PUNGAŞI, HOŢI ŞI ESCROCI CHIAR SUB NASUL GAZPROMULUI

Căsuţa-cuibuşor-de-nebunii a lui Aksiuk cu acoperiş marca Abaşkin

Dacă vă mai amintiţi, cotidianul nostru a scris despre „locul călduţ”, matrapazlîcurile, pungăşiile şi viaţa de huzur a directorului reprezentanţei „Gazprom”-ului în scumpa noastră republicuţă. În plus, această structură s-a dovedit a fi o treucă mereu plină, profitabilă şi pentru celelalte persoane din preajma sa. Cum s-ar spune, nici „okrujenia” nu paşte iarbă locală. Iarba e pentru animale, vegetarieni şi... proşti, iar gazele trebuie inhalate cu folos, ce mai!

Am putea spune, fără a exagera prea mult, că pentru hăpăitorii anonimi din astfel de reprezentanţe „Gazprom” nu contează ce se întîmplă cu preţurile negociate la sînge între state. Nu-i interesează prea mult că milioane de oameni trebuie să plătească bani grei ca să nu îngheţe iarna, ca să aibă pe ce-şi pune la fiert cratiţa cu ciorbă. Buturuga mică, se ştie, răstoarnă carul mare. Mai plastic vorbind, un mic escroc de pe lîngă gazele naturale aducătoare de profit poate încîlci multe ecuaţii geostrategice. Însă pungaşilor le este în cot.

Un astfel de personaj este şi Viktor Aksiuk, contabil-şef al Reprezentanţei „Gazprom”-ului în Moldova, care se foloseşte din plin de resursa administrativă de care dispune pentru desfăşurarea unor afaceri ilegale şi numite pompos business, pentru tot felul de operaţiuni financiare îndoielnice, dar şi pentru delapidări clare, mai mult decît bătătoare la ochi – sfidătoare chiar! Evident, grija principală este să scoată toate aceste mijloacele, profituri financiare ce şi le însuşeşte din aceste maşinaţiuni peste hotarele R. Moldova. Adică, să le trimită la loc sigur, călduţ. Bani negri pentru viitoare zile albe ale lui şi zile fripte pentru păgubiţii direcţi sau indirecţi! Este şi de înţeles că pentru astfel de escroci de anvergură internaţională, care jefuiesc mari companii transnaţionale şi ţări, firma pe care o conduc (de care se folosesc) şi statul al cărui cetăţean sînt considerate propriile lor moşii.

Sutele şi miile de angajaţi ai acestor reprezentanţe sînt consideraţi proprii lor sclavi, iar justiţia este tratată ca o curvă de lux, pe care o plătesc sau o manipulează întru satisfacerea tuturor perversiunilor. Adevărata patrie a tuturor şulerilor este contul cît mai mare din bănci. Fireşte că nu moldoveneşti, după cum aţi înţeles deja!

Din cele primite la redacţie, aflăm că domnul contabil principal ot Gazprom lucrează, acoperit, printr-un fel de antrepriză de familie. Astfel, domnia sa şi-a pus pe roate afacerile sale tenebre, ilegale folosindu-i pe cei doi fii ai săi: Artiom Aksiuk şi Denis Aksiuk. Ca să vedeţi din cine-i compusă schema de personal pentru această „activitate profitabilă” desfăşoară acest clan de investitori negri ai flăcării albastre pe teritoriul Moldovei!

Eufemistic vorbind, i-am zis „activitate profitabilă”, dar, în realitate, avem de-a face cu ditamai afacerea criminală. Tiho, scromno i denejno, cum spun pungaşii deştepţi ai tuturor timpurilor! Pe mai departe, aceşti modeşti contabili ai gazelor naturale venite de pe întinsurile Eurasiei, au cumpărat complexul de coacere a pîinii din localitatea Sipoteni, raionul Călăraşi.

Dar grija lor părintească pentru cetăţeanul moldovean nu se opreşte numai la pîinea noastră cea de toate zilele...! Cum să neglijeze clanul Aksiucilor hrana spirituală a băştinaşilor?! Da vî cito?! Prin urmare, au mai achiziţionat editura „Vivar Editor” şi un centru de oficii. Desigur, de data asta în sectorul Telecentru din capitala Moldovaniei. Cum altfel? O editură cu sediul central la Sipoteni ar echivala cu nefirescul existenţei unui grup de pescari în Sahara sau cu regina Angliei în calitate de soţie a lui Dorin Chirtoacă.

Ca să nu bată prea tare la oculare, să nu fie adulmecată putoarea de organul olfactiv şi Trompa lui Eustachio să nu vibreze supărător, Aksiukul senior a înstrăinat brutăria din Sipoteni, oferindu-i-o nepreţuitei sale odrasle Artiom Aksiuk. Acesta s-a ocupat de administrarea respectivei afaceri în ultimii ani, pînă în clipa în care s-a văzut nevoit să emigreze toooo-cmai la... Sankt-Petesrsburg (în Rusia, nu în SUA sau Tanzania!).

În realitatea dezgolită de toastă lenjeria intimă, Artiomik a spălat putina în 2008 din cauza dosarelor penale intentate pe cauze grave de evaziuni fiscale. A naloghi to platiti nado, gospodin inostarannîi investor! Vorba vine! Nu şi-a plătit dările legale faţă de stat pentru că „onoarea escrocilor” nu le permite să achite impozitele. Ei nu sînt oameni de rînd, ci „elite banditeşti deştepte”, ei nu se compară cu populaţia normală conştiincioasă cu respect faţă de Fisc şi evlavie faţă de semeni şi cele sfinte!! Pungaşii de un astfel de calibru intuiesc bine faptul că maşinaţiunile lor pot funcţiona la infinit. Acesta este şi motivul pentru care Viktor Aksiuk, tatăl, prin intermediul unor companii interpuse – nişte SRL-uri sau firme/oganizaţii fantomă – şi-a retras sau mai bine zis şi-a transferat capitalurile la Sankt-Petersburg, în Rusia, unde cei doi fii ai săi au emigrat în 2008 şi, respectiv, în 2010 şi unde erau deja implicaţi în diverse alte sfere ale afacerilor tenebre.

Banii mari trebuie să fie daţi pe mîini sigure, de nădejde! Numai că nici în Rusia business-ul ilegal nu este tolerat. Astfel încît, la ora actuală, Artiom Aksiuk şi Denis Aksiuk sînt daţi în urmărire generală pe teritoriul Federaţiei Ruse. Ei sînt urmăriţi penal pentru săvîrşirea de crime economice deosebit de grave, printre care figurează şi sustrageri şi eludări ilegale din bugetul federal a unor valori TVA în sume de zeci de milioane de ruble.

Că-s lei, că-s ruble, dolari sau euro, Aksiucii papă tot pentru că nu degeaba sînt băieţi deştepţi de talie internaţională! Spre a nu fi suspectaţi că îi acuzăm pe nedrept sau îi calomniem (pînă şi escrocii notorii şi cei mai temuţi criminali beneficiază, pe lumea asta tot mai democratizată şi civilizată, de prezumţia nevinovăţiei, dar mai ales de apărarea demnităţii şi onoarei), vă comunicăm că informaţiile acestea au fost difuzate şi pe site-ul oficial al Centrului de Presă al Comitetului de Anchetă Penală al Federaţiei Ruse, informaţie datată cu 4 Iunie 2013.

Iată ce scrie acolo (traducerea ne aparţine): „Direcţia Principală de Urmărire Penală a Comitetului de Anchetă penală a Rusiei a dispus reţinerea, la Sankt-Petersburg, a lui Roial Huseinov, în vîrstă de 26 de ani, director fictiv şi fondator a unei firme comerciale, şi a Liliei Kolesnikova, managerul financiar al organizaţiei, în baza pct.4, art. 159 din Codul Penal al Federaţiei Ruse”. Acest lucru demonstrează fără echivoc că respectivii sînt bănuiţi de escrocherii în proporţii deosebit de mari pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În ce constă această escrocherie a acestor doi anonimi, aflată sub incidenţă penală şi demarată la Sankt-Petersburg, şi ce legătură are cu Aksiucii „noştri”? Potrivit dosarului instrumentat în Rusia, intentat la data de 2 Aprilie 2012, Huseinov şi Kolesnikova, acţionînd în numele respectivei structuri comerciale, au pregătit şi au prezentat la (МИФНС России) nr.19, în Sankt-Petersburg, declaraţiile fiscale precizate la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru trimestrele 3 şi 4 ale anului 2011, înscriind în aceste documente informaţii false despre achitarea TVA, în baza cărora solicitau returnarea sumelor aferente de bani. Pentru unii cititori, aceste subtilităţi cu cifre legate de TVA poate că nu înseamnă nimic, dar pentru nişte contabili care se pricep la trebuşoare de acestea…, înseamnă ani grei de puşcărie!

Într-un cuvînt, respectivii şarlatani au pungăşit, au furat din bugetul Federaţiei Ruse suma de 40 de milioane de ruble în calitate de TVA. Potrivit aceluiaşi Comitet de Anchetă Penală, la ora actuală instanţa urmează să decidă aplicarea sancţiunii de arest preventiv faţă de inculpaţi şi a inculparea lor sub acuzaţia de comitere a infracţiunii arătate mai sus.

Dar să revenim la Aksiucii noştri şi să încercăm să înţelegem care-i legătura lor cu istoria celor doi manageri arestaţi la Sankt-Petersburg! Oricît ar părea de paradoxal, numele celor doi Aksiuk nu figurează din simplul motiv că ei, deşi conduceau acest grup criminal, în momentul cînd au fost reţinuţi directorul şi contabilul, s-au sustras anchetei şi au fugit în Republica Moldova.

Aici este momentul să subliniem faptul că Artiom Aksiuk a preluat administrarea businessului ilegal avînd sprijinul unor grupări azere, care acţionau pe teritoriul oraşului Sankt-Petersburg şi care, pe lîngă multe altele, controlau o serie de pieţe din capitala nordică a Rusiei. Mai mult decît atît, Artiom Aksiuk este dat în urmărire generală de Direcţia Ministerului Interne al Rusiei cu următoarea referinţă: „ Direcţia MAI al Rusiei din raionul Kirov al oraşului Sankt-Petersburg (uvdkir.spb.ru/prestupniki‎) îl anunţă în căutare pe cet. Aksiuk Artiom Viktorovici născut la 19.03.1978 în oraşul Frunze”.

În concluzie, din cîte v-aţi convins, reprezentanţa Gazprom-ului în R. Moldova serveşte drept paravan, adăpost sigur pentru o serie de infractori daţi în urmărire generală de către structurile federale ruse de urmărire penală, iar pe aceştia nici o adiere de vînt rece nu-i deranjează atîta timp cît sînt cuibăriţi sub aripa protectoare a conducerii acesteia.

Doamne, ce realităţi crunte ne este dat să trăim: cetăţenii noştri pleacă la munci grele peste hotare pentru a cîştiga din greu şi în mod cinstit un ban pentru supravieţuire, iar la noi vin, ca într-o oază din pustiu, escroci şi aventurieri, care cîştigă milioane stînd la „adăposturi oficiale”. În tot acest timp, autorităţile statului nostru par a purta ochelari de cal!

Roman KRASNOSELSKI