Realitatea internationala pe scurt – 1 (11 Ianuarie 2018)

Un deputat din Parlamentul României cere castrarea chimică a pedofililor

Un deputat PSD revine cu propunerea ca pedofilii să fie castrați chimic, după dezvăluirile în cazul polițistului acuzat că a agresat mai mulți minori. Deputatul Cătălin Rădulescu cere, din nou, castrarea chimică a pedofililor. Este vorba despre un proiect vechi, din 2014, care a fost depus în Parlament fără sorți de izbîndă. Proiectul inițial se folosea de exemplele altor state în care s-ar aplica această măsură, cum ar fi Polonia, Rusia, Franța, Germania, Suedia sau Danemarca. Deputatul vrea castrarea chimică a pedofililor pentru a preveni recidivele și își argumentează proiectul prin exemplul Germaniei, unde, conform statisticilor citate în expunerea de motive, recidiva în cazul violurilor s-a redus de la 84% la 3% după ce s-a aplicat această metodă.

Legea este blîndă cu pedofilii din România, spre deosebire de alte țări

Opinia publică din România a fost oripilată de gestul polițistului-pedofil, care a abuzat doi frați într-un lift din București. Conform anchetatorilor, acesta este cercetat pentru alte 15 fapte asemănătoare petrecute în ultimii ani. Legea din România este destul de blîndă cu acest tip de infractori, agresiunea sexuală împotriva unui minor se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Problema este că, o dată ce agresorul a executat pedeapsa, autoritățile nu mai iau nici o măsură de monitorizare asupra lui, astfel că acesta este liber să comită din nou acte sexuale asupra micuților.

În statul american Arizona, chiar dacă agresorul și-a executat pedeapsa, nu înseamnă că și-a încheiat socotelile cu polițiștii. Dimpotrivă! Este monitorizat strict. Și nu doar atît, cetățenii sunt informați cînd un pedofil se mută în cartierul lor.

În Spania, legea a fost schimbată acum 2 ani. Pentru depistarea pedofililor a fost creat un Registru de Delincvenți Sexuali, care trebuie consultat înaintea angajării în învățămînt și în școlile sportive. Abuzurile sexuale comise asupra minorilor sunt pedepsite în Spania cu închisoare de la 2 la 6 ani, iar dacă acestea includ și violență, perioada de detenție poate ajunge la 15 ani.

În Franța, pedepsele pornesc de la 5 ani de închisoare și amendă de 75 de mii de euro pentru prejudicii sexuale comise fără violență asupra unui minor și pot ajunge la 20 de ani de detenție. Codul Penal francez prevede și amendă de 100 de mii de euro dacă sunt agresați sexual minori bolnavi sau cu deficiențe fizice ori psihice.

Codul Penal belgian prevede închisoare de la 5 la 10 ani și amenzi care pot urca pînă la 10 mii de euro. În cazuri cu circumstanțe agravante se poate ajunge însă la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, cum e și cazul celebrului pedofil Marc Dutroux, care este responsabil pentru moartea a nu mai puțin de 4 fete.

Armata britanică vrea să încorporeze un număr mai mare de femei, de homosexuali și de musulmani

Armata britanică a lansat o campanie vizînd recrutarea de candidați din rîndul femeilor, al persoanelor de diverse orientări sexuale, religii și origini, pentru a umple deficitul de personal, fiind însă criticată pentru că ar fi cedat „corectitudinii politice”, transmite AFP. O campanie de recrutare a fost lansată în urmă cu cîteva luni și noi mesaje urmează să fie difuzate la acest sfîrșit de săptămînă la posturile de radio, de televiziune și pe internet. Înregistrări video, din care au fost prezentate deja extrase, își propun să-i liniștească pe eventualii candidați femei, homosexuali sau musulmani, între altele în legătură cu faptul că vor fi acceptați în rîndul trupelor, răspunzîndu-le la întrebări precum „Pot fi gay în armată?”, „Voi fi ascultat în armată?” sau „Voi putea să-mi practic credința în armată?”.

Șeful armatei britanice, generalul Nick Carter, a explicat la BBC că armata obișnuia să recruteze 'bărbați tineri albi între 16 ș 25 de ani și că nu mai există atît de mulți dintre aceștia în jurul nostru ca în trecut. Societatea noastră se schimbă'. În 2017, armata britanică număra 78.000 de membri, în timp ce obiectivul stabilit de Guvern pentru 2020 este de 82.000. Campania a primit însă și critici, care au acuzat armata că cedează 'corectitudinii politice'. Generalul Nick Carter a apărat însă campania, declarîndu-se „foarte mîndru că armata respectă cu adevărat originea etnică și socială și genul fiecăruia” și nu face diferențieri salariale între bărbați și femei. Potrivit șefului armatei, numărul cererilor de înrolare a crescut cu 30-35% în ultimele nouă luni, potrivit ActiveNews.

Peste 3.000 de creștini au fost uciși într-un an din cauza credinței lor

Peste 3.000 de creștini, dintre care două treimi din Nigeria, au fost uciși în lume între Noiembrie 2016 și Octombrie 2017 „din motive legate de credința lor", un număr în creștere netă, a transmis organizația nonguvernamentală „Open Doors” ('Uși deschise'), potrivit AFP. Această organizație protestantă a publicat, Miercuri, Indexul pe 2018 cu „50 de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați". Conform Indexului, 215 milioane de persoane au fost victime al unui nivel de persecuție 'de la puternic la extrem', adică unul din 12 creștini la nivel mondial. Coreea de Nord figurează pentru a 17-a oară consecutiv în fruntea acestui Index anual, realizat pe indicatori care măsoară violențele exercitate, dar și o opresiune cotidiană mai discretă. Urmează Afganistanul și Somalia. Între 1 Noiembrie 2016 și 31 Octombrie 2017, cel puțin 3.066 de creștini au fost uciși din motive legate de credința lor, conform Open Doors. Este o cifră mult mai mică decît în Indexul pe 2016 (7.106 morți), dar superioară (+154%) clasamentului din 2017 (1.207 morți).

Ce simboluri creștine mai elimină francezii

Regia Autonomă de Transport a Parisului a decis îndepărtarea Crucii de pe imaginile catedralei Sacré-Cœur care apar pe noile ecrane ale cabinelor funicularului ce transportă anual, în Montmartre, circa trei milioane de turiști din întreaga lume, scrie famillechretienne.fr. Simbolul creștin a fost înlocuit cu altceva. De pe celebra catedrală a Parisului își ia zborul un porumbel. Laicitatea a atins paroxismul  în Franța, mai ales după hotărîrea Justiției franceze de scoatere a unei cruci, situată deasupra unei statui a Papei Ioan Paul al II-lea, în Ploerrmel, Bretania. Decizia a stîrnit revolta multor francezi și a determinat reacția promptă a Guvernului de la Varșovia, care s-a oferit să salveze monumentul ridicat în memoria Papei polonez de la cenzură și de „dictatele corectitudinii politice”. Anul trecut, compania Lidl provoca un val de nemulțumire în lumea creștină după ce a eliminat de pe ambalajele produselor de origine grecească crucea care se află pe celebrele biserici din Grecia.

Trump nu va fi supus unui examen psihiatric Vineri, la vizita medicală

Vizita medicală a lui Donald Trump, prevăzută la sfîrșitul săptămînii, nu va cuprinde vreun examen psihiatric, a anunțat, Marți, Casa Albă, în contextul în care unii dintre criticii președintelui se întreabă în mod deschis cu privire la sănătatea mentală a acestuia, relatează AFP. „Nu”, a răspuns pur și simplu în acest sens Hogan Gidley, un purtător de cuvînt al Executivului american la bordul Air Force One, fără să facă alte precizări. „Este ager ca fulgerul”, a dat el asigurări, potrivit News.ro. Președintele american, în vîrstă de 71 de ani, urmează să fie examinat Vineri, la Spitalul Militar Walter Reed, la periferia Washingtonului, iar rezultatele acestei vizite vor fi făcute publice, a dat asigurări Casa Albă. Vizibil deranjat de întrebări cu privire la capacitățile sale mentale ridicate într-o carte polemică despre Președinție, Trump s-a lăudat în weekend, pe Twitter, cu facultățile sale mentale, catalogîndu-se un „geniu foarte stabil”.

Scandal între mai mulți țigani, într-un avion al Blue Air

Mai mulți țigani s-au luat la bătaie într-un avion, iar aeronava a fost întoarsă pe pista aeroportului. Totul s-a întîmplat în cursa Lisabona-București a Blue Air, anunță Realitatea TV. O cursă Lisabona-București a fost întoarsă din drum, Marți după-masă, potrivit unui pasager. Călătorii vorbesc despre necesitatea de a aștepta un echipaj de Poliție. Conform martorului, mai mulți pasageri de etnie romă ar fi provocat un incident care a implicat, ulterior, și alți călători. Altercația a avut loc chiar în momentul în care aeronava se pregătea să decoleze de pe aeroportul din Lisabona. Echipajul companiei aeriene a decis să anuleze procedurile de decolare, pentru ca pasagerul care a provocat tot scandalul să fie debarcat. Reprezentanții Blue Air spun că vor depune plîngere împotriva sa, pentru că firma a înregistrat pierderi, fiind nevoită să rămînă la sol o oră în plus.

Iranul ”a condamnat ferm” rezoluţia americană în sprijinul protestelor, calificată drept ”un act de ingerinţă”

Autorităţile iraniene au condamnat, Miercuri, o rezoluţie a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, adoptată Marţi, în semn de sprijin faţă de protestele care au avut loc în Iran la sfîrşitul lunii Decembrie, relatează AFP. Purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, ”a condamnat ferm” rezoluţia, calificată drept ”un act de ingerinţă” în afacerile interne al Iranului, au relatat media, conform agerpres. În opinia sa, ”astfel de rezoluţii şi de declaraţii ostile ale Guvernului american arată natura dominatoare a liderilor SUA”, inamicul declarat al Iranului. Adoptată aproape în unanimitate, rezoluţia declară sprijinul Camerei Reprezentanţilor faţă de ”poporul iranian angajat în manifestaţii legitime şi paşnice împotriva unui regim opresor şi corupt” şi ”condamnă încălcările grave ale drepturilor omului, corupţia şi activităţile de destabilizare comise de către regimul iranian împotriva iranienilor”. Parlamentarii americani au cerut, printre altele. administraţiei preşedintelui Donald Trump să impună Iranului noi sancţiuni pentru încălcarea drepturilor omului.

Poliţistul criminal în serie, condamnat pentru 22 de crime şi principal suspect în alte 59 de omoruri

Un fost poliţist rus, deja condamnat pentru uciderea a 22 de femei, a compărut, Miercuri, în faţa justiţiei pentru alte 59 de crime, care ar putea face din el cel mai mare ucigaş în serie din istoria recentă a Rusiei, potrivit AFP, transmite agerpres. În vîrstă de 53 de ani, Mihail Popkov ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru că a violat şi ucis 22 de femei în oraşul Angarsk, după ce le-a atras în maşina sa de Poliţie. Un nou proces, a cărui primă audiere a avut loc Miercuri cu uşile închise, urmează să stabilească dacă el este vinovat de alte 59 de crime. Supranumit ‘Maniacul din Angarsk’, poliţistul, care a plecat din serviciu în 1998, îşi abandona victimele – prostituate, dar şi soţii şi mame – în pădure, în cimitire sau la margini de drum. Două femei au reuşit să supravieţuiască atacurilor lui Mihail Popkov, fiind grav rănite.

Anchetatorii l-au identificat pe autor în 2012, după ce au făcut teste ADN la locuitorii care deţineau o maşină ce corespundea cu urmele de cauciuc lăsate la locurile crimelor. Fostul poliţist îşi alegea ca victime femei în stare de ebrietate sau care duceau un mod de viaţă pe care el în considera ‘imoral’ şi le omora cu toporul sau cu ciocanul, a spus el în Decembrie pentru site-ul de ştiri Meduza. Dacă va fi găsit vinovat de aceste 81 de crime, care au avut loc între 1992 şi 2010, Mihail Popkov va depăşi tristul ‘record’ al altor doi criminali în serie din Rusia, Andrei Chikatilo, executat în 1994 pentru uciderea a 53 de adolescenţi şi copii, şi Alexander Piciuşkin, condamnat în 2007 la închisoare pe viaţă pentru uciderea a 48 de persoane.

Vladimir Putin a anunţat o majorare a salariului minim de la 1 Mai

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat, Miercuri, o majorare a salariului minim de la 1 Mai 2018, o decizie de care, potrivit liderului de la Kremlin, vor profita aproximativ patru milioane de persoane, informează AFP şi Reuters. „Dinamica economiei ruse rămîne pozitivă. Vom putea majora salariul minim începînd cu data de 1 Mai anul curent şi nu de la 1 Ianuarie 2019 cum era prevăzut anterior”, a declarat Vladimir Putin, cu cîteva ore înainte de inaugurarea sediului său de campanie. Potrivit lui Vladimir Putin, salariul minim va fi majorat de la 9.489 de ruble (139 de euro la cursul de schimb actual) la 11.163 de ruble (163 de euro). La finele lunii Decembrie, preşedintele Rusiei a semnat un decret privind majorarea salariului minim la 85% din venitul de subzistenţă, începînd de la 1 Ianuarie 2018, urmînd să fie majorat la 100% din venitul de subzistenţă de la 1 Ianuarie 2019. „Măsura vizează aproximativ patru milioane de persoane care lucrează în serviciile publice, în micile companii sau pensionarii care au un loc de muncă pentru a-şi completa pensiile scăzute”, a subliniat preşedintele rus.

Aproximativ 68% dintre ruşi consideră SUA ca principalul inamic al Rusiei (sondaj)

Aproximativ 68% dintre ruşi consideră Statele Unite ca principal inamic al Rusiei, conform unui sondaj de opinie realizat de centrul independent Levada şi publicat Miercuri, relaţiile dintre Moscova şi Washington fiind la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, relatează AFP. Conform acestui sondaj efectuat între 1 şi 5 Decembrie, 66% dintre persoanele intervievate consideră că Rusia „are inamici”, conform agerpres. În opinia a 68% dintre aceşti ruşi convinşi că sunt ameninţaţi, Washingtonul este principalul inamic al Moscovei, urmat de Ucraina (29%) şi de Uniunea Europeană (14%). Numai 5% i-au enumerat drept inamici pe islamişti, iar circa 3% i-au desemnat pe terorişti. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane din 48 de regiuni din Rusia.