Realitatea internationala pe scurt (12 Septembrie 2018)

Apel la Guvernul României din Parlamentul UE: Nu mai puneți în pericol lupta contra corupției

Europarlamentarul german Manfred Weber, susţinut de cancelarul Angela Merkel pentru şefia Comisiei Europene, spune că schimbările din Justiție afectează nu doar candidatura României la spaţiul Schengen, ci şi pe ale Bulgariei şi Croaţiei. „Vreau să subliniez că spaţiul Schengen aduce mai multă, nu mai puţină securitate. De aceea cerem Consiliului să facă paşii următori pentru a include Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Au aşteptat mult timp şi este timpul să acţionăm. Şi mai vreau să cer Guvernului României să înceteze să pună în pericol lupta contra corupţiei, pentru că această situaţie afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei şi Croaţiei. Toate cele trei ţări trebuie să aibă şansa de a se alătura spaţiului Schengen imediat, vreau să subliniez din nou asta”, a spus Manfred Weber.

Avertismentul lui Juncker: Statul de drept nu se negociază

Statul de drept în Uniunea Europeană nu se negociază. Asta le-a spus astăzi preşedintele Comisiei Europene parlamentarilor comunitari la Strasbourg. Jean Claude Juncker a promis că Executivul de la Bruxelles va respinge orice atac la statul de drept, iar articolul 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot pentru o ţară membră, trebuie aplicat de fiecare dată cînd este nevoie.

Preşedintele Comisiei Europene a avut şi un îndemn în ultimul său discurs de acest gen - Uniunea Europeană are toate atuurile unui actor global. Trebuie să le şi folosească la adevăratul lor potenţial. „Dacă Europa şi-ar da seama mai bine de forţa politică, economică şi militară a naţiunilor sale, am putea deveni un actor global. Suveranitatea europeană nu va fi folosită niciodată împotriva altora. Europa trebuie să rămînă un continent al deschiderii şi toleranţei. Europa nu trebuie să devină o fortăreaţă care să întoarcă spatele lumii şi în special celor aflaţi în suferinţă. Europa trebuie să rămînă multilaterală, pentru că planeta aparţine tuturor, nu doar unora. Comisia Europeană se va opune atacurilor asupra statului de drept. Continuăm să fim foarte îngrijoraţi de evoluţiile din unele state membre. Articolul 7 trebuie aplicat de fiecare dată cînd statul de drept este ameninţat”, a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Uraganul „monstru”. 1.700.000 de oameni evacuaţi. Pregătiri pentru dezastru

Uraganul Florence devine tot mai puternic pe măsură ce se apropie de coasta de Est a Statelor Unite. Acum este de categoria 4 din 5, cu o viteză a vîntului ce depăşeşte 220 de kilometri pe oră. 1,7 milioane de oameni au primit, pînă acum, ordine de evacuare. Iar în Oceanul Atlantic s-au format alte două furtuni care se îndreaptă, şi ele, către coasta de Est a Statelor Unite.

Încă 700.000 de oameni au primit ordine de evacuare din calea uraganului Florence, la o zi după ce un milion de locuitori din Carolina de Sud, Carolina de Nord şi Virginia au fost anunţaţi că trebuie să plece. Roy Cooper, guvernator Carolina de Nord: Furtuna aceasta este un monstru. Este mare şi rea. Este extrem de periculoasă, cu potenţial mortal, un uragan istoric. De aceea am emis un ordin obligatoriu de evacuare.

Oamenii se pregătesc de dezastru. Au golit supermarketurile şi au stat la cozi imense, ca să-şi alimenteze maşinile cu benzină. Sunt evacuate şi animalele din adăposturile aflate în zona în care va ajunge furtuna. Casele şi magazinele au fost baricadate, pentru rezista rafalelor de vînt de peste 220 de kilometri pe oră. Specialiştii estimează că uraganul va produce o creştere a nivelului oceanului de pînă la 4 metri. Iar pericolul nu se limitează la zona de coastă. Florence vine cu ploi care pot provoca inundaţii imense.

Preşedintele Statelor Unite a promis că Administraţia sa nu va scuti nici un efort pentru a-i ajuta pe oameni. Donald Trump, Preşedintele SUA: Nu facem economie la nimic. Suntem complet pregătiţi. Va fi o furtună foarte mare, mai mare decît am văzut de decenii. Cantități extraordinare de apă. Orice sumă de bani, vom face orice este nevoie.

Brock Long, coordonator Situaţii de Urgenţă: Curentul electric va fi întrerupt săptămîni. Veţi fi evacuaţi din casele voastre şi vor fi inundaţii şi în zonele din interior. Pericolul va fi la nivel de state întregi.

Format în largul Oceanului Atlantic, uraganul a crescut de la nivelul 2 la 4 în doar cîteva ore. Cel mai probabil, va ajunge la 5 pînă în momentul în care va atinge Statele Unite. Se estimează că va produce pagube de zeci de miliarde de dolari.

Un ministru spaniol şi-a dat demisia din cauza unui plagiat

Ministrul Sănătăţii din Spania, Carmen Monton, a demisionat. O comisie a Universităţii din Madrid a stabilit că aceasta a plagiat în disertaţia prezentată la terminarea masterului.

Ea a precizat că nu doreşte să afecteze activitatea Guvernului prin acest scandal. Nu este primul ministru care pleacă din Guvernul spaniol condus de Pedro Sanchez. În Iunie, ministrul Culturii a demisionat după ce a ieşit la iveala că a încercat, cu ani în urmă, să evite plata unor taxe. Site-ul de ştiri eldiario.es a publicat Luni informaţia că Monton a primit note fără a participa la cursuri şi fără a intra în contact cu profesorii, pentru a obţine titlul de master la Universitatea Regele Juan Carlos din Madrid. Marţi, televiziunea La Sexta a afirmat că a găsit lucrarea de disertaţie a politicianului şi a identificat pasaje plagiate, scrie Agerpres.
Monton a respins acuzaţiile, dar a declarat că demisionează pentru a nu afecta Guvernul.

Universitatea din Madrid unde a obţinut masteratul Carmen Monton a mai fost acuzată şi cu alte ocazii că a acordat în mod necorespunzător titluri academice unor politicieni, printre care fosta preşedintă a provinciei Madrid, Cristina Cifuentes, şi deputatul Pablo Casado, succesorul lui Rajoy la conducerea Partidului Popular. 

În Iunie, la numai o săptămînă de la preluarea funcţiei, din Guvernul Spaniei a demisionat Maxim Huerta, ministrul Culturii, din cauza unei amenzi fiscale legate de veniturile sale din urmă cu zece ani. Socialistul Pedro Sanchez a format noul Guvern spaniol după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a fost demis de Parlament printr-o moţiune de cenzură, în contextul unui scandal de corupţie.

Președintele de țară care a jucat 79 de minute într-un amical al naționalei

Preşedintele Liberiei, George Weah, în vîrstă de 51 de ani, a jucat, Marţi, într-un meci amical cu Nigeria, disputat la Monrovia şi pierdut de liberieni cu scorul de 1-2, relatează bbc.com.

Weah a evoluat timp de 79 de minute şi a fost ovaţionat de public în momentul în care a fost înlocuit. La partida de la Monrovia, George Weah a purtat pentru ultima dată tricoul cu numărul 14. George Weah a fost un atacant de succes, el evoluînd la mari cluburi europene, ca AS Monaco, Paris Saint-Germain, AC Milan, Chelsea, Manchester City şi Olympique Marseille. El a îmbrăcat de 60 de ori tricoul naţionalei Liberiei, pentru care a înscris 22 de goluri. Weah este singurul african cîştigător al Balonului de Aur.

Un hoț de rîsul… hoţilor

Un hoţ din Statele Unite şi-a pierdut arma şi pantalonii în timpul unui jaf. Imaginile, înregistrate de o cameră de supraveghere, au devenit virale.

Bărbatul a încercat să fure o ţigară electronică dintr-un magazin din Colorado. În momentul în care a ameninţat vînzătoarea cu un pistol - care s-a dovedit, apoi, că era fals -, a scăpat arma din mînă. S-a întors să fugă, însă pe drumul spre uşă i-au căzut pantalonii. Suspectul este căutat acum de Poliţie.

Dezbatere dure, fără precedent. Parlamentul European a pus Ungaria la colţ

O dezbatere aprinsă cu vorbe grele adresate de o parte din de alta. Astăzi, Parlamentul European a pus Ungaria la colţ. Au fost discutate argumentele şi contraargumentele declanşării procedurii de sancţionare a Ungariei la nivelul Uniunii Europene. Acuzat că a călcat în picioare valorile democratice care definesc blocul comunitar, premierul Viktor Orban a luat reproşurile ca pe un atac la adresa ţării sale.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Aici nu condamnaţi doar un Guvern, condamnaţi o ţară, o naţiune. Denunţaţi o ţară care este membră a familiei naţiunilor creştin-europene de 1.000 de ani. Condamnaţi o ţară care a contribuit la măreaţa istorie a Europei prin mari eforturi şi vărsări de sînge. Ungaria a dus bătălii pentru libertate şi democraţie. Îi văd astăzi printre acuzatori pe cei care au moştenit democraţia, care nu şi-au asumat nici un risc pentru dobîndirea libertăţii, ei sunt cei care condamnă acum rezistenţa democratică anticomunistă din Ungaria.

O româncă de 40 de ani, condamnată la închisoare pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu fiica sa

O româncă de 40 de ani a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu fiica ei minoră. Scenele incestuoase au fost filmate şi postate ulterior pe site-uri de specialitate. Femeia a ajuns pe mîna autorităţilor după ce victima a vrut să-şi vîndă telefonul. Un coleg de clasă, interesat să cumpere aparatul, a fost cel care a descoperit filmuleţele indecente.

Mihaela Ioana Dima (40 de ani) din comuna prahoveană Vâlcăneşti a fost trimisă în judecată, în Noiembrie 2017, de DIICOT Ploieşti, sub acuzaţiile de act sexual cu un minor şi pornografie infantilă. Dosarul s-a aflat pe rolul instanţei penale la Tribunalului Prahova, care a decis să o condamne pe femeie la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare. Ca pedeapsă suplimentară, mama incestuoasă a fost obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Vâlcăneşti sau Centrul Cultural Vâlcăneşti pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, locul de prestare a muncii urmînd să fi stabilit de Serviciul de Probaţiune Prahova, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Decizia Tribunalului Prahova a rămas definitivă, ea nefiind contestată la instanţa superioară nici de inculpată şi nici de procurori. Scenele fierbinţi dintre mamă şi fiică s-au petrecut în Iarna anului 2016, conform procurorilor, iar în acea perioadă victima era minoră, abia împlinise 17 ani. Se pare că mama rămăsese fără un loc de muncă, lipsa banilor fiind unul dintre motivele pentru care a fost nevoită să recurgă la astfel de afaceri obscure. Scenele au fost filmate cu telefonul mobil al fetei. Cînd aceasta a vrut să-şi vîndă aparatul, unul dintre clienţii interesaţi, un coleg de clasă, a dat peste filmuleţele pornografice. Aşa au aflat procurorii DIICOT care au declanşat imediat o anchetă. Mihaela Ioana Dima a fost cercetată şi ulterior judecată în stare de libertate, perioadă în care a locuit împreună cu fiica sa. (Adevărul.ro)

Eterna Românie a lui Nenea Iancu. Cîtă actualitate au vorbele lui Caragiale despre români şi în zilele noastre

Observaţiile şi criticile aspre pe care marele dramaturg Ion Luca Caragiale le aducea României şi românilor sunt de o dureroasă actualitate, chiar şi după mai bine de un secol. Vă prezentăm zece citate şi replici din opera lui Caragiale care ne arată cît au progresat românii în ultimii 100 de ani.   

„În România, linguşirea şi hoţia sunt virtuţi”. (Caragiale, Berlin, 1905)  

„Aşadar, să nu ne mai facem inimă rea şi spaimă gîndindu-ne că lumea românească ar fi mai stricată decît altele. Nu, hotărît; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pîn-acuma dospit cumsecade“. (I.L. Caragiale într-o scrisoare către Alexandru Vlahuţă)  

„Nae Caţavencu: Industria româna este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvîrşire” - replică din piesa de teatru „O scrisoare pierdută”. (1884)   „Pentru un român care ştie citi, cel mai greu lucru e să nu scrie“.  

„La noi, minciuna, adulterul uneltirea mişeleasca sunt nişte nimicuri pline de haz de care rîd toţi cu multă poftă“.  

„Cinste şi gramatică, acestea sunt cele dintîi condiţii ale unei prese bune”.  

„Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndeşte prea mult, ne putem mîndri că cel puţin se discută foarte mult“.  

„Un popor care nu merge înainte, stă pe loc, ba chiar dă înapoi” - replică din piesa de teatru „O scrisoare pierdută”. (1884)  

„În genere, naţiile mari au cîte un dar sau vreo meteahnă specifică: englezii au spleenul, ruşii - nihilismul, francezii - l'engouement, spaniolii - morga, italienii - vendetta etc.; românii au Moftul! Trăiască dar Moftul român!”

„Vorba e... eu pentru cine votez?” „O scrisoare pierdută” (1884). (Adevărul.ro)  

Lavrov critică politica SUA, care ‘mai întîi sancționează, apoi negociază’

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a denunţat, Miercuri, politica Statelor Unite care, potrivit lui, „mai întîi sancţionează, apoi negociază”, transmite AFP. „În majoritatea cazurilor, Statele Unite nu sunt foarte dispuse să înceapă negocieri”, a declarat Lavrov, într-un discurs rostit în faţa unor tineri diplomaţi, în marja unui forum economic la Vladivostok (Extremul Orient).  „Ei anunţă mai întîi sancţiuni, apoi iar sancţiuni, şi doar după aceea negociază”, a subliniat el.

Potrivit lui Lavrov, „asta nu priveşte numai relaţiile ruso-americane, chiar dacă acestea sunt astăzi cele mai otrăvite. (…) Se întîmplă la fel cu Coreea de Nord, cu Uniunea Europeană, şi cu China, de asemenea, este un război comercial care este în curs”. În opinia şefului diplomaţiei ruse, această politică „a devenit deja un mod de comportament permanent: din momentul cînd ceva nu merge, măsuri de presiune sunt anunţate”. „Nu cred că se poate miza pe un succes pe termen lung al acestei politici”, a adăugat Lavrov.

Rusia este vizată din 2014 de sancţiuni severe economice americane din cauza presupusului său rol în criza ucraineană. La finalul lui August, o nouă serie de măsuri punitive la adresa Moscovei a intrat în vigoare, de această dată motivul fiind legat de otrăvirea unui fost spion rus în Regatul Unit.

Merkel spune că migraţia este cea mai mare provocare pentru viitorul Uniunii Europene

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, Miercuri, că migraţia este cea mai mare provocare pentru viitorul Uniunii Europene, transmite dpa, potrivit agerpres. ”Această provocare îmi pare semnificativ mai importantă pentru viitorul coeziunii Uniunii Europene decît cea cu care ne-am confruntat în timpul crizei din zona euro”, a apreciat Merkel într-un discurs în Parlamentul german. Totodată, potrivit Reuters, cancelarul german a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să dea dovadă de solidaritate pentru a se asigura că Agenţia europeană de protecţie a frontierelor, FRONTEX, are suficiente atribuţii pentru a fi eficientă şi pentru a contribui la stoparea imigraţiei, în linie cu planurile Comisiei Europene.

”Problema combaterii migraţiei ilegale implică faptul că trebuie să consolidăm protecţia la graniţele exterioare. Aceasta înseamnă totodată că ţările care au o frontieră externă trebuie să renunţe la o parte din responsabilităţile lor naţionale”, a continuat Merkel. ”Aceasta presupune un anumit grad de solidaritate, este vorba despre oameni care vin la noi (…), este datoria noastră de a face posibilă migraţia legală pentru a ajuta ţările aflate în nevoie”, a adăugat ea.