Premierul irakian promite ca va razbuna moartea lui Hicham al-Hachémi

Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi a promis familiei expertului Hicham al-Hachémi, asasinat în faţa locuinţei sale Luni seara, că este de „datoria” sa să „răzbune” acest „erou”, un prieten personal şi o personalitate importantă a societăţii civile din Irak, potrivit AFP și agerpres.

Cercetătorul de 47 de ani, specialist în mişcări jihadiste recunoscut pe plan internaţional, a fost împuşcat de indivizi pe motociclete, în timp ce se întorcea acasă, cei trei băieţi ai săi fiind printre primii care i-au descoperit corpul.

Kazimi a făcut Miercuri seara o vizită soţiei expertului ucis, precum şi celor trei fii şi fiicei acestuia, toţi foarte tineri, ameninţîndu-i pe asasini, în continuare neidentificaţi, dar potrivit multor opinii aceştia ar aparţine facţiunilor pro-Iran vizate de Hachemi în cadrul cercetărilor sale. Rudele sale spun că el primise ameninţări din partea acestora.

„Cei care se tem de cuvinte sunt laşi. Hicham voia doar să-i ajute pe irakieni cu cuvintele sale”, a declarat şeful Guvernului, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul său.

„Acest tip de act nu este irakian, irakienii nu ucid alţi irakieni”, a adăugat el. „Îl voi răzbuna şi asasinii săi nu vor trăi liber”, a continuat premierul, „este datoria mea şi datoria statului”.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut Miercuri Bagdadului să-i „aducă rapid în faţa Justiţiei pe autorii acestei crime teribile”, în timp ce moartea violentă a lui Hachemi trezeşte în Irak spectrul asasinatelor politice şi al unei libertăţi de exprimare în pericol.

Înaintea lui Hachémi, zeci de militanţi şi manifestanţi – care au denunţat gestionarea defectuoasă a statului şi dominaţia Teheranului în Irak – au fost asasinaţi în faţa caselor lor de indivizi pe motociclete, care nici pînă în prezent nu au fost identificaţi.