că nu s-a discutat şi despre drepturile omului sub actualul regim Nord-coreean şi că transformarea este posibilă cu Kim Jong Un la conducere.

Kim Yong Chol, unul din colaboratorii cei mai apropiaţi ai lui Kim Jong Un, se afla pe lista neagră a Statelor Unite înainte de negocierile privind summitul americano-Nord-coreean. El este oficialul cu rangul cel ai înalt din Coreea de Nord care poartă discuţii la Casa Albă după anul 2000, cînd un eveniment similar a avut loc în timpul Preşedinţiei lui Bill Clinton.

ONU:Trump duce milioane de americani în ruină financiară

Donald Trump duce milioane de americani în ruină financiară, lăsîndu-i fără mîncare şi alte protecţii de bază, în timp ce cheltuiesc sume enorme pentru cei foarte bogaţi, a avertizat raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru sărăcie, scrie The Guardian, potrivit news.ro. Philip Alston, raportorul special ONU care supraveghează sărăcia extremă de pe glob, a criticat dur situaţia din SUA. El a avertizat că Trump duce SUA spre o ”schimbare dramatică a direcţiei” prin care sunt recompensaţi cei bogaţi în timp ce cei dezavantajaţi sunt pedepsiţi fiindcă le este blocat accesul la necesităţile de bază.

„Este un atac sistematic la programul de ajutor social al SUA care subminează siguranţa socială a celor care nu se pot descurca singuri. O dată ce înlături orice angajament al Guvernului, ajungi rapid la cruzime”, a afirmat Alston, pentru The Guardian. Milioane de americani care deja au probleme în a se descurca ar putea ajunge la „ruină”, a avertizat Alston. „Dacă tichetele de masă, accesul la Medicaid şi subvenţiile pentru locuinţe sunt tăiate, atunci efectul asupra celor dezavantajaţi va fi drastic”, a precizat el. Rugat să definească „ruină”, Alston a răspuns: „Fără acces la mîncare şi la sistemul de sănătate”. Afirmaţiile lui Alston fac parte din raportul său privind sărăcia extremă din SUA care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU la sfîrşitul lui Iunie.

Cîştigător al premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a afirmat că este foarte important ca observatorii internaţionali să vorbească despre impactul lui Trump: „Această administraţie a moştenit o situaţie rea a inegalităţii în SUA şi acum doar o înrăutăţeşte. Ce este atît de deranjant este că Trump, în loc să ia măsuri pentru a ameliora problema, ia măsuri care o agravează”. Printre măsurile criticate se află şi decizia republicanilor de a relaxa taxele pentru corporaţii. Alston numeşte SUA „un tărîm al contrastelor”, găzduind unul din patru dintre cei 2.208 miliardari ai lumii. Totuşi, 40 de milioane de americani trăiesc în sărăcie. Peste cinci milioane se află în situaţia unei sărăcii extreme, care este asociate de obicei cu ţările aflate în curs de dezvoltare.

Un român prins cu un vietnamez într-o valiză, în care ”l-a bagajat” ca să-l traficheze

Un român în vîrstă de 20 de ani, Andrei Iancu, a fost reţinut în portul Dover din Marea Britanie şi acuzat de trafic de persoane, după ce Poliţia a descoperit în portbagajul maşinii sale, într-o valiză, un adolescent de 16 ani, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Ofiţerii vamali din portul Dover au găsit în portbagajul maşinii românului, într-o valiză, un băiat vietnamez, a cărui vîrstă este aproximată la 16 ani. Starea victimei era ”critică” şi a fost transportată la spital, unde, potrivit autorităţilor, s-a îmbunătăţit.

Valiza a fost găsită în portbagajul unei Skoda Octavia în timpul percheziţiilor la trecerea din Franţa în Marea Britanie. Autorităţile l-au pus sub acuzare pe Andrei Iancu, care este din Buzău, pentru încercarea de a introduce ilegal o persoană în Marea Britanie. Suspectul rămîne în custodia Poliţiei şi va apărea, vineri, în faţa magistraţilor din Medway.

Peste 1.600 de medici francezi spun NU „fabricării de copii”: Este străină de scopurile medicinii!

În Franța se discută  mult în aceste zile pe marginea așa numitei „PMA pentru toți”, adică procrearea medical-asistată pentru toată lumea, în special pentru cuplurile de lesbiene și femei singure. Mii de francezi au semnat însă împotriva acestor tehnici, respingînd o astfel de „ideologie”. În prezent, procrearea medical-asistată (PMA) – sau reproducerea umană asistată medical (RUAM) – este rezervată în Franța doar cuplurilor heterosexuale care nu pot avea copii în mod natural. Site-ul italian I Tempi publică manifestul semnat în Franța de peste 1.600 de medici și profesioniști din domeniu care spun NU „PMA pentru toți". 

Este textul care a primit cele mai multe semnături în istoria modernă a medicinii franceze și se referă la cererea care a venit din partea societății civile și a unor reprezentanți ai Guvernului, pe marginea propunerii de aprobare a procreării artificiale a cuplurilor de lesbiene și a femeilor singure. Ar fi pentru prima dată cînd în Franța o lege permite "în mod voluntar" nașterea unor copii fără tată.

În urma apelului apărut încă la 17 Martie 2016 în Le Monde, semnat atunci de 130 de medici și biologi, intitulat „Noi, medicii, am ajutat cuplurile de homosexuali să aibă un copil, chiar dacă legea interzice acest lucru", și după recentele declarații prin care se cere PMA (procrearea asistată medical) pentru toate femeile, se amintește că:

1. Medicina este mai presus de toate o artă în serviciul bolnavilor. Cele două obiective principale ale medicinii sunt prevenirea bolilor și tratarea bolnavilor.

2. Primul moto al medicului este: „Primum non nocere” (În primul rînd să nu faci rău)!  

3. Nu este datoria medicului să judece viața. Chiar și atunci cînd trebuie să acompanieze cuplurile sterile care doresc un copil, medicul nu are dreptul de a face orice numai pentru a se naște un copil 

4. Doctorul nu trebuie să fie în serviciul unei ideologii, indiferent care ar fi ea. Selecția rasei, eugenia, dopajul, experimentele pe om, „fabricarea” copiilor în afara complementarității dintre bărbat și femeie este străină de scopurile medicinii.

5. Este sarcina Consiliului Ordinului Medicilor, expresie a profesiei noastre, să respecte normele deontologiei medicale. 

6. Ca cetățean, medicul este supus legii. În ceea ce privește Statul, acesta  nu trebuie să-și depășească rolul său, cerînd medicului să efectueze tehnici contrare eticii medicale.

Mii de copii din Marea Britanie au apelat în acest an la clinici „pentru identitatea de gen”

Peste 2.000 de copii din Marea Britanie au ajuns în ultimul an la clinicile de identitate de  gen din sistemul de sănătate al Regatului Unit, situație care generează temerile că tot mai mulți adolescenți aleg calea transsexualității. Statistici recente, citate de site-ul christian.org.uk, arată că și copiii mai mici de patru ani apelează la Serviciile din sistemul medical pentru identitatea de gen, numărul celor cu vîrste de 16 ani fiind de aproximativ 600. Cifrele reprezintă o creștere cu 25% față de anul precedent, fetele depășind numărul băieților.

Stephanie Davies-Arai, reprezentată a grupului părinților Transgender Trend, spune că „adolescenții sunt influențați de o cultură online care celebrează schimbările de sex. În special, fetele sunt încurajate să se identifice ca băieți dacă nu se potrivesc unui stereotip. Orice dezbatere pe acest subiect este catalogată drept transfobie”.

În total, 2.356 de persoane în vîrstă de sub 18 ani au apelat la aceste servicii. Cel mai mare grup de vîrstă a constat din adolescenții cu vîrste între 14 și 17 ani, deși au existat și peste 150 de cazuri ale unor copii cu vîrsta de sub zece ani încurajați să meargă la clinicile specializate pentru identitatea de gen. La sfîrșitul anului 2015, lidera unei organizații de susținere a copiilor transsexuali, Susie Green, a recunoscut că în școlile primare există grupuri de copii, inclusiv copii de patru ani, care doresc să-și schimbe sexul pentru că se încurajează reciproc să facă acest lucru. Specialiștii în sănătatea mintală susțin că copiii care spun că vor să-și schimbe sexul o fac pentru că „este la modă” și vor să fie „diferiți” și că puțini sunt copiii care suferă cu adevărat  de disforie de gen.

Legislația bavareză impune afișarea crucii în toate birourile administrației din land

Autoritățile landului Bavaria din Germania au decis ca în toate clădirile guvernamentale să fie agățate Cruci  pentru a reflecta „identitatea culturală”, în contextul în care bavarezii continuă să conteste politica Berlinului privind multiculturalismul și cea a „ușilor deschise” pentru migranți. De Vineri, toate birourile administrației din landul german Bavaria sunt obligate să afișeze la vedere cruci în zona de intrare. Bavaria rămîne un stat majoritar creștin. În 2016, 50,5% din populația landului s-a descris ca fiind romano-catolică, iar 18% dintre cei chestionați s-au declarat protestanți.

„Obligația de a prezenta cruci în zona de intrare este valabilă și pentru toate autoritățile din subordinea Ministerului Artei și Științei, cu excepția colegiilor, teatrelor și muzeelor. Pentru acestea este o recomandare", a precizat ea.

Legislația introdusă de noul premier bavarez Markus Soeder a fost un motiv de dezbatere politică încinsă, discuția purtîndu-se în jurul locului pe care îl are creștinismul în identitatea germană și asupra întrebării dacă nu cumva Bavaria estompează limitele dintre stat și religie. Biserica romano-catolică se bucură de un sprijin puternic în Bavaria. Cardinalul din Munchen Reinhard Marx a denunțat totuși măsura drept o tentativă de a exploata crucea pentru cîștiguri politice, notează DPA.

Soeder și Uniunea Creștin-Socială (CSU) speră să-și păstreze majoritatea absolută în alegerile parlamentare regionale din Octombrie, după ce a pierdut în Septembrie anul trecut în fața formațiunii populiste Alternativa pentru Germania (AfD) la nivel național. Soeder este așteptat la Roma în contextul în care obligația de afișare a crucii intră în vigoare, urmînd să aibă întîlniri cu Papa Francis și cu Papa emerit Benedict al XVI-lea, care este și el bavarez.

Politicieni din Parlamentul European cer eliberarea imediată a „deținutului politic” Tommy Robinson, arestat în timp ce filma în fața unui Tribunal unde era judecată o bandă de violatori musulmani

Liderii grupului Europei Națiunilor și Libertăților din Parlamentul European au cerut Guvernului britanic, într-o conferință de presă, eliberarea imediată din închisoare a jurnalistului și activistului Tommy Robinson. Robinson a fost arestat în fața Tribunalului din Leeds, în 25 Mai, pentru că transmitea de pe stradă, în direct pe Facebook, despre procesul unei bande de violatori musulmani. A fost acuzat că a încălcat pacea și a fost condamnat în regim de urgență pentru 13 luni și încarcerat.

Janice Atkinson, deputată britanică în PE din partea UKIP, și Marcel De Graaff, europarlamentar olandez din Partidul Libertății,  au acuzat Marea Britanie că seamănă mai mult cu un stat polițienesc decît cu bastionul libertății de exprimare. „Este păcat că Guvernul, Poliția, sistemul judecătoresc și autoritățile locale nu au acționat cu un asemenea zel și cu aceeași viteză și în cazul fetelor care au fost abuzate  sexual, în mod sistematic,  timp de peste 20 de ani de către bandele musulmane din Anglia, așa cum au făcut cu Tommy Robinson”, a afirmat Atkinson. 

De Graaff a declarat, la rîndul lui, că „discursul urii este acum noul instrument juridic prin care se încearcă reducerea la tăcere a opiniilor nedorite, pentru acoperirea crimelor și reducerea la tăcere a opoziției politice. Aducerea în fața instanței a devenit încă un instrument din setul de instrumente pentru a reduce la tăcere presa liberă și libera exprimare, pentru a acoperi crimele îngrozitoare și complicitatea autorităților locale și naționale”. Cei doi eurodeputați au cerut eliberarea imediată a lui Tommy Robinson pentru siguranța și protecția lui, avînd în vedere că viața îi este pusă în pericol  în închisoare, printre musulmani. Pînă în prezent, Guvernul britanic nu a avut nici o reacție, în ciuda protestelor și a celor peste 560.000 de semnături adunate de o petiție care cere eliberarea lui Tommy.

Armata israeliană a ucis un paramedic în timpul protestelor din Fîşia Gaza

Un paramedic voluntar a fost împuşcat mortal de Armata israeliană, iar aproximativ 100 de protestatari palestinieni au fost răniţi în confruntările produse Vineri la frontiera dintre Fîşia Gaza şi Israel, informează site-ul Ynetnews.com.

Razan Ashraf Najjar, în vîrstă de 21 de ani, paramedic voluntar, a fost ucisă "în timp ce oferea primul-ajutor unor protestatari răniţi, într-o zonă situată la Est de Khan Yunis", a comunicat Autoritatea Palestiniană. Surse medicale palestiniene au transmis că alţi aproximativ 100 de protestatari au fost răniţi în confruntările cu Armata israeliană.

Analistul american George Friedman, declaraţie pentru Monitorul Apărării: Rusia este o superputere într-o nouă realitate, care nu este un nou război rece

Rusia este o superputere într-o nouă realitate, care nu este un nou război rece, a declarat, Vineri, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, George Friedman, fondator şi preşedinte al Geopolitical Futures. „Cred că nu ar trebui să vorbim de război rece, ci de noi realităţi, în care Rusia este o superputere, Turcia este foarte importantă, România şi Statele Unite sunt şi ele importante. Cred că este mai simplu să vorbim despre o nouă perioadă, dar nu se compară cu un război rece”, a spus Friedman, întrebat dacă în acest moment se poate vorbi despre un nou război rece de durată şi care ar fi caracteristicile acestui tip de conflict.

George Friedman a participat, Vineri şi Sîmbătă, la Sibiu, România, la o conferinţă despre securitatea la Marea Neagră, organizată de Universitatea Lucian Blaga.