”Raportul imposturii nationale” al primelor 100 de zile prezidentiale

La capitolul ”realizări”, Sandu a uitat să-și treacă înfrîngerea temporară a Constituției și a CC

Mihai CONȚIU

În ziua de 2 Aprilie, președinta Maia Sandu și-a prezentat un fel de raport de activitate din primele 100 de zile de aflare iresponsabilă în funcția de președintă a Țării. Pătrunsă parcă de o emulație generată de o beție rurală la o cumetrie, Sandu și-a adjudecat, în acest raport, ”merite, realizări” de care pot rîde pînă și curva, bețivul și nebunul satului ei, Risipeni. Auto-adularea (fudulia) e o boală specifică unor moldoveni. Cînd aceștia parvin pe scara socială, așa cum e și cazul Maiei Sandu, consecințele acestei auto-adulări devin tragice pentru Țară. Ei îi este destinat să rămînă permanent încremenită în proiectul distructiv, fanatic și iresponsabil în care a fost înscrisă și, firește, subvenționată. Se întîmplă asta întrucît nu-și caută propriile probleme în ea însăși, ca să și le rezolve, ci le transferă celorlalți, celor care n-o adulează.

Citindu-i așa-zisul raport, la capitolul economii, ca o paranteză neperversă, mă mir că nu notează și economisirea, din bugetul Președinției, a unor importante sume de bani destinați procurării de hîrtie igienică și contraceptive. Parcă nu-i un raport prezidențial, ci un jurnal intim al unei copile ambițioase, ”înainte de drum”, de 14 ani, care-și notează în el toate aspirațiile tainice ”direct pe ocolite”!

Prioritar, Țara se confruntă cu trei probleme grave: a) pandemia; b) războiul declarat de Sandu Parlamentului și Constituției c) scăderea dramatică a natalității.

În raportul ei cu privire la pandemie, Sandu își adjudecă niște merite de-ți vine să-i trimiți pandemia la ușă ca să-i schimbe coafura și sexul. Prin urmare, Sandu minte că datorită ei Țara a beneficiat de ajutoarele pentru combaterea pandemiei venite din România, Cehia, prin platforma COVAX ori NATO! De fapt, nici nu e treaba ei! Aceste ajutoare au fost anunțate, prin intermediul UE, înainte ca ea să devină președintă! Minte și cînd se laudă că datorită ei compania Pfizera trimis vaccinuri în Moldova. Discuțiile cu această companie fuseseră demarate de către Guvernul Chicu! De fapt, nici nu e treaba ei!

Se mai laudă că a trimis peste 30 de scrisori către liderii altor state, inclusiv Președintelui Putin (vă amintiți că pînă de curînd era împotriva vaccinului rusesc?), pentru a solicita ajutor cu doze de vaccin pentru cetățenii noștri. Asta da realizare prezidențială – a trimis 30 de scrisori compuse de aghiotanții ei! ”Meritele” luptei ei cu pandemia se văd – o medie de circa 45 de morți pe zi și o medie de 1.500-2.000 de noi contaminări zilnice!

Privitor la războiul declarat de ea Parlamentului și Constituției, Sandu nu recunoaște ce vede și îndură o Țară întreagă – ea și cu doar 14 deputați PAS au sfidat grosolan Constituția și Parlamentul, dorind ori un Guvern al lor, ori alegeri parlamentare anticipate, în vremurile astea mortale pentru întreaga populație.

Bănuim că s-ar simți ca înjurată dacă am avea pretenții de la ea ca să fie îngrijorată, cu prioritate, de scăderea dramatică a natalității. Corectitudinea Politică nu-i permite asta! E o tragedie națională care compromite grav viitorul Țării, iar cînd un președinte nu este preocupat de așa ceva, e grav de tot!

Totodată, la capitolul ”inițiative”, Sandu se mai laudă, printre altele, și cu ”discuţii pentru identificarea de soluţii în cadrul CSS la principalele probleme care macină societatea noastră. Subiecte precum furtul miliardului, concesionarea Aeroportului, contrabanda…”!

Păi procurorii ar trebui să inițieze ”discuții” începînd cu ea, care, în calitate de ministru complice al Educației, a votat acoperirea furtului miliardului și înstrăinarea aeroportului!

Tot ca o realizare prezidențială, Sandu se laudă cu discuțiile avute cu procurorul general, președinta Autorității Naționale de Integritate și directorul Centrului Național Anticorupție. Ca să i se subordoneze, nu? Tot așa, se mai laudă cu demiterea conducerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, ca să numească în funcție un paznic personal al ei. În schimb, nu scoate o vorbuliță despre cum i-a convocat, ilegal, abuziv, la Președinție, pe alese, pe unii judecători ”spre a obține promisiuni de supușenie din partea lor”, cel mai probabil.

Cu trufie de nuntaș beat, Sandu își declară ”3 priorități”: ”Președinția – în slujba oamenilor. Scoaterea Țării din criză, din izolare și din corupție”.”Președinția”, se scrie în raport, ”a pornit pe această cale – a dezvoltării și a bunăstării”.

Există măcar un singur om în această Țară care se simte ”pe această cale”? Singurii care se simt pe ”calea dezvoltării și a bunăstării” sunt Sandu și acoliții ei. Puțin le pasă lor de nevoile cetățenilor sărmani în numele cărora vorbesc cu nerușinare, iar asta pentru ca moldovenii să nu bage de seamă că ei sunt noii burghezi extrem de înstăriți pe seama transformării aceste Țări într-un bordel al săracilor, cu sprijin extern!

În așa-zisul raport de activitate, Sandu are impertinența să spună că ”a desfășurat vizite în raioanele țării pentru a afla problemele întîmpinate de administrația publică locală, spitale, profesori, agricultori și oamenii de afaceri, mai ales în perioada pandemică, și cum poate contribui Președinția la îmbunătățirea situației”.

O minciună nerușinată! A văzut-o cineva umblînd prin Țară? Scrie asta după ce tot ea, cu puțin timp înainte, recunoștea că nu iese din bîrlogul Președinției de frica pandemiei!

Aflată în desfrîul Puterii, Sandu nu înțelege că va avea exact aceeași soartă ca și cei care au precedat-o, iar aici e vorba despre Filat și Plahotniuc, care au fost susținuți de către aceiași parteneri externi. Sandu a ajuns să gîndească la fel ca și cei care o conduc – în deplină necunoaștere a realității, a adevăratelor nevoi ale moldovenilor! Confundă atribuțiile de rutină, zilnice, din biroul prezidențial, cu merite deosebite. Ea vrea ca moldovenii s-o aplaude ca și cum ar trebui să aplaude bancomatul că le eliberează banii depuși.

Spune că a scos Țara din izolare. Minte! Țara e tot izolată și așteaptă pomeni pentru a scăpa de pandemie, în rînd cu Statele cele mai subdezvoltate! A vizitat-o Klaus Iohannis care a oferit Republicii Moldova, nu ei, vaccinuri strict sub umbrela aprobatoare a UE. A vizitat Ucraina. Ce-a obținut? Promisiuni deșarte! Ucrainenii oricum nu se opresc din secarea Nistrului, iar moldovenii de acolo sunt și mai deznaționalizați. A vizitat Franța. Franța are suficiente probleme pentru a tutela și Moldova altfel decît virtual, cultural și diplomatic. I-a fost aranjată diplomatic și o vizită la Bruxelles. Știm cum se fac astea și cît costă! UE ajută Moldova oricum și nu neapărat din cauză că Sandu ar fi vreo proeminență politică. Moldova e la granița UE și ar fi fost ajutată în lupta cu pandemia, ca să nu fie un focar periculos, chiar dacă președinte ar fi fost și o țărancă simplă de la piață.

În concluzie, Ma-Maia Sandu ar trebui să-și închidă clonțul de precupeață și să simtă mai bine ce fel de picioare are înfipte în pămîntul real! Ce urît și periculos îmbătrînesc unii!