PRODUCATORII DE MERE SI STRUGURI DIN R. MOLDOVA VOR PRIMI COMPENSATII

Producătorii de mere şi struguri din Republica Moldova, care au fost afectaţi de embargoul impus de Federaţia Rusă, vor putea depune de săptămîna viitoare dosarele la Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA) pentru a primi compensaţii. Anunţul a fost făcut astăzi de către ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentul a adoptat ieri proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanţare adiţională dintre R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea realizării proiectului ”Agricultura competitivă”, care prevede oferirea unui împrumut în valoare de circa 12 milioane de dolari pentru susţinerea agricultorilor din ţara noastră.

Potrivit lui Sula, aceşti bani vor oferi posibilitatea „ de a achita integral compensaţiile producătorilor de mere şi struguri tehnici care au avut de suferit în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă”.

Directorul AIPA, Petru Maleru, a specificat că pentru fiecare kilogram de mere care a fost vîndut procesatorilor în 2014 va fi achitată suma de zece cenţi; pentru un kilogram de struguri soiuri hibride – patru cenţi; pentru un kilogram de struguri soiuri europene - opt cenţi.

„Un dosar de solicitare trebuie să conţină o dovadă a faptului că plantaţia nu depăşeşte 15 hectare, un document care confirmă cantitatea de fructe livrată procesatorilor şi datele bancare unde pot fi depuse compensaţiile”, a precizat Maleru.

În prezent, în Republica Moldova există în jur de 90 de mii de producători de mere şi struguri cu plantaţii de pînă la 15 hectare.