PRIMARI ŞI FUNCŢIONARI PUBLICI SÎNT INSTRUIŢI SĂ ACCESEZE FONDURI EUROPENE

Circa 80 de funcţionari publici şi primari din raioanele Străşeni şi Criuleni au fost instruiţi de către un specialist român cum să acceseze investiţii europene în perioada pre şi post aderare la Uniunea Europeană. Instruirile au loc într-un proiect lansat în noiembrie anul trecut de Liga studenţilor basarabeni din Ploieşti, intitulat „Tineretul – viitorul ţării!”.

Vicepreşedintele Ligii studenţilor basarabeni, Daniel Adam, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că instruirile sînt desfăşurate gratuit. Expertul în atragerea investiţiilor europene, Georgiana Tănase, le povesteşte primarilor şi funcţionarilor locali despre paşii care trebuie întreprinşi pentru a obţine granturi europene. Expertul le transmite experienţa autorităţilor locale din România din perioada pre şi post aderare la UE, le comunică inclusiv despre greşelile care au fost comise la acea etapă.

Miercuri, 19 februarie, expertul român a avut o întrevedere cu circa 50 de primari şi funcţionari din raionul Străşeni. Reprezentantul administraţiei publice a oraşului, Alina Cozorez, a spus că au fost prezentate mai multe proiecte implementate în România în domeniul dezvoltării infrastructurii satelor. Sînt proiecte care prezintă un interes sporit şi pentru primarii din Republica Moldova. Majoritatea primarilor au solicitat informaţii despre posibilitatea de a obţine fonduri europene pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii la sate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Proiectul urmează să ajungă în toată raioanele Moldovei, iar primarii şi funcţionarii care doresc să participe la instruire sînt îndemnaţi să solicite ajutorul Ligii studenţilor basarabeni din Ploieşti.

Sursa: IPN