PRODUCĂTORII AGRICOLI VOR AVEA DE CÎŞTIGAT DE PE URMA SEMNĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de cîştigat şi ce trebuie să facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu să devină posibil? Cum se vor răsfrînge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune să caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frămîntă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul: „Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor”.

Parafarea şi mai apoi semnarea Acordului de Asociere cu UE nu va însemna, chiar a doua zi, circulaţie liberă pentru producţia agricolă. Producătorii trebuie să facă mai mulţi paşi pînă cînd producţia autohtonă va corespunde standardelor europene. Abia atunci produsele agricole vor circula fără bariere din Moldova spre UE şi invers, spune directorul general al întreprinderii „Avicola-Moldova”, Ion Bîzgu.

„În Europa preţul ouălor este mult mai mare decît în Moldova, de aceea mizăm să exportăm anual circa 200 de milioane de ouă pe piaţa europeană. Sînt mai multe standarde pe care producătorii vor trebui să le respecte, inclusiv în ceea ce ţine de sănătatea păsărilor. Producătorii lucrează deja cu utilaj cumpărat din Uniunea Europeană, iar găinile sînt procurate din ţările membre ale UE”, a spus Ion Bîzgu.

Producătorii de ouă de consum sînt cei mai aproape de beneficiile asocierii cu Uniunea Europeană. Există însă şi riscuri. Producătorii nu sînt asiguraţi cu o cotă parte din piaţa internă care le-ar permite să activeze sigur în orice situaţie. Procedura de trece de la sistemul centralizat la cel de piaţă este lentă, iar în contextul în care nu s-au creat mecanismele de stabilire a relaţiilor contractuale între producători, intermediari şi consumatori va fi un proces de durată în care producătorii autohtoni vor lucra cu risc sporit.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, a spus că asocierea cu UE este unica soluţie pentru a îmbunătăţi situaţia producătorilor agricoli din Republica Moldova. Există exemplul Romînie, care după integrarea în UE a beneficiat de mai multe proiecte investiţionale în domeniul agriculturii, ceea ce a dus la reutilarea totală a ramurii agricole. Agricultorii din Moldova ar putea beneficia de aceleaşi privilegii la procurarea tehnicii agricole performante.

„Şi în Est avem piaţă de desfacere pe care nu trebuie să o pierdem, dar nu vedem niciun proiect concret privind Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi beneficiile aderării la aceasta”, a specificat Nicanor Buzovoi.

Republica Moldova va putea exporta pe piaţa europeană nu doar cereale, dar şi conserve. În prezent acest lucru nu este posibil, însă sînt duse tratative. Nicanor Buzovoi a mai spus că nu toţi producătorii de cereale sînt pregătiţi să exporte în UE, dar cu investiţii serioase acest lucru va fi posibil. Primii paşi sînt deja făcuţi. Important este să se asigure o producţie care să poată face concurenţei pe piaţa europeană.

Alina MARIN, IPN