REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (18 Ianuarie 2021)

Numărul cazurilor suspecte de abuz asupra copiilor după primul lockdown din Anglia, în creştere

Numărul de incidente raportate în care copii au murit sau au fost grav răniţi în urma unor abuzuri sau a neglijenţei a crescut cu un sfert după primul lockdown din Anglia, anul trecut, potrivit unor date ale organizaţiei The Child Safeguarding Practice Review Panel care a primit 285 de notificări de incidente grave din Aprilie pînă în Septembrie, scrie BBC, potrivit agerpres. Aceasta este o creştere cu 27% de la 225 în aceeaşi perioadă a anului anterior. Statistica include copii care se aflau în îngrijire şi au murit, chiar dacă în toate cazurile nu a fost vorba de abuz şi neglijenţă. Organizaţia spune că aceste cifre sunt „şocante”.

Decesele la copii au crescut de la 89 la 119 şi numărul celor răniţi de la 132 la 153, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, potrivit statisticii. Numărul de incidente grave în care au fost implicaţi copii cu vîrsta de sub un an a crescut cu 30%, la fel şi în cazul celor de 16 ani şi peste. Majoritatea (54%) celor abuzaţi au fost băieţi şi aproape două treimi erau caucazieni. În două treimi din 285 de cazuri raportate, abuzul a avut loc în casa în care locuiau.

Kamala Harris este demisionară de Luni din Senatul SUA

Viitoarea vicepreşedintă a SUA, Kamala Harris, va demisiona Luni din Senat, transmite Reuters. Surse din rîndul asistenţilor senatoarei au arătat că ea se pregăteşte pentru a-şi prelua funcţia alături de noul Preşedinte, Joe Biden, începînd de Miercuri. Guvernatorul statului California l-a desemnat pe durata rămasă din mandatul de senator pe secretarul de stat Alex Padilla. Nu este clar deocamdată cînd va prelua acesta locul din Senatul SUA, unde urmează să se desfăşoare şi procesul actualului Preşedinte, Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor.

Echipele de salvare au detectat semne de viaţă la o mină de aur din Estul Chinei, unde sunt blocaţi de peste o săptămînă 22 mineri

Echipele de salvare au detectat, Duminică, semne de viaţă de la o mină de aur în construcţie din Estul Chinei, unde 22 de mineri sunt blocaţi de peste o săptămînă în urma unei explozii, a relatat agenţia de presă oficială Xinhua, citată de AFP, potrivit agerpres. Explozia, care s-a produs la 10 Ianuarie la Qixia, în provincia Shandong (Est), a avariat puternic scara de acces spre interiorul minei, precum şi cablurile de comunicare, lăsînd autorităţile fără informaţii despre mineri. Echipele de salvare au explorat mina Duminică şi au auzit „bătăi”, însă este „nevoie de o confirmare”, conform Xinhua. Oficialii locali se pregătesc să coboare hrană şi linii telefonice în mină, care aparţine companiei Shandong Wucailong Investment. Doi responsabili au fost demişi în urma exploziei.

China este primul producător de aur din lume, cu 11% din totalul extras în 2019, conform Consiliului Mondial al Aurului. China avea peste 3.000 de mine de aur în 2016, conform unui studiu al serviciilor geologice naţionale.

Guvernul austriac anunţă prelungirea lockdown-ului pînă la 8 Februarie

Guvernul austriac a anunţat prelungirea lockdown-ului împotriva COVID-19 pînă la 8 Februarie, avînd drept scop ca după această dată să relaxeze restricţiile, relatează Reuters. Sectorul restaurantelor şi cel al turismului nu se vor putea deschide în Februarie, a adăugat Executivul. Austria, ţară cu 8,9 milioane de locuitori, este la al treilea lockdown, fiind deschise doar magazinele esenţiale. Austria a raportat aproape 390.000 de cazuri de coronavirus şi aproape 7.000 de decese legate de COVID-19 de la începutul pandemiei, în urmă cu un an.

Cancelarul Sebastian Kurz a declarat, într-o conferinţă de presă, că este conştient că restricţiile sunt nepopulare, dar că Guvernul a fost nevoit să acţioneze dată fiind răspîndirea noilor mutaţii ale virusului care au făcut boala COVID-19 mai transmisibilă.

Anunţul lui Kurz a venit la o zi după ce aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Viena pentru a protesta împotriva restricţiilor din viaţa publică. Duminică, Poliţia austriacă a anunţat că a reţinut 23 de persoane şi a deschis dosare împotriva altor peste 300 la protestul de la Viena împotriva restricţiilor anti-coronavirus. Conform Poliţiei, demonstranţii de la protestul de Sîmbătă nu au respectat regulile de distanţare socială şi nu au purtat mască. Şase dintre cei arestaţi sunt acuzaţi că s-au opus autorităţii statului.

Guvernul britanic speră să ia în considerare o relaxare a restricţiilor în Martie

Guvernul britanic speră să îşi îndeplinească pînă în Martie ţinta de vaccinare împotriva COVID-19 şi să poată lua în considerare o relaxare a restricţiilor prevăzute de lockdown, a declarat ministrul de Externe, Dominic Raab, potrivit Reuters. Marea Britanie, care are cel mai ridicat bilanţ al deceselor legate de COVID-19 din Europa, este în lockdown naţional de la 5 Ianuarie, cînd şcolile au fost închise pentru majoritatea elevilor, activităţile non-esenţiale au fost închise pentru public, iar cetăţenii au fost îndemnaţi să lucreze de acasă acolo unde este posibil.

„Pînă la începutul Primăverii, sperăm că pînă în Martie, vom fi în situaţia de a lua aceste decizii. Cred că ar trebui să spun că nu vor fi luate toate deciziile deodată. Vom ieşi din lockdown-ul naţional printr-o abordare treptată”, a declarat Raad.

Ziarul Sunday Times a relatat că miniştrii britanici au ajuns la un acord pentru a aproba un plan în trei puncte care ar putea duce la ridicarea unor restricţii cel mai devreme la începutul lui Martie. Zonele unde se vor putea relaxa restricţiile sunt cele în care rata deceselor şi a spitalizărilor scade şi unde unele dintre persoanele între 50 şi 70 de ani sunt vaccinate.

Administraţia Biden va face din nou publice registrele de vizitatori de la Casa Albă

Registrele de vizitatori din birourile-cheie de la Casa Albă vor fi din nouă făcute publice începînd de Miercuri, imediat ce Preşedintele ales Joe Biden îşi va prelua mandatul, a anunţat pe Twitter viitoarea secretară de presă, Jen Psaki, potrivit DPA, scrie agerpres. „De dragul clarităţii, Administraţia Biden-Harris va relua politica de a face publice registrele de vizitatori de la Casa Albă. E adevărat, totuşi, că vizitele vor fi limitate pentru o perioadă deoarece siguranţa pe timp de pandemie este prioritară”, a scris ea.

Decizia anulează o hotărîre a Administraţiei Trump de a secretiza registrele. Măsura luată de Administraţia republicană care îşi încheie mandatul Miercuri a dus la un proces în instanţă în 2017, iar apoi s-a ajuns la o înţelegere separată de a permite publicarea lunară a registrelor pentru anumite birouri, dar nu şi pe cele cu vizitele la însuşi Donald Trump. Registrele de vizitatori din timpul Administraţiei Trump vor mai fi secretizate, totuşi, încă cel puţin cinci ani după plecarea Preşedintelui republican, a decis în Mai o Curte de Apel federală.

În Septembrie 2009, Administraţia Obama a fost prima care a făcut publice în mod regulat registrele de vizitatori. Iniţial, Administraţia Obama refuzase să facă asta, în acord cu practicile din timpul Administraţiilor Bush şi Clinton.

Șeful diplomației franceze sugerează un moratoriu în confruntarea comercială dintre UE şi SUA

Ministrul francez al Afacerilor Externe a sugerat, Duminică, un moratoriu în ceea ce priveşte confruntarea comercială dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, considerînd că acesta ar permite soluţionarea unui dosar care otrăveşte pe toată lumea, informează AFP. ”Dosarul care otrăveşte pe toată lumea este cel a creşterii preţurilor şi a taxelor pe oţel, tehnologia digitală, Airbus şi mai precis sectorul nostru vitivinicol”, a declarat Jean-Yves Le Drian într-un interviu pentru Journal du Dimanche.

Noile taxe vamale americane, anunţate la sfîrşitul anului, vizează produse franceze şi germane: + 25% în cazul vinurilor ne-spumante, a mustului de struguri şi coniacurilor şi + 15% pentru anumite componente ale aeronavelor. Acestea intră în vigoare la cîteva zile după sfîrşitul mandatului Preşedintelui Donald Trump. Între-timp, relaţiile comerciale dintre SUA şi UE s-au deteriorat profund. Aceste taxe se adaugă celor impuse în 2019 altor produse europene (vin, brînză, ulei de măsline, whisky) şi avioanelor Airbus. Un alt conflict, cel al taxei franceze asupra giganţilor digitali, a lăsat de mai bine de un an să planeze ameninţarea unor taxe vamale de 100% pentru anumite produse franceze, cum ar fi brînzeturile, produsele de înfrumuseţare sau poşetele.

Italia a înăsprit din nou măsurile destinate combaterii pandemiei

 Italia înăspreşte din nou regulile destinate combaterii pandemiei noului coronavirus din cauza creşterii numărului cazurilor de infectare, desemnînd, începînd de Duminică, trei zone drept aşa-numite zone roşii, a anunţat ministrul Sănătăţii Roberto Speranza, informează dpa, potrivit agerpres. În noile zone roşii – Lombardia, Sicilia şi provincia autonomă Bolzano –, populaţiei i s-a impus să nu îşi părăsească locuinţele dacă este posibil, cu excepţia mersului la serviciu, la cumpărături de alimente sau din alte motive urgente.

Cea mai mare parte a Italiei a fost clasificată ca zonă portocalie, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt îndemnaţi să nu părăsească localitatea, iar magazinele – cu excepţia supermarketurilor –, barurile şi restaurantele trebuie să închidă. Guvernul italian a înăsprit anterior criteriile de clasificare a zonelor. Aplicarea noilor reguli înseamnă că 70% din sectorul gastronomic italian este închis din nou, potrivit asociaţiei agricole Coldiretti, după ce magazinelor li s-a permit să se redeschidă pentru o scurtă perioadă după sărbătorile de iarnă.

Anglia vrea să impună restricții și mai dure: Toți călătorii care intră în Regat urmează să stea în carantină la hotel pe banii lor

Guvernul britanic dezbate posibilitatea de a impune izolarea obligatorie la hotel a călătorilor care sosesc pe teritoriul țării, o nouă accentuare a restricțiilor dure anti-coronavirus implementate în această țară, conform Yahoo News. Toți cei care sosesc în UK ar trebui să se carantineze și să facă dovada unui test negativ la Covid-19, conform noilor reguli care ar putea fi adoptate de Guvernul de la Londra, începînd de Luni. Conform The Sunday Times, Guvernul britanic ar urma să ceară călătorilor să se autoizoleze în hoteluri pe banii lor, folosind date GPS și tehnologii de recunoaștere facială pentru a se asigura că aceștia respectă măsura. Noile măsuri ale Guvernului britanic, care intră în vigoare de Luni, includ interdicții de călătorie pentru persoanele din America de Sud și Portugalia, de teama că acestea ar putea aduce noua variantă de coronavirus apărut în Brazilia. În acest moment, conform regulilor în vigoare, călătorii care vin în Regat, inclusiv cetățeni britanici care revin în țară, trebuie să prezinte un test negativ și să intre în carantină, însă ei pot alege unde vor sta în izolare.

Brexitul lovește greu în supermarketurile britanice: rafturi goale în raioanele de fructe și legume

La mai bine de două săptămîni de la ieșirea Marii Britanii din UE, „apocalipsa” Brexit începe să se vadă în supermarketuri, care se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import. Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a avea toate actele în regulă ca să poată introduce în Marea Britanie bunuri din țările UE. Schimbările care au intervenit în sistemul vamal riscă să lase goale rafturile supermarketurilor și deja au fost surprinse imagini în care raioanele de „legume-fructe” erau efectiv fără marfă. Și florile olandeze lipsesc, glastrele au rămas goale.

Existau temeri și avertismente că așa se va întîmpla încă înainte de producerea efectivă a Brexitului. Oricît s-ar fi încercat constituirea de stocuri, unele mărfuri sunt prea perisabile pentru a putea rezista prea mult. Scadența se pare că a venit. Sunt deja avertismente că unii transportatori, pur și simplu, s-ar putea să refuze să mai livreze bunuri în Marea Britanie. Preferă să o facă decît să se ocupe de toate actele și toată birocrația. Unii șoferi sunt plătiți în funcție de kilometrii parcurși, iar dacă stau pe loc, blocați la vamă, nu le convine, așa că vor prefera cursele în interiorul Europei, explică un specialist în domeniu. 

În Irlanda de Nord, unde noua relație cu UE este și mai complicată decît în restul Marii Britanii, lipsurile de aprovizionare cu produse britanice sunt o realitate. Irlanda de Nord face parte din Regatul Unit, dar are graniță terestră cu Republica Irlanda, care este membră UE. Comercianții spun că în lipsa livrărilor la timp din Marea Britanie, singura lor opțiune este să-și umple rafturile cu produse din UE. Republica Irlanda și-a intensificat, de altfel, serviciile de feribot pentru camioanele din Europa care înainte veneau via Regatul Unit.