RÎDE, BĂ, ŞI DĂ UN LIKE AICI, BANDITULE!

Cu ce obraz mai poţi sta închis într-o puşcărie cu imaginea prejudiciată?

Autor: Mihai CONŢIU

Am citit pe portalul electronic informaţional Deschide.md o ştiroaie-articol care m-a lăsat mască. Astfel, aflu că bătăioasa redacţie a acestuia se află-n gîlceavă amarnică rău cu Departamentul Instituţiilor Penitenciare, mai exact cu ăia mari care au grijă de confortul bieţilor noştri pîrnăiaşi închişi acolo pentru nişte amărîte de crime, violuri, furturi etc.

În cele ce urmează, se înţelege că n-am de gînd să tropăi pe cîmpul lor de luptă sau să mă angajez mercenar pentru vreuna din cele două armate aflate în stare de conflict. Nici motivul războiului nu mă interesează. Oricum, în sufletul meu neprihănit, feciorelnic, suav şi… etc., sigur că ţin cu colegii mei jurnalişti. Doar n-o să mă dau de partea puşcăriei, Doamne fereşte, căci nu sînt vreo hahaleră penală de parlamentar, ministru, Mişa Ghimpu, Chirtoacă, Saşa Tănase sau şeful lor, Plahotniuc!

Chiar dacă nu mă interesează de unde s-a pornit zîzania, cititorul trebuie să ştie că harţa a pornit-o şefii nemulţumiţi ai bulăului, care-i acuză pe jurnaliştii de la Deschide.md de, atenţie!, „prejudiciul cauzat onoarei şi demnităţii departamentului, care este dublat şi de prejudiciul de imagine ce i-a fost pricinuit în mediul social.” Am văzut că zglobiii noştri colegi de la Deschide.md au recunoscut că au făcut o anumită confuzie. Belind… ochii mai bine-n ştire, am băgat… de seamă că şi temnicerii au destule muşte pe căciuli sau, cum se mai spune, bube-n cap şi-n…, infirmeria ştie mai bine!

Astfel, cătrăniţi rău fiind, miliţienii (poliţiştii) de la hardughia puşcăriilor patriei noastre visătoare, lezaţii fiind după cum am arătat acum cîteva rînduri scrise, „îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată Deschide.md, pentru prejudiciul de imagine produs prin afirmaţii calomnioase, defăimătoare privind reputaţia şi probitatea profesională”, iar asta în cazul în care Deschide.md nu-şi cere scuze de la temnicerii sfintei şi strălucitoarei noastre patrii ca cum este şi Soarele pe Cer.

În seducătoarea mea experienţă din publicistica erotică de la Chişinău, mi s-a acrit de cîtă onoare şi demnitate poartă pe umerii lor trufaşele şi incoruptibilele noastre instituţii ale statului de drept nedrept, precum şi duioşii demnitari de stat, respectabilii rideri, legendarii criminali şi bandiţii patrioţi!

Atîta onoare şi demnitate pe cap de locuitor cîtă găseşti în R. Moldova nu există în toată Europa şi SUA, luate la un loc. Cum se face că cea mai a dracului şi ţîfnoasă demnitate sau onoare se găseşte tocmai în locurile unde-i cea mai mare păduchelniţă politică şi mafiotă de pe Continent… – doar Ghimpu, Al. Tănase, Chirtoacă, Victor Bodiu şi Plahoitniuc ştiu! Cu cît mafiotul devine mai bogat din furturi de proporţii, cu atît onoarea sau demnitatea creşte în importanţă!

Avem o ţară populată de beţivi, hoţi, politicieni repetenţi, ţărani cumsecade şi părăsiţi, pieţari (vînzători la piaţă) şi elevi sau studenţi care încă meditează în care categorie socială să se interneze, dar probitatea profesională este cel mai des invocată. Auzi, probitate profesională într-o ţară în care, cu excepţia blînzilor ţărani, medicilor sau profesorilor, muncesc doar îngrijitorii saunelor, chelnerii, muncitorii auxiliari de la Parlament şi mîna dreaptă a lui Chirtoacă după miezul nopţii! Dac-o ţinem tot aşa, după alegerile din Noiembrie, imnul „Limba noastră” se va schimba cu „Deschide, gropare, mormîntul”!

Sigur că ciondăneala dintre Deschide.md şi temniceri este un pretext pentru a mă giugiuli cu onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a unor pezevenghi serafici, dar asta nu înseamnă că n-am voie să mă amuz un pic pe seama textului vărsat în public de către Departamentul Instituţiilor Penitenciare înspre Deschide.md. N-o fac nici cu prietenie, căci ce prieteşug poţi avea cu temnicerii?, dar nici cu răutate, chiar dacă nu-i poţi iubi pînă cînd nu-şi vor da celulele cu chirie unor deputaţi, miniştri, oligarhi, rideri şi mafioţi.

Spun ei, mai marii peste sensibilii noştri puşcăriaşi, în comunicatul lor, că „Departamentul… este o autoritate publică, un pilon al Ministerului Justiţiei şi o instituţie în serviciul cetăţenilor.” Mă întreb: autoritate publică în faţa cui şi în serviciul căror cetăţeni? „Autoritate publică” poate că faţă de cei întemniţaţi, care n-au încotro, iar „în serviciul cetăţenilor”…, doar a unora, mai mult în serviciul celor pe care nu-i cazează în celulele lor pe cei de afară, pe care justiţia unui anume oligarh nu vrea să le facă viză de domiciliu acolo pe cheltuiala statului.

Îngrijorător şi periculos pentru liniştea naţională a dezmierdatei noastre patrii mi se pare faptul că, după cum responsabilii cu cătuşele şi gratiile au şi recunoscut, Deschide.md, pe lîngă terfelirea onoarei şi demnităţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare, i-au făcut harcea-parcea, zdrenţe, adică i-au prejudiciat şi imaginea publică în mediul social, ceea ce este catastrofal.

Spuneţi şi voi: Cu cîtă încredere un proaspăt condamnat la puşcărie ar mai putea să meargă într-un penitenciar cu imaginea publică terfelită? Pînă şi cel mai seducător criminal în serie s-ar scîrbi să fie de acord să fie închis într-o puşcărie pe care Deschide.md a lăsat-o fără onoare şi demnitate! Vă daţi seama că, după ce Deschide.md a luat puşcăriilor ceea ce au ele mai de preţ, acestea nu vor mai putea momi nici un creştin criminal sau hoţ ca să le fie puşcăriaş, indiferent de calitatea săpunului de duş cu care vor încerca să-l seducă?

Acum cred că înţelegeţi mai bine de ce, în comunicatul emis, Departamentul Instituţiilor Penitenciare spune că cele publicate de către Deschide.md sînt „vexatorii”? „Indubitabil”, vor răspunde în cor şi deţinuţii care nu vor mai dori să stea sub un astfel de acoperiş cu onoarea, demnitatea, imaginea şi probitatea profesională crăpate atît de rău încît curge prin el în şiroaie apa de ploaie!

În concluzie, premierul Iurie Leancă şi ministrul nostru indispensabil dispensabil de Interne au ca prioritate naţională elaborarea unui proiect de înfiinţare a unui alt departament, cu altă onoare, demnitate, imagine şi probitate profesională. Trebuie luat totul de la zero. Acesta trebuie să fie un fel de campus de odihnă, reciclare şi perfecţionare profesională a actualilor şi viitorilor infractori şi criminali naţionali. Noul departament ar putea avea triplă subordonare – faţă de MAI, Turism şi Educaţie. Se poate lua în calcul şi un parteneriat public privat. Pînă atunci, actualii puşcăriaşi pot fi cazaţi pe la sediile diferitelor partide, la hotelele Codru, Nobil…, unul mai sănătos acasă la Chirtoacă…