R. MOLDOVA POATE AVEA O NOUA LISTA A PRODUCATORILOR DE FRUCTE CU DREPT DE EXPORT IN FEDERATIA RUSA

În curînd lista producătorilor de fructe cu drept de export în Federația Rusă ar putea fi extinsă, după ce autoritățile moldovenești au oferit o estimare a volumului de produse care pot fi exportate pe această piață. Acest lucru va exclude livrarea de produse care provin de pe alte piețe.

Recent directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Ministerului Agriculturii au efectuat o vizită în Federația Rusă unde au discutat cu reprezentanții Rosselhoznadzor aspectele privind siguranța alimentelor și problemele privind buna funcționare a procesului de export al produselor vegetale, vinicole și cele conservate în Federația Rusă.

Delegația din R. Moldova a solicitat excluderea taxelor vamale pentru produsele vinicole autohtone și lărgirea listei producătorilor de fructe și legume cu drept de export pe teritoriul Rusiei.

„Aceste probleme urmează a fi soluționate în cel mai scurt timp, avînd în vedere că ne aflăm în sezon de export al fructelor și legumelor, am convenit să lucrăm în regim cît mai rapid posibil. Fructele moldovenești se exportă în regim normal la toate categoriile care sînt prezente acum pe piață. Problema constă în faptul că nu toți producătorii pot exporta direct produsele și nu pot face față cerințelor Federației Ruse, fiindcă importatorii sînt în prezent rețelele comerciale care solicită cantități mari, produse omogene și livrare în ritm strict.

Lista companiilor care au drept de export a fost extinsă de mai multe ori, în ultima perioadă în fiecare zi pleacă în Federația Rusă 25-30 de camioane de fructe. Am avut chiar și o cerere care a depășit oferta producătorilor. Cerințele Federației Ruse, pentru lărgirea listei producătorilor, au constat în evaluarea potențialului volum de fructe care ar putea Moldova să-l ofere, pentru a-i convinge că din țara noastră nu pătrund mărfuri de pe alte piețe. Am evaluat tot volumul de produse pînă la nivelul de producător. Acum avem o roadă estimativă pentru fiecare categorie de produs. De asemenea, am înaintat Federației Ruse o listă unde sînt peste 100 de producători de fructe. Vom lucra în continuare cu listele și cu producătorii pentru ca cei care doresc să exporte marfă conformă să o poată vinde direct sau să se asocieze pentru a putea face față condițiilor impuse”, a declarat Gheorghe Gaberi în cadrul unui briefing.

Pînă în prezent Rosselhoznadzor a permis unui număr de circa 40 de agenți economici dreptul de a exporta fructe în Federația Rusă. Totuși, în această listă nu au fost incluși toți cei mai mari producători de fructe, fiind favorizare întreprinderi din regiunea transnistriană și Găgăuzia.

Începînd cu 22 iulie Serviciul Federal Fitosanitar de Stat al Federației Ruse a extins această listă, introducînd un șir de întreprinderi din regiunea găgăuză, la insistența Bașcanului. Această decizie a fost argumentată prin faptul că Găgăuzia are acorduri bilaterale cu unele regiuni din Federația Rusă.

În acest an ANSA estimează un volum de producție de circa 60 mii de tone de prune și circa 600 mii de tone de mere, dintre care aproximativ 200 mii de tone ajung pe piața rusească.

Vlad VASILCOV (agora.md)