Realitatea internationala pe scurt (16 Iulie 2018)

Ar fi „o prostie” ca Trump să-i ceară lui Putin extrădarea celor 12 agenţi ruși inculpați în SUA, afirmă Bolton

Ar fi „o prostie” ca Preşedintele american Donald Trump să-i ceară omologului său rus Vladimir Putin să-i extrădeze pe cei 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ale Rusiei inculpaţi Vineri în SUA pentru piratarea calculatoarelor Partidului Democrat american înaintea scrutinului prezidenţial din SUA din Noiembrie 2016, a declarat Duminică John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al Preşedintelui american, informează dpa, potrivit agerpres. „Cred că este o prostie ca Preşedintele să ceară ceva despre care ştie că nu poate obţine pe cale legală”, a declarat Bolton la postul ABC News.

Agenţia dpa aminteşte că Statele Unite nu au un tratat de extrădare cu Rusia. Într-un interviu acordat din Scoţia şi înregistrat Sîmbătă de CBS Evening News, Preşedintele Trump a lăsat să se înţeleagă că i-ar putea cere omologului său rus extrădarea celor 12 agenţi ruşi inculpaţi. Deşi Trump nu a spus cu subiect şi predicat că îi va cere acest lucru lui Putin, el a menţionat totuşi că „i s-ar putea” face această solicitare lui Putin, potrivit AFP. Întrebat în legătură cu o posibilă solicitare de extrădare, Trump a răspuns: „Nu m-am gîndit la asta”. După care a continuat: „Dar cu siguranţă că voi pune întrebări pe acest subiect, dar încă o dată, aceste lucruri s-au petrecut în timpul Preşedinţiei lui Barack Obama”.

Trump: Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt „inamicii” SUA

Preşedintele american Donald Trump a apreciat că Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt, din motive diferite, „inamicii” SUA, într-un interviu difuzat în ajunul primei sale întîlniri bilaterale cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki, informează AFP. „Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gîndi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”, a detaliat Trump, care a spus că UE „este foarte dificilă”.

Totodată, Trump a lansat un nou atac la adresa Germaniei, potrivit dpa. „Am o mare problemă cu Germania”, a spus el, făcînd referire la proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care va aproviziona Germania cu gaze naturale ruseşti. „Se presupune că tu lupţi pentru cineva şi acel cineva dă miliarde de dolari către cel de care tu îl păzeşti… Este multă furie la adresa faptului că Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari”, a declarat Trump, adăugînd: „Cred că este un lucru foarte rău şi pentru Germania. Ce, ridică steagul alb?”

Prim-ministrul Cehiei califică drept „calea către infern” solicitarea Italiei de repartizare a unor migranți

Premierul ceh Andrej Babis a calificat drept „calea către infern” solicitarea făcută de Italia partenerilor săi din Uniunea Europeană de a prelua o parte dintre cei 450 de migranţi salvaţi şi care se află la bordul a două nave în apele teritoriale italiene, informează AFP. Şeful Guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunţat Sîmbătă, „după o zi de contacte telefonice şi scrise cu toţi cei 27 de lideri europeni”, că Franţa şi Malta vor prelua fiecare cîte 50 din cei 450 de migranţi şi a asigurat că „foarte rapid va sosi şi acceptul altor ţări europene”.

Însă premierul ceh şi-a menţinut poziţia antiimigraţie, pe care o împărtăşesc şi alţi lideri din regiune, îndeosebi din Ungaria, Polonia şi Slovacia. „Ţara noastră nu va prelua nici un migrant”, a scris Babis pe contul său de Twitter, explicînd că a primit, la fel ca alţi lideri europeni, o copie a scrisorii lui Conte, dar că a apreciat că „o asemenea abordare reprezintă calea către infern”. Aceasta „nu face decît să-i motiveze pe traficanţi şi să le sporească veniturile”, a adăugat Babis, care a pledat pentru „principiul voluntariatului”, apreciind că „ar trebui să-i ajutăm pe migranţi în ţările din care provin, dincolo de frontierele Europei, pentru a-i împiedica să pornească la drum”.

Republica Cehă, ţară cu 10,6 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, nu a primit decît un număr mic de refugiaţi de la criza din 2015. Potrivit unui sondaj de opinie publicat în Aprilie de Academia de Ştiinţe, 58% dintre cehi consideră că ţara lor nu ar trebui să accepte nici un migrant provenit din ţările afectate de conflicte.

Putin şi Macron au discutat despre relaţiile bilaterale înainte de a asista amîndoi la finala Cupei Mondiale de fotbal

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron s-au reunit Duminică la Kremlin pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, cu puţin timp înainte de a asista amîndoi la finala Cupei Mondiale de fotbal dintre Franţa şi Croaţia, pe Stadionul Lujniki din Moscova, informează EFE. „Încet-încet se restabilesc mecanismele obişnuite de cooperare. Asta ne face să credem că vom depăşi toate dificultăţile de care ne-am lovit în ultima vreme şi că vom intra pe calea unei dezvoltări pozitive”, a declarat Putin la începerea reuniunii.

Liderul de la Kremlin i-a propus lui Macron să discute despre relaţiile bilaterale şi a evidenţiat faptul că, din punct de vedere economic, se observă o tendinţă pozitivă, în condiţiile în care, în 2017, schimburile comerciale au crescut cu 15%, iar în perioada scursă de la începutul lui 2018 şi pînă în prezent aceste schimburi au înregistrat o creştere de 19%. La rîndul său, Macron şi-a exprimat dorinţa „de a continua dialogul” început în Mai, cînd cei doi s-au întîlnit la Sankt Petersburg, în marja Forumului Economic Internaţional.

Sondaj: Aproape două treimi dintre germani îl consideră pe Trump o mai mare ameninţare la pacea mondială decît pe Putin

Aproape două treimi dintre germani îl consideră pe Preşedintele american Donald Trump o ameninţare mai mare la pacea lumii decît Preşedintele rus Vladimir Putin, relevă un sondaj publicat Duminică, potrivit dpa, conform agerpres. Majoritatea celor 2.052 de participanţi la sondajul YouGov realizat pentru dpa au spus de asemenea că Putin este mai agreabil, mai competent şi mai puternic decît Trump. Numai 5% dintre cei chestionaţi consideră că Trump este un lider la competent – 56% au răspuns în favoarea lui Putin, în timp ce restul nu au oferit un răspuns. Sondajul mai relevă că majoritatea respondenţilor îl consideră pe Putin ca fiind liderul mai puternic (43%, comparativ cu 25%), deşi SUA sunt superioare Rusiei din punct de vedere economic şi militar. 64% dintre persoanele chestionate au afirmat că îl consideră pe Trump o mai mare ameninţare la pacea mondială decît Putin (16%).

Germania l-a avertizat pe Trump să nu încheie un acord unilateral cu Rusia în detrimentul aliaţilor occidentali ai SUA

Ministrul de Externe german, Heiko Maas, l-a avertizat pe Preşedintele american Donald Trump să nu încheie un acord unilateral cu Rusia în detrimentul aliaţilor occidentali ai SUA, informează Duminică Reuters. „Am spus întotdeauna că avem nevoie de dialog cu Rusia. De aceea este bine că Washingtonul şi Moscova discută între ele. Ar fi un pas înainte dacă această întîlnire va oferi impulsul pentru o dezarmare nucleară”, a declarat Maas pentru publicaţia Bild am Sonntag. Însă Maas a adăugat: „Acela care îşi jigneşte partenerii, riscă să piardă la sfîrşit. Acordurile unilaterale încheiate în detrimentul partenerilor vor afecta în cele din urmă şi SUA”.

Trump a declarat săptămîna aceasta că Germania este „captiva Rusiei” din cauza dependenţei energetice.

Joi, Trump l-a descris pe Putin mai degrabă ca pe un „competitor” decît ca pe un „inamic” şi a spus că se aşteaptă să se înţeleagă bine la primul lor summit de la Helsinki. De asemenea, Trump a apreciat că întîlnirea cu liderul de la Kremlin ar putea fi cea mai uşoară întrevedere din timpul vizitei sale din Europa.

Spaţiul european Schengen „începe să dispară” sub presiunea imigraţiei

Spaţiul european Schengen de liberă circulaţie a persoanelor „începe să dispară” sub presiunea imigraţiei, a avertizat ministrul de Externe spaniol, socialistul Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, citat de AFP. „Din nefericire, Schengen începe să dispară. Pe uşa din spate şi în mare secret, Franţa, Germania şi Italia au restabilit controalele la frontiere din cauza crizei imigraţiei”, a apreciat Borrell. Italia şi ministrul său de Interne, Matteo Salvini, refuză cu regularitate să primească migranţi salvaţi de pe mare în largul coastelor sale, solicitînd ca aceştia să fie redistribuiţi între alte state membre ale Uniunii Europene. Şi în alte ţări, linia dură în domeniul imigraţiei cîştigă teren, o dată cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta, comentează AFP.

Spania a acceptat, de la venirea la putere, la 1 Iunie, a socialistului Pedro Sanchez, să primească în porturile sale mai multe vase ale unor organizaţii guvernamentale refuzate de Italia, îndeosebi nava Aquarius, la jumătatea lunii Iunie. „Pînă acum, dreapta dură şi-a impus linia. Meritul Spaniei este că a marcat o turnură în dezbaterea privind migraţia o dată cu episodul Aquarius”, a apreciat Borrell. Şeful diplomaţiei spaniole, fost preşedinte al Parlamentului European, crede totuşi că, dacă Italia „optează pentru o înăsprire a politicii privind migraţia, aceasta poate duce la dezintegrarea Europei”.

„Problema migraţiei este cel mai puternic dizolvant al UE. Ea poate provoca o criză chiar mai gravă decît cea a euro”, care a afectat economia Uniunii la începutul anilor 2010 şi a lovit dur ţările din Sudul Europei, între care şi Spania, a mai spus Borrell. „O criză economică poate fi rezolvată cu resurse financiare şi cu schimbări instituţionale, dar problemele imigraţiei sunt mai profunde: afectează valori, identităţi, culturi, capacitatea de asimilare a societăţilor”, a apreciat ministrul de Externe spaniol.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), 61.557 de migranţi au ajuns în Spania de la începutul anului, iar 1.422 şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute în Marea Mediterană. Grecia este principala poartă de intrare pentru migranţi, urmată de Spania şi Italia, aminteşte France Presse.

Turcia emite decrete prezidenţiale pentru reorganizarea instituţiilor politice, militare şi administrative

Turcia a emis Duminică decrete prezidenţiale care reorganizează cele mai importante instituţii politice, militare şi administrative ca parte a trecerii la un sistem prezidenţial executiv mult mai puternic, consfinţit prin vot la un scrutin care a avut loc luna trecută, relatează Reuters. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost învestit Luni o dată cu acest nou sistem, iar acum el deţine puteri extinse, care îi permit să emită decrete privind chestiuni executive şi să numească sau să demită funcţionari de rang înalt. Erdogan a susţinut că o Preşedinţie executivă puternică este vitală pentru a eficientiza activitatea guvernamentală, pentru a stimula creşterea economică şi pentru a garanta securitate. Criticii spun însă că este vorba de instaurarea unui regim autoritar, în care puterea este în mîinile unui singur om.

Conform ultimelor schimbări, Statul Major General a fost trecut sub autoritatea ministrului Apărării, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu. Decizia vine după ce Erdogan la numit l-a numit pe comandantul militar Hulusi Akar în postul de ministru al Apărării. În total, în Monitorul Oficial au fost publicate şapte decrete care afectează numeroase instituţii ale statului, inclusiv secretariatul Consiliului Naţional de Securitate, Directorul pentru Industria Apărării şi Consiliul Naţional de Supervizare. Schimbările coincid cu împlinirea a doi ani de la tentativa de lovitură de stat în timpul căreia cel puţin 250 de persoane au fost ucise, multe fiind civili neînarmaţi, după ce militari rebeli au încercat să răstoarne regimul lui Erdogan. După tentativa eşuată de puci, la 15 Iulie 2016 a fost impusă starea de urgenţă, care ar urma să fie ridicată săptămîna viitoare.

ONU: Număr record de civili uciși în primul semestru din 2018 în Afganistan

Afganistanul a înregistrat cel mai ridicat bilanţ al deceselor în rîndul civililor în primul semestru din 2018, în ciuda celor trei zile de armistiţiu din Iunie, a anunţat ONU, potrivit AFP. Cu 1.692 de civili ucişi, jumătate dintre ei în atentate atribuite grupării jihadiste Stat Islamic, între 1 Ianuarie şi 30 Iunie, această perioadă s-a dovedit cea mai sîngeroasă de cînd ONU a început să contabilizeze victimele civile în urmă cu zece ani. În total în această perioadă a fost înregistrat un număr de 5.122 de morţi şi răniţi printre civili, a precizat Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA). Capitala, Kabul, şi provincia Nangarhar, în Est, au fost cele mai afectate, inclusiv în timpul armistiţiului din care Stat Islamic a fost exclus. Talibanii, care au respectat armistiţiul cu Guvernul din 15 pînă în 17 Iunie, sunt vinovaţi de 40% dintre decesele în rîndul civililor afgani.

Povestea românilor care s-au săturat de viața în străinătate: „Ce să faci aici, eşti halit”

Dorul de familie, de casă, dar şi faptul că nu şi-au văzut copiii crescînd, i-au determinat pe unii dintre români să îşi mai încerce o dată norocul acasă, după ani grei de muncă petrecuţi în alte ţări. Ce le oferă, însă, România acestor oameni? Mulţi spun că au găsit acelaşi sistem birocratizat excesiv, o piaţă a muncii fără perspective şi un aparat de protecţie socială care funcţionează anevoios. Fraţii Pătrașcu sunt din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, şi au fost plecaţi 12 ani în Italia, Cehia, Germania şi Irlanda.

Iftimie Pătrașcu: „Eu, cînd am plecat, am plecat normal să îmi cumpăr o maşină. Atît, am zis. „Mă duc, îmi iau o maşină şi mă întorc acasă.” Aşa, ca orice român. Nu se mai opreşte.”

Au lucrat uneori şi cîte 10 ore fără nici o zi liberă în confecţii metalice şi sudură, dar au trimis acasă bani în timp ce ei trăiau modest. Liviu şi-a cunoscut soţia în Cehia. Au doi copii, de doi şi cinci ani, iar al treilea este pe drum. Cînd familia s-a mărit, a început să se gîndească serios. Liviu Pătrașcu: „Dorul de familie, în primul rînd. Şi viaţă de acasă nu se compară cu toţi banii din străinătate. Copiii deja erau mari, începuseră să întrebe: „cînd vii acasă, cît mai stai? Ce mai faci acolo?” Ce-am pierdut toţi anii, banii chiar nu au nici o valoare.”

La cîteva sate distanţă, în Tulucești, îl găsim pe Pandele Popoiu, de 65 de ani. A cîntat pe străzile din Veneţia şi în restaurante. Pandele Popoiu, muzicant: „Mă vedeau cîrciumarii cum cîntam la stradă şi spuneau „Băi, tu vii să cînţi diseară la mine!”″

A ajuns să cîştige şi 150 de euro pe zi. Diabetul, însă, l-a obligat să revină în România. Aici i-a fost amputat un picior şi odată cu el şi aripile. Pandele Popoiu, muzicant: „Ce să faci în România, aici? Pînă deschizi o afacere, eşti halit. Spăgi, spăgi, spăgi peste tot. Ce să faci?” Acum trăieşte din pensie şi dintr-un ajutor pentru persoanele cu dizabilităţi. Ar încerca să îşi deschidă o mică afacere, dar a aflat că statul român îi va tăia indemnizaţia, aşa că a renunţat.În acelaşi timp, peste 4 milioane de români, conform estimărilor, muncesc în alte ţări. Evită încă să revină în locul din care au fugit. (Știrile ProTv.ro)

Cuba va recunoaște proprietatea privată, pentru prima dată după 60 de ani

Cuba va recunoaște oficial proprietatea privată, pentru prima dată din 1959, de la venirea la putere a lui Fidel Castro. Această măsură este inclusă într-o serie de reforme constituționale. Noua Constituției a Cubei prevede, totodată, că puncte cheie ale economiei sunt planificarea centralizată și întreprinderile de stat, potrivit presei de stat citată de BBC News. Propunerile constituționale urmează să fie supuse unui referendum, care va avea loc în cursul acestui an. Dacă rezultatul votului va fi unul favorabil, aleșii cubanezi vor înlocui Constituția aprobată de Partidul Comunist în 1976.

În 1959, o dată cu venirea la putere a lui Fidel Castro, vînzările de proprietăți au fost interzise, însă permise din nou după schimbarea legii, în 2011. Recunoașterea proprietății private ar putea însemna mai multă protecție legislativă pentru antreprenorii privați și pentru investitorii străini, scrie BBC News. Puterea Președintelui va fi limitată, astfel că va putea fi în funcție doar două mandate consecutive de cîte cinci ani. Totodată, atribuțiile vor fi împărțite între Președinte și premier. Totodată, noua Constituție interzice discriminarea în funcție de gen, origine etnică sau dizabilități. Totodată, grupurile care susțin comunitatea LGBT speră că va permite și legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Începînd din 2010, Cuba a aprobat o serie de reforme care au ca scop creșterea economică. Ultima reformă constituțională, din 2002, a decis că caracterul socialist al sistemului politic cubanez este „irevocabil”. (Sursa: BBC NEWS)

Un bărbat din India a fost linșat după ce a oferit ciocolată unor copii

Poliţia indiană a arestat 25 de persoane după moartea unui bărbat, linşat în urma zvonurilor că ar fi răpitor de copii lansate pe serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp, scrie News.ro. Aceste 25 de persoane au fost arestate după uciderea lui Mohammad Azam, în vîrstă de 32 de ani, care a fost atacat, alături de doi prieteni, de 2000 de persoane, Vinerea trecută, în districtul Bidar din statul Karnataka. Cei doi prieteni ai lui Azam au fost grav răniţi, relatează presa internaţională.Acest atac survine la cîteva zile după ce serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp a plătit pagini întregi de publicitate în presa din India pentru a transmite "sfaturi simple" pentru reperarea ştirilor false.

Poliţia a precizat că Mohammad Azam şi prietenii lui veneau din oraşul Hyderabad şi s-au oprit în drum, oferind ciocolată unor copii. Unul dintre copii a început să plîngă, atrăgînd atenţia altor persoane, care i-au acuzat pe cei trei bărbaţi că sunt răpitori. Cei trei oameni au reuşit să fugă, dar au fost atacaţi la cîţiva kilometri de un grup de persoane alertate prin Whatsapp. Maşina lor a fost lovită şi mulţimea furioasă a făcut un baraj. Cei trei au fost scoşi din maşină şi loviţi cu bîte şi pietre. Trei poliţişti au fost răniţi de mulţimea furioasă. Peste 20 de persoane au fost linşate în India în ultimele două luni, după ce au fost acuzate de răpire de copii. Primul linşaj în urma zvonurilor propagate pe WhatsApp a avut loc în India în Mai 2017, în statul Jharkhand, cînd mulţimi furioase au linşat opt persoane.

Theresa May: Trump mi-a spus să dau în judecată UE

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat, Duminică, pentru BBC, că Preşedintele american Donald Trump i-a spus că ar trebui să dea în judecată Uniunea Europeană în loc să negocieze. Preşedintele american a declarat la conferinţa comună de presă susţină Vineri la Londra că i-a făcut o sugestie Theresei May, pe care ea a găsit-o prea „brutală”. Întrebată de Andrew Marr de la BBC despre ce a fost vorba, May a răspuns: „Mi-a spus că ar trebui să dau în judecată UE, nu să intru în negocieri”. Despre acest sfat primit, ea a spus: „În mod curios, ceea ce a mai spus Preşedintele la conferinţa de presă a fost «nu pleca». Nu renunţa la negocieri pentru că apoi vei fi blocată. Aşadar, vreau să negociem cea mai bună variantă pentru Marea Britanie”. Ea şi-a apărat planul privind Brexitul şi i-a îndemnat pe criticii săi să îl sprijine.